Batáty nemusí být jen příloha. Připravte z nich polévku, pomazánku nebo vafle

24. 03. 2024

Batát neboli provijnice batátová už dávno neplatí za neznámou surovinu. Najde své místo v každém vyváženém jídelníčku, dokonce v tom bezlepkovém. Pokud ale chcete batáty začlenit do svého jídelníčku důkladněji, přečtěte si následující text. Najdete v něm tipy na batátový krém nebo vafle!

O historii a benefitech batátů, jsme psali v tomto článku, kde vás seznamujeme s několika možnostmi, jak je využít jako přílohu. Batáty mají výrazně nasládlou chuť, to ovšem není důvod, proč by se nedaly využít ve slaných receptech. Jsou zdrojem vitaminu A, který podporuje zrak, a vitaminu C podporujícího imunitní systém. Mají také vysoký obsah železa. Abyste však z batátů dostali co nejvíce vitaminů, musíte je umět správně upravit. Obecně se doporučuje slupku neloupat, stačí ji pořádně omýt. Dodáte tak tělu prospěšný betakaroten. Ten působí proti škodlivým volným radikálům, které způsobují závažné choroby. Nebojte se tak v následujících receptech použít batáty neoloupané.

Batátový krém

Připravte si:

2 velké batáty

2 červené cibule

2 stroužky česneku

2 mrkve

1 menší červená paprika

1 cm čerstvého zázvoru

Zeleninový vývar

100 ml smetany (nemusí být)

Cibule, česnek, papriku a mrkve nakrájejte na drobné kousky. Cibuli osmahněte do sklovita. Poté přidejte česnek a nechte jej rozvonět. Přidejte nastrouhaný zázvor a opět nechte rozvonět. Následně přidejte mrkev a papriku. Vše pořádně opečte. Batáty mezitím dobře omyjte, se slupkou je nakrájejte na kostičky. Přihoďte je ke směsi a vše zalijte vývarem tak, aby zelenina zůstala ponořená. Vařte do změknutí a následně polévku rozmixujte do hladkého krému. Můžete přilít živočišnou nebo rostlinnou smetanu pro zjemnění chuti. Vše na závěr osolte, opepřete a servírujte. Mně osobně nejvíce polévka chutná s několika plátky mozzarelly a lžící slané granoly.

Tip: Pokud plánujete vařit polévku pouze pro dospělé, můžete ji zvýraