Všechno, co potřebujete vědět o celiakii

Celiakie není pouze o bolestech břicha
03. 03. 2025 | Kač | Blog

Celiakie není pouze o bolestech břicha

Když přijde řeč na příznaky provázející celiakii, drtivé většině lidí vytanou na mysli především bolesti břicha a různé další obtíže spojené se zažíváním. To vše k celiakii samozřejmě patří, ale věděli jste, že tato nemoc může mít řadu dalších projevů?

Čti více
Vegetariánský či veganský začátek roku bez lepku
07. 01. 2025 | Blog

Vegetariánský či veganský začátek roku bez lepku

Vegetariánská i veganská jídla se více či méně proplížila do naší stravy. Jejich vliv na zdraví planety i lidí je nezpochybnitelný a ušetří se i životy mnoha zvířat. Z těchto důvodů se každý začátek nového roku nese ve znamení jídelníčků pouze z potravin rostlinného původu. Cílem akce zvané veganuary je ukázat lidem, jak se chutně a výživně stravovat bez masa, sýrů a vajec. Zvolit však můžete i vegetariánskou variantu a vynechat jen maso. Jak potom kombinovat bezmasou stravu s bezlepkovou dietou? Začtěte se do článku, ve kterém vás čeká třeba recept na kuře na paprice bez kuřete nebo vege boloňskou omáčku!

Čti více
Bezlepkové strouhanky: zabalte do nich kapra i sýr
17. 12. 2024 | Blog

Bezlepkové strouhanky: zabalte do nich kapra i sýr

Štědrý večer se blíží každým dnem a s ním i slavnostní večeře. V Česku i na Slovensku zpravidla nesmí chybět něco smaženého a obalovaného, jako je kapr, řízek nebo třeba sýr či tofu. Vypořádat se s bezlepkovou strouhankou dnes již není problém, nicméně ozkoušená klasika může trochu nudit. Pojďte se s námi nadchnout méně obvyklými bezlepkovými trojobaly, které ozvláštní a provoní vánoční hostinu.

Čti více
Hlíva ústřičná: superzdravá houba vykouzlí spoustu bezlepkových jídel
17. 11. 2024 | Blog

Hlíva ústřičná: superzdravá houba vykouzlí spoustu bezlepkových jídel

Posiluje imunitu, snižuje krevní tlak a obsahuje málo kalorií. Všechny zmíněné vlastnosti můžeme připsat hlívě ústřičné. Superhouba, pro kterou nemusíte do lesa, stačí si zajít do obchodu, má mnoho zdravotních benefitů i využití v kuchyni. Hodí se do guláše, polévky, burgerů nebo i jednoduše na gril. Neztratí se ani v asijských nudlích nebo omáčkách. Hlíva je navíc přirozeně bezlepková a pokud si pohlídáte ostatní suroviny, obohatíte svůj jídelníček o další bezpečná jídla!

Čti více
Znáte luštěninové těstoviny?
06. 11. 2024 | Blog

Znáte luštěninové těstoviny?

Těstoviny tvoří nedílnou součást jídelníčku řady lidí. Jak jistě všichni víme, ty tradiční obsahují lepek, avšak to neznamená, že byste se této dobroty museli s diagnostikováním celiakie vzdát. Kdepak, existuje i řada bezlepkových alternativ. Jednou z nich jsou například i těstoviny luštěninové, na které si posvítíme v dnešním článku.

Čti více