Podzim na talíři: Bezlepkové vaření se sezónními surovinami

Podzim je obdobím, kdy se příroda halí do teplých barev a zároveň nám nabízí bohatství chutí a vůní. Pokud se stravujete bez lepku, rozhodně se nemusíte ochuzovat o to nejlepší, co toto roční období přináší. V říjnu dozrávají mnohé suroviny, které jsou výživné, přirozeně bezlepkové a ideální pro vaření i pečení. A protože brambory a dýně už u nás na blogu zářily, pojďme se podívat na další podzimní poklady jako je řepa, kadeřávek, jablka a hruška nebo houby. Červená řepa: zemitý zázrak podzimuČervená řepa je výjimečně výživná zelenina, bohatá na antioxidanty z řady betalainů, které pomáhají snižovat záněty a chránit buňky před poškozením. Obsahuje také vysoké množství kyseliny listové (vitamínu B9), důležité pro krvetvorbu a zdravý vývoj buněk, dále vitamín C podporující imunitu a vstřebávání železa, samotné železo, draslík regulující krevní tlak a vlákninu pro správné trávení. Díky obsahu přírodních nitrátů může příznivě ovlivňovat prokrvení a krevní tlak. Pravidelná konzumace řepy tak přispívá k celkovému posílení organismu, zvláště v období chladnějších měsíců.Zapojení řepy do podzimních jídel je velmi jednoduché. Stačí ji upéct s bramborami, uvařit z ní polévku nebo rizoto, případně lehčí salát. Osvědčený parťák červené řepy je beze sporu kozí sýr, kterým skvěle doplníte všechna jídla. My vám nyní přináším recept na oblíbený redakční salát: Bezlepkový salát s červenou řepou a kozím sýremNa tři porce si připravte:500 g vařené červené řepyBalení polníčku nebo mixu polníčku a rukoly250 - 300 g měkkého kozího sýraOblíbené ořechy (vlašské, kešu)Balzamikový ocetMedSůl, pepřŘepu můžete buď rovnou nakrájet na kostky, nebo v zimě ji hoďte na chvíli do trouby, ať nejíte salát zcela studený. Ořechy obalte v medu a nechte v troubě nebo na pánvi zkaramelizovat (chvíli to potrvá). Kousky řepy vhoďte do mísy společně s polníčkem a promíchejte. Osolte, opepřete, zakápněte balzamikem, nadrobte do mísy kozí sýr, přidejte ořechy a vše promíchejte. Můžete servírovat s kouskem bezlepkového pečiva. Kadeřávek: zelený základ podzimní kuchyněTato listová zelenina bývá často přehlížena, přitom obsahuje obrovské množství vitamínu K, který je klíčový pro zdraví kostí a správné srážení krve, dále vitamín C, A, vápník, hořčík a vlákninu. Mladé listy jsou skvělé do smoothie nebo salátů. Kadeřávek se výborně hodí do polévek a vývarů, kde si udrží tvar a dodá pokrmu barvu i živiny. Můžete ho restovat na olivovém oleji s česnekem jako rychlou přílohu, nebo přidat do těstovin, rizot či zapečených jídel. Oblíbenou variantou jsou také pečené kadeřávkové chipsy – stačí listy pokapat olejem, posolit a upéct do křupava. Listy kadeřávku mají pevnou strukturu, pokud je tedy budete chtít rozmixovat do smoothie, stačí je jemně promnout s citronovou šťávou a olejem a lístky změknou. Podzimní duo plné vitamínů: jablka a hrušky Na závěr článku nemůžeme opomenout typické ovoce českého podzimu. Jablka a hrušky jsou přirozeně sladké, bohaté na vlákninu, vitamín C a různé antioxidanty, které podporují trávení i imunitu. Jablka i hrušky vynikají i svou univerzálností – skvěle se hodí jak do sladkých dezertů, tak i do slaných jídel. Můžete je nakrájet do salátů pro svěží ovocný akcent, přidat do zeleninových dušených směsí. Vynechat nesmíte ani úžasný crumble! Ovoce stačí zapéct se skořicí, hřebíčkem či badyánem a posypat drobenkou z ovesných vloček, másla a cukru. Hrušky a jablka můžete také rozmixovat do hladkého pyré, které poslouží jako základ pro bezlepkové muffiny, palačinky nebo perník na plech. Dezerty budou díky pyré krásně vláčné. A pokud rádi experimentujete, zkuste jablka nebo hrušky přidat do pikantních omáček k masu, kde jejich jemná sladkost krásně vyváží výraznější chutě. Martina Moresová

Tipy na bezlepkové svačiny do práce i do školy

Ach ty svačiny… Věčný problém, ať chodíte do práce nebo jste teprve školou povinní. Dost často s nimi mají problém i lidé bez jakýchkoliv dietních omezení. Co potom ti, kteří musí dodržovat bezlepkovou dietu. Bageta z automatu je v tomto případě passé. Každý, kdo se s bezlepkovou dietou potýká už nějaký ten pátek, dá jistě za pravdu, že spoléhat na svačinu z obchodu nebo z bufetu, se ve většině případů nevyplácí. Jen málokdy se totiž najde něco vhodného k zakousnutí, co splňuje přísná kritéria bezlepkového stravování. Sázkou na jistotu je proto nošení svačin z domova, i když je to někdy otravné. Uvidíte ale, že když překonáte lenost, nakonec za kus žvance budete vděční.Jenže co pořád chystat? Abyste se nemuseli den co den odbývat bezlepkovým chlebem a šunkou, připravili jsme si pro vás několik tipů, kterými se můžete inspirovat. 1. Bezlepkové kuličky z quinoyPodle návodu na obalu si uvařte quinou a nechte ji vystydnout. Poté do ní přidejte sůl, nasekaná sušená rajčata, oblíbené bylinky, nastrouhaný sýr a syrové vajíčko. Všechno smíchejte a z hmoty vytvarujte kuličky. Ty pak opečte na rozpálené pánvi dozlatova, případně dejte péct na 20 minut do trouby rozpálené na 180 °C.Kuličky chutnají skvěle za tepla i zastudena, což z nich dělá skvělou volbu právě na svačinu. Pokud chcete, můžete k nim přidat nějaký dip a čerstvou zeleninu. Pro ještě lepší chuť zkuste quinou uvařit v zeleninovém vývaru. Recept na kuličky si případně můžete různě vylepšovat a přidat různé suroviny, co máte rádi. Skvěle se do nich hodí třeba olivy. 2. Zeleninové muffinyNaším dalším tipem pro vás jsou muffiny, avšak pozor, na sladkou klasiku protentokrát zapomeňte. Muffiny totiž mohou mít mnoho podob. My vám ukážeme, jak si je udělat naslano. V míse smíchejte 150 g univerzální bezlepkové mouky, 2 vajíčka, 100 ml olivového oleje, 100 ml mléka, 1 menší nastrouhanou cuketu (zbavenou vody), 1 nastrouhanou mrkev, hrst nastrouhaného sýra a bezlepkový prášek do pečiva. Pro lepši chuť přidejte trochu soli a oblíbené bylinky. Vzniklým těstem naplňte formičky na muffiny a pečte 25 minut na 180 °C.Stejně jako u výše zmíněných kuliček, tak i s tímto receptem si můžete podle libosti pohrát. Cuketu a mrkev klidně nahraďte čerstvým špenátem a sýrem fetta a nebo do těsta přidejte nakrájenou papriku. Možností je nespočet. Stačí jenom vyzkoušet, co vám bude nejvíce chutnat. Oproti klasickým muffinům jsou tyhle zeleninové navíc mnohem bohatější na živiny a déle zasytí. 3. Domácí bezlepkové müsli tyčinkyNakonec pro vás máme tip i na sladkou svačinku, a to domácí bezlepkové müsli tyčinky. Smíchejte bezlepkové vločky (ovesné nebo pohankové) spolu s oblíbenými oříšky, semínky a sušeným ovocem. Ke směsi pak přidejte med, trošku kokosového oleje a dobře promíchejte. Poté všechno upěchujte na plech tak, abyste měli cca 1,5 – 2 cm silný plát. Pečte asi 20 minut na 160 °C. Nakonec jen nechte vychladnout a nakrájejte na pruhy – tyčinky. Hotové tyčinky pak můžete ještě vylepšit čokoládovou nebo jakoukoliv jinou oblíbenou polevou.A co vy? Jaké jsou vaše oblíbené bezlepkové svačinky do školy nebo do práce? Podělte se s námi v komentářích!  Kateřina Chudá

 Základní bezlepkové potraviny: které mít vždy po ruce a co z nich připravit​

Rychle do práce, do školy či školky pro děti, a ještě si stihnout zasportovat a uklidit. Neustálý shon a mnohdy nedostatek času vede k tomu, že ne vždy všechno perfektně stíháme. Občas se tak stane, že zapomeneme nakoupit a marně tápeme, co vymyslet k večeři. Takovým situacím jde díky plánu a lepší dostupnosti bezlepkových potravin snadno předejít. Stačí mít spíš zásobenou těmi správnými potravinami, ze kterých bez námahy vykouzlíte vyváženou a pro celiaky vhodnou stravu. Začtěte se s námi do článku a zjistíte, proč mít vždy po ruce luštěniny, drcená rajčata nebo bílý jogurt. Postupně vám představíme tři kategorie potravin s delší trvanlivostí.  Čím si zásobit spíž  Přecpané poličky ve spíži nebo kuchyňské skříňce paradoxně nemusejí zaručit, že máte z čeho uvařit. Kompoty, pochutiny nebo sterilovaná zelenina patří mezi chutná lákadla, ale příliš nezasytí. Naopak fazole, cizrna, čočka, kukuřice, quinoa, bezlepkové těstoviny, rýže, tuňák nebo drcená rajčata jsou skvělým základem pro rychlé, ale přitom vyvážené bezlepkové vaření. Obyčejná rajčatová omáčka získá hned více živin, pokud ji obohatíte čočkou. Stejně dobře ale luštěniny poslouží při přípravě salátu – stačí smíchat cizrnu se zeleninou, bezlepkovými těstovinami a tuňákem a ihned máte skvělou večeři. V naší domácnosti se velmi osvědčila také sójová smetana. Je bezlepková, oproti živočišné ji nemusíte skladovat v lednici a vydrží opravdu dlouho.  Co nesmí chybět v lednici  Možná některé překvapíme, ale existují i trvanlivé potraviny do lednice! Většinou je využijete jako zdroj bílkovin, které vaše tělo zasytí na dostatečně dlouhou dobu. Mezi ledničkové stálice rozhodně patří tofu, které si můžete osmahnout k rýži nebo nudlím. Dávejte jen pozor na různé varianty typu marinované tofu kvůli možné kontaminaci lepkem. Vždy čtěte etikety. Stejně dobře poslouží i tempeh nebo seitan. Do zásoby si pořiďte i různé druhy tvrdého sýra (eidam, čedar nebo parmazán), ty vydrží v chladničce neotevřené i více než tři týdny. Můžete je přidat do zeleninových placek, posypat jimi pečené brambory a parmezánem vyladit rajčatové těstoviny s čočkou.  Další záchranou jsou pak vejce. Vydrží v lednici nejméně měsíc a lze je připravit jako omeletu, volská oka, míchaná nebo obyčejně vařená s bezlepkovým pečivem a máslem. Skvěle také doplní třeba misku quinoy se zeleninou – volské oku dodá jídlu protein a také trochu tuku.  Menší trvanlivost zhruba okolo dvou týdnů má žervé, bílý jogurt, cottage, ricotta nebo tvaroh. Přestože se neřadí mezi supermany ve výdrži, využijete je do pomazánek nebo zjemnění těstovin. Vykouzlíte tak další jídlo (vajíčkové, sýrové, zeleninové pomazánky) bohatší na bílkoviny.  Jakou zeleninu mít vždy po ruce  Poslední bod našeho záchranného seznamu tvoří zelenina. Při správném skladování vydrží déle i oblíbená rajčata nebo okurky, nicméně my se společně podíváme na trvanlivější kousky. Mezi ně beze sporu patří česnek, cibule, šalotka, jarní cibulka, mrkev, celer a brambory. Z cibule a česneku vytvoříte skvělý základ do omáček nebo asijských nudlí s tofu. Pečené brambory s červenou cibulí, mrkví a vejcem pak budou skvělou vyváženou podzimní večeří. Mrkev a celer navíc využijete do pomazánek, skvělou kombinaci tvoří společně s žervé a tuňákem.  Opomenout nesmíme ani mraženou zeleninu. Ze zeleného hrášku nebo špenátu vytvoříte skvělé polévky i pomazánky. Samotný špenát si pak snadno připravíte s bramborem a vajíčkem. Mrazák je obecně skvělý přítel. Tudíž jakmile se pustíte do většího vaření, udělejte pár porcí navíc a zmrazte je. Zachrání vám oběd či večeři i když budete vaše lednice a spíš naprosto prázdná!    Martina Moresová ​

Proč jíst klíčky? Nakopněte své trávení!​

Klíčení semínek a jejich následná konzumace je v současné době čím dál více populární. Není divu, protože se jedná doslova o vitaminovou bombu, která tělu udělá více než dobře. Posílení imunity Jako první důvod, proč byste měli pravidelnou konzumaci klíčků do svého jídelníčku zařadit i vy, je bezpochyby jejich pozitivní vliv na imunitu. Kdy jindy by přece měl člověk více dbát na posílení imunity, než v tomto období, kdy kolem nás stále ještě řádí covid? Čerstvé klíčky obsahují řadu vitaminů, díky nimž bude váš imunitní systém šlapat jako hodinky. Jedním z nich je například vitamin A, jenž má silné protizánětlivé účinky. Dále je třeba zmínit také obsah vitaminu C, díky němuž mohou bíle krvinky lépe zasáhnout proti infekcím v těle.Podpora trávení Trávení celkově je pro celiaky jakýmsi celoživotním tématem, a proto jakékoliv tipy, jak jeho funkci zlepšit, jsou rozhodně vítány. V klíčcích se nachází opravdu vysoký podíl vlákniny, a ta, jak je všeobecně známo, je pro správnou funkci střev nezbytná. Bohužel drtivá většina lidí má vlákniny ve svém jídelníčku velký nedostatek, což může částečně vyřešit právě pravidelná konzumace klíčků.  Dobrota nabitá živinami Jak již bylo zmíněno v úvodu, klíčky obsahují spoustu vitaminů – A, B, C a E. Kromě toho však ukrývají i řadu cenných minerálů a látek, jako jsou například selen, železo, zinek, hořčík, vápník a draslík. Dále se pyšní vysokým obsahem chlorofylu, jehož konzumace má na organismus detoxikační účinky. Pravidelné pojídání klíčků mimo jiné působí i jako prevence proti cévním onemocněním, a také pomáhá s jejich regenerací. Jejich účinky oceníte taktéž při různých poruchách metabolismu. A aby toho všeho ještě nebylo málo, klíčky jsou významný zdroj antioxidantů. Jak začít s klíčením Jestliže vás klíčky zaujaly a rádi byste se do klíčení pustili i vy, mám pro vás jednoduchý návod, jak na to. Vezměte si surovinu, kterou chcete nechat naklíčit (mungo, čočka, hrášek, řeřicha atd.) a důkladně ji propláchněte vodou. Poté ji nasypte do nádoby na naklíčení – lze zakoupit již hotové sety, případně poslouží i mělká miska. Surovinu zalijte studenou vodou a po cca 12 hodinách vodu slijte, opět propláchněte a surovinu nechte v misce jen tak bez vody, pouze ji zakryjte kouskem tenké navlhčené látky. Suroviny poté proplachujte alespoň dvakrát denně. Za dva až tři dny by se měly objevit první klíčky, které můžete konzumovat. Klíčky lze jíst samotné, na chlebu nebo třeba jako součást různých pokrmů. Na tohle si dejte pozor Ačkoliv je pojídání klíčků pro tělo velmi prospěšné, při nedodržení všech hygienických podmínek může dojít k zažívacím potížím způsobeným bakteriemi, které se ve vlhkém a teplém prostředí velice rády množí. Proto byste měli dodržovat maximální čistotu a pravidelné proplachování surovin rozhodně nepodceňovat.Zde jsou tři základní body, na které byste při klíčení neměli nikdy zapomínat: Klíčky nikdy nenechávejte moc přerůst – nebyly by potom už tak chutnéKlíčky konzumujte co nejdříve a vyvarujte se jejich dlouhodobému skladováníVždy dbejte na čistotu – nikdy nekonzumujte klíčky, které mají na povrchu vrstvu slizu či jsou jakkoliv poškozené​

Sladká letní osvěžení: na co si dát pozor při výběru zmrzliny a ledové tříště?​

S příchodem horkých letních dnů lidé hledají chladivá osvěžení. Jedním z nejefektivnějších řešení, jak zahnat horko, je dát si zmrzlinu. Prodej této pochoutky je v plném proudu a vitríny či stánky lákají na nejrůznější příchutě, ať už smetanové nebo ovocné. Často nechybí ani ledové tříště nebo kávy se zmrzlinou. Nicméně i zde se pro celiaky skrývá řada nástrah, kterým je lépe se vyhnout. V článku vám přinášíme tipy, u jakých zmrzlin a dalších letních osvěžení byste měli zpozornět. Zmrzliny Zmrzliny obecně lepek vůbec obsahovat nemusí. A to jak smetanové, tak sorbety. Klasické příchutě jako vanilka, čokoláda nebo jahoda by celiakům neměly uškodit. Pokud výrobce používá původní suroviny jako smetanu, cukr, ovoce, lusky vanilky nebo kakao. Nicméně toto pravidlo platí spíše v případě, že si zmrzlinu vyrábíte doma. Ve zmrzlinárně či cukrárně mohou i tyto příchutě být pro celiaky problematické, a to kvůli kontaminaci. Výrobci mohou na stejné ploše připravovat zákusky nebo používat jeden stroj pro všechny druhy zmrzlin, tedy i těch, které lepek obsahují. Proto je vždy lepší, se zeptat, zda je daná zmrzlina pro vás bezpečná, pokud není vyloženě označená jako bezlepková. Pokud však není obsluha důsledná, stopy lepku se objeví i ve zmrzlinách, u nichž výrobce deklaruje, že lepek neobsahují. Důvod je prostý – křížová kontaminace skrze kopečkovače nebo špachtle. Když prodavači nabírají všechny zmrzliny stejnou špachtlí, kontaminují i ty bezlepkové. Proto by měli mít na bezlepkové příchutě zvláštní naběračky. Případně můžete sami prodavače poprosit, aby si před nabráním vašeho kopečku, nářadí očistili. Větší množství lepku, a nejen jeho stopy, mohou obsahovat i jinak relativně bezpečné zmrzliny, které jsme si popsali výše. Někteří výrobci míchají zmrzliny již z předem připravených směsí. Týká se to zejména točených zmrzlin. Lepek se také skrývá v kornoutcích a sušenkových mističkách, na jejichž výrobu se používá i pšeničná mouka. Zeptejte se obsluhy, zda neprodává bezlepkové kornoutky. Největší jistotu však máte, pokud si kopeček ledové pochoutky sníte z kelímku. Pokud chcete ekologičtější variantu, noste si svou mističku. Záludné posypky a polevy Nenápadným, ale zato velkým problémem jsou ozdoby a posypky. Aby byly zmrzliny atraktivnější, prodejci nabízejí čokoládové, karamelové nebo jahodové polevy a sušenkové nebo oříškové posypky. V těch ale zcela jistě lepek najdete, proto si raději zmrzlinu vychutnejte bez tohoto sladkého doladění. Určitě se také vyhněte zmrzlinám, které mají sušenkovou posypku již ve svém základu. V posledních letech se totiž staly hitem zmrzliny na bázi sušenek či čokoládových tyčinek jako Oreo, Snickers, nebo čokoládové cookies. Kousky těchto cukrovinek se přidávají třeba do vanilkové nebo smetanové zmrzliny. Nenechte se tedy zmást! Určitě si nedávejte ani jiné trendy příchutě jako cheesecake nebo cookies dough (sušenkové těsto). Ledové tříště a utopené osvěžení Pod ledovým osvěžením si nemusíme představit jen zmrzlinu, ale i nápoje. Především děti milují různobarevné ledové tříště, které často stánky se zmrzlinami doplňují. Tříště se nicméně v drtivé většině připravují z kupovaných sypkých směsí. Na obalu těchto sáčků pak najdete varování, že směs lepek obsahuje, proto tyto sladké tříště raději oželte. Pokud byste však měli na nápoj velkou chuť, tak se jednoduše zeptejte na lepek obsluhy. Třeba vás příjemně překvapí odpovědí, že ledová tříšť v sobě lepek nemá. Velkým letním trendem je affogato, což v italštině znamená utopený. Představte si pod tím sušenku a zmrzlinu zalité horkým espresem. Pokud máte chuť na kofeinové osvěžení, zvolte raději variantu pouze s vanilkovou zmrzlinou. I u té se však v cukrárně přesvědčte, že je bezlepková. V plné parádě si affogato vychutnáte nejlépe doma. Stačí dát do skleničky kopeček bezlepkové vanilkové zmrzliny k tomu třeba bezlepkové  od Celity, a to vše zalít třemi lžícemi horkého espresa. Dezert můžete doladit strouhanou čokoládou. Ledových osvěžení jsou plné ulice a s trochou štěstí mezi nimi najdete i bezpečné bezlepkové pochoutky. Stačí dodržovat pár pravidel a nemusíte se obávat zdravotních potíží. Vyhněte se všem příchutím se známými cukrovinkami a raději i ledovým tříštím. Zdraví, a to nejen u celiaků, neprospívají ani modré šmoulí zmrzliny či tříště. U potravinářské modři totiž výzkumy odhalily, že zvyšuje riziko karcinomu. Naopak vyhýbat se nemusíte třeba bezlepkovým nanukům na dřívku, které jsou samostatně zabalené, a tak je ani obsluha lepkem neznečistí! Autor:Martina Moresová​

Upečte si jahodové muffiny bez lepku​

Konečně jsme se dočkali teplého počasí a spolu s ním i sezóny jahod. Pokud se vám těchto sladkých červených plodů letos urodilo opravdu hodně a už nevíte, co s nimi, vyzkoušejte tento nadýchaný moučník. Příprava je velice rychlá a jednoduchá, takže ji zvládnou i ti méně zkušení. Tyto bezlepkové muffiny jsou super svačinka na výlet i dezert jen tak ke kávě. Využijte sezónní ovoce na maximum S jahodami a sezónním ovoce celkově je to každý rok v podstatě stejné. Člověk se vždycky těší na sladké voňavé ovoce ze zahrádky a potom je ho najednou tolik, že už neví, co s ním. Tak co, poznáváte se? Já tedy určitě. Různé muffiny, koláče a buchty jsou v tomto případě ideálním řešením, jak ovocné přebytky můžete zpracovat.Tento konkrétní recept má mimo jiné velkou výhodu v tom, že si jej můžete upravit dle libosti, podle toho, jaké ovoce aktuálně potřebujete nějak zužitkovat. Jahody můžete jednoduše nahradit třešněmi, borůvkami nebo třeba malinami. Jestliže se vám muffiny budou zdát příliš nudné a suché, můžete je pomocí krému z mascarpone přetvořit na chutné cupcaky. Fantazii se meze nekladou. Tak a teď už hurá na recept! Potřebné suroviny: 140 g másla1 balíček vanilkového cukru100 g cukru krupice3 vejce70 g pohankové mouky70 g univerzální bezlepkové mouky¾ balíčku kypřicího prášku50 ml mléka – já použila mandlové1 lžička citronové kůryHrst čerstvých jahod Pracovní postup: Nejprve si rozpusťte máslo a poté jej ušlehejte spolu s cukrem. Následně rozklepněte vejce a oddělte žloutky od bílků. Z bílků vyšlehejte v čisté míse tuhý sníh. Žloutky přidejte k máslu s cukrem a znovu vyšlehejte. Nakonec přidejte prosetou mouku, citronovou kůru, kypřicí prášek a mléko. Všechno opět pomocí mixéru vyšlehejte, dokud vám nevznikne hladké těsto. Nyní přichází na řadu sníh. Pomocí kuchyňské stěrky jej opatrně jemnými pohyby vmíchejte do těsta. Až budete mít hotovo, tak si důkladně omyjte jahody a zbavte je zelených stopek. Následně je nakrájejte na drobné kousky a ty posléze jemně opět za pomocí kuchyňské stěrky vmíchejte do těsta. Hotové těsto s jahodami naplňte do košíčků na muffiny. Ideální je používat lžíci, aby vám šlo těsto dobře dávkovat. Dejte si pozor na to, abyste košíčky naplnili pouze ze dvou třetin. Těsto totiž v troubě ještě trochu povyskočí, takže hrozí, že by z přeplněných košíčků mohlo vytéci ven. Jahodové muffiny pečte v předem vyhřáté troubě na 180 °C přibližně 20 minut. Zda jsou muffiny upečené poznáte podle zapíchnutí špejle, na níž by nemělo být nalepené žádné těsto. ​

Čeká vás dlouhá cesta autem? Přinášíme tipy na bezlepkové svačiny​

Čeká vás během prázdnin dovolená, kam plánujete vyrazit autem? Ať už jedete kamkoliv, něco dobrého na zub s sebou je nutnost. Přinášíme vám proto užitečné tipy, co si vzít s sebou na svačinku, když musíte dodržovat bezlepkovou dietu. Přirozeně bez lepkuPro celiaka není nic lepšího, než když si dopřeje něco přirozeně bezlepkového. To neplatí samozřejmě pouze na cestách, ale tak nějak obecně. Skvělou volbou jsou například oříšky a sušené ovoce. Můžete si doma předem namíchat vlastní směs do krabičky, anebo rovnou sáhnout po již hotových směsích z obchodu. Oříšky doplní energii, zasytí a kromě toho jsou i plné pro tělo velmi přínosných látek. Sušené ovoce zase doplní příjemně sladkou chuť a k oříškům se skvěle hodí. Jestliže vám klasické sušené ovoce moc nechutná, skvělou alternativou je ovoce lyofilizované neboli sušené mrazem. Mezi další přirozeně bezlepkové produkty patří samozřejmě ovoce a zelenina. Opět si jej můžete doma předpřipravit do krabičky a po cestě uzobávat. Jestliže si nic chystat nechcete a raději byste ovoce pojídali jen tak rovnou, je lepší sáhnout po něčem méně šťavnatém, abyste po cestě nebyli zbytečně ulepení. Na cesty je vynikající třeba banán nebo jablko. Zeleninu je fajn nakrájet na dlouhé hranolky, které pak můžete namáčet třeba do cizrnového hummusu. Kromě vitaminů tak rovnou doplníte i nějaké bílkoviny, což tělo jistě ocení. Klasika v bezlepkové podobě Jestliže si dlouhou cestu neumíte představit bez obložených baget, máme dobrou zprávu – vzdávat se jich nemusíte ani s bezlepkovou dietou. Je však třeba počítat s tím, že bezlepkovou bagetu jen tak na benzínce nejspíše nekoupíte, ale budete se muset předzásobit z domova. Na tom ovšem není nic složitého. Jednoduše si do bezlepkového pečiva naaranžujete vše, co máte rádi. Jen nezapomeňte, že majonézám a salámům je lepší se spíše vyhnout, jelikož se rychle kazí. Nechcete přeci, aby vás po cestě zastihly nepříjemné potíže se zažíváním.Mezi české klasiky patří samozřejmě i řízek s chlebem. Opět se nejedná o nic, o co byste se museli ochudit. Vždyť řízek se dá doma jednoduše obalit i do bezlepkové kukuřičné strouhanky. Co se týče hlavních jídel, na benzínky se opět moc nespoléhejte a raději buďte připraveni. Nachystejte si do krabičky něco, co nepodléhá rychlé zkáze. Vhodné jsou těstoviny nebo třeba rýže. To už záleží na vašich preferencích. Velkým pomocníkem na dlouhých cestách je samozřejmě chladicí box, který vám pomůže udržet vaše potraviny co nejdéle čerstvé a svěží. Něco dobrého na zub Co by to bylo za cestování bez něčeho dobrého na zub. Jistě oceníte, když s sebou budete mít různé druhy tyčinek a dobrot co jen rozbalíte a hned konzumujete. Na našem  máte široký výběr produktů, z nichž si vybere jistě každý. Naleznete různé sladkosti, proteinové tyčinky a zdravější raw tyčinky, které jsou vyrobeny čistě ze sušeného ovoce a oříšků. Myslete však na to, aby tyto dobroty byly pouze doplněním plnohodnotných svačin. Kdybyste se celou cestu cpali sladkostmi, vaše trávení by vám jistě moc nepoděkovalo.​

Sójové suky: zdroje rychlé energie, které dokážou jít s dobou!​

Sójový suk, řez, kmen nebo tyčinka. Ať už pojmenujeme slavnou cukrovinku jakkoli, vždy se nám před očima objeví typický nažloutlý váleček s nezaměnitelnou chutí. Poslouží nejen jako malá chuťovka po obědě, ale také jako zdroj rychlé energie. Celita navíc nezůstává pozadu ani v nejnovějších trendech, a proto nabízí i proteinové a kolagenové suky. Mrkněte do článku, ať si můžete vybrat suk, který pro vás bude ideální! Tradiční cukrovinky ze sóji nemusí oželet ani celiaci. Celita totiž nabízí všechny druhy sójových řezů v bezlepkových variantách. Originálním základem sójových suků je cukr, hrubá sójová mouka, tuk, sušené mléko a rumové aroma. Jelikož ale existují různé příchutě řezů, najdeme v nich i kakao, vanilkové a kokosové aroma. Na e-shopu Celity najdete sójový suk  s  nebo  Rychlé cukry dodají energii Sladkosti ze sóji se řadí mezi tyčinky, které nám v podobě jednoduchých cukrů dodají rychlou energii. Přeměna těchto jednoduchých sacharidů na energii se však děje pod jednou podmínkou, a tou je fyzická zátěž. Super jsou teda sójové suky, když potřebujete rychle nabrat síly při túře v horách nebo na cyklo výletě. Stejně tak tento proces funguje, pokud si tyčinku dáte po skončení fyzické námahy. Takto si tedy zamlsáte trochu zdravěji. Naopak, pokud sníte jednoduché cukry v den, který prosedíte v práci, sacharidy se nepřemění v energii, ale tuk. V tom případě si jen tak zamlsáte, na čemž ale není vůbec nic špatného! Kolagen a protein: příchutě vědomého životního stylu Nejžhavějším tyčinkovým trendům jednoznačně velí protein. Skoro všechny sladké tyčinky mají své proteinové varianty a sójový suk od Celity není výjimkou. Protein, česky bílkovina je důležitou složkou potravy, která přispívá k růstu svalů a u dětí i kostí. Jsou zdrojem energie a dopřávají nám pocit sytosti. Jako zdroj bílkoviny považujeme tyčinku, jejíž obsah je tvořen bílkovinami alespoň z 12 %. Tuto podmínku proteinové suky od Celity splňují.  suk obsahuje 13 % sójového proteinu a  dokonce 20 %, čímž si vysloužil štítek potraviny s vysokým obsahem proteinu. Proteinové suky jsou opět vhodné při sportovní aktivitě nebo jako zpestření jídelníčku. Mezi další hity se v poslední době řadí i kolagen. Funkce kolagenu by se dala zjednodušeně popsat jako lepidlo pro naše tělo. Vytváří vazivo, a tím pomáhá udržovat naše šlachy, svaly a kosti v dobré kondici. Přirozeně kolagen najdeme v tučných rybách jako je losos a tuňák, ořeších či listové zelenině. Ve sladké formě si jej však můžete dopřát prostřednictvím  suku s příchutí kakaa. Tato tyčinka je nadupaná nejen kolagenem, ale také proteinem. Bílkovinná směs zde tvoří 21 % energetické hodnoty potraviny, tudíž ji opět můžeme označit jako tyčinku s vysokým obsahem proteinu. Stejně jako u předchozích tyčinek je suk vhodný při fyzické námaze. Pokud si jej však dáte jen jako zákusek po obědě, nic se nestane a aspoň svému tělu dodáte trochu kolagenu a proteinu navíc! Který sójový suk je nejlepší? Tápete, kterou z tyčinek si vybrat? Řiďte se podle vaší chuti. Proteinové a kolagenové suky vás sice více zasytí, ale pokud milujete klasiku, nenuťte se do moderny. Nejlépe uděláte, když si sójové suky vezmete s sebou na výlet nebo do posilovny. Získáte tak potřebnou energii, a ještě si pochutnáte. Nebo si s těmi proteinovými zpestřete snídani. Nastrouhejte si čokoládový suk s proteinem a kolagenem do jáhlové kaše. Dodáte jí kakaovou a sladkou chuť, plus trochu potřebných živin. Autor: Martina Moresová​

Upečte si broskvový koláč bez lepku​

Máme tady srpen a s ním i sezónu broskví. Pokud už nevíte, jak tyto sladké šťavnaté plody zužitkovat, mám pro vás recept na vynikající koláč na způsob klasického amerického pie. Příprava je sice časově náročnější, avšak výsledek za to rozhodně stojí! Vyzkoušejte a přesvědčte se sami. Potřebné suroviny na těsto: 800 g univerzální bezlepkové mouky400 g změklého másla4 lžíce moučkového cukruŠpetka soli10 lžic studené vody2 žloutky1 lžíce cukru krupice na posypání koláče1 bílek na potření těsta Potřebné suroviny na náplň: 120 g cukru krupice2 lžíce kukuřičného škrobu1 lžička skořice1 lžička citronové šťávy4 broskve​

Najezte se venku! Tipy na parádní bezlepkový piknik​

Horká letní odpoledne a teplé večery nám umožňují trávit více času venku. Kromě návštěvy koupališť nebo různých výletů můžete skvělé počasí využít i k venkovnímu posezení s přáteli. Vezměte s sebou něco dobrého na zub a máte parádní letní piknik! Abyste si nemuseli lámat hlavy s přípravou, sepsali jsme pro vás pár tipů a receptů, co vzít s sebou do košíku. Na piknik si přichystejte jednoduchá jídla, nejlépe taková, která se dá jíst rukama anebo jen lžící či vidličkou. Nebudete s sebou tak muset brát půlku kuchyňského vybavení. Velmi úsporné jsou v tomto případě bezlepkové tyčinky , které si dáte s hummusem. Cizrna přirozeně lepek neobsahuje a navíc je skvělým zdrojem bílkovin a železa, takže vás dobře zasytí. Tyčinky s olivovým olejem nebo s  pak poslouží jako jedlý příbor! Cizrnový hummus: 250 gramů vařené cizrny vložte do mixéru, přidejte lžíci tahini pasty a vše rozmixujte. Postupně přilévejte tři lžíce oleje. Nakonec přidejte dva stroužky česneku, dvě lžíce petrželky, jednu lžíci citronové šťávy, osolte, opepřete a vše ještě jednou promixujte. Podle chuti můžete přidat třeba sušená rajčata nebo bazalku. Aby hummus neoschl, zakápněte jej olivovým olejem. Zatímco hummus poslouží jako předkrm, hlavní chod zajistíte plněnými tortillami nebo salátem do skleničky. Kukuřičné bezlepkové tortilly naplňte podle vaší fantazie. Dodržujte však osvědčený postup. Jako první tortillu něčím pomažte. Skvělé je rozmačkané avokádo, čerstvý sýr nebo pesto. Poté přijde na řadu zelenina: salát, rajče, okurek. Nakonec přihoďte maso (šunku, pečené kuřecí, losos) nebo sýr (balkánský, feta). Vše pečlivě zamotejte. Aby se tortilly lépe jedly, nakrájejte je na kolečka a propíchněte párátkem. Vzniknou vám tak tortillové šneky.Pokud nejste fandové tortill, připravte si do zavařovacích skleniček salát. Vždy si vezměte širokou sklenici a naplňte ji do tří čtvrtin objemu, ať se vám oběd snadno jí. Základním pravidlem je dát omáčku vždy na dno sklenice. Tekutina zůstane bezpečně dole ukrytá pod vrstvou zeleniny a dalších přísad. Tip na salát do skleničky: Rozmačkejte avokádo a smíchejte jej s dvěma lžícemi bílého jogurtu. Přidejte stroužek česneku, trochu limetkové šťávy, sůl a pepř. Vše rozmixujte do hladka a vložte na dno sklenice. Na zálivku naskládejte zeleninu: salát, rajče, okurku. Poté přidejte kukuřici a fazole. Vše završte kousky pečeného kuřete a posypte parmazánem. Pro bezmasou verzi použijte balkánský sýr. Sklenici dobře uzavřete! Správný piknik se neobejde ani bez sladké tečky. Skvěle se sem hodí například bábovka, jejíž kousky padnou tak akorát do ruky. Zapomeňte však na mramorovanou klasiku a překvapte své blízké bábovkou se sójovým sukem! Na e-shopu Celity si vyberete mezi  či  kmenem, Pokud chcete dezert nutričně obohatit, sáhněte po  Bábovka se sójovým sukem: Připravte si dvě vejce a 200 gramů moučkového cukru. Nejprve vyšlehejte sníh z dvou bílků a dvou lžic cukru. Poté vyšlehejte žloutky se zbylým cukrem a 80 gramy rozpuštěného vychladlého másla. Do směsi se žloutky vmíchejte 250 ml mléka, 300 gramů polohrubé bezlepkové mouky, balení prášku do pečiva, dvě lžíce kakaa a dva nastrouhané sójové suky. Nakonec opatrně vmíchejte sníh. Pečte v troubě předehřáté na 180 stupňů zhruba hodinu. Pokud vás tedy článek nalákal na letní hostinu pod širým nebem, nezapomeňte si s sebou vzít i piknikové vybavení. Naprostým základem je pikniková deka, která má zespodu izolační vrstvu. Příjemně se na ní sedí a nic vás nestudí. Vezměte s sebou i ubrousky, ať už klasické nebo vlhčené. Samozřejmostí jsou sklenice, talíře, případně papírové tácky a příbory. Pokud se však necháte inspirovat menu v článku, talířky nebudou potřeba a z příborů postačí jen vidličky! Jestli plánujete větší hostinu, vyplatí se vzít si s sebou pravý piknikový koš, který obsahuje veškeré vybavení k jídlu, a navíc do něj ledacos ukryjete! Neopomeňte ani pití, hlavně obyčejnou vodu. Autor:Martina Moresová​

...
...

BLOG/RECEPTY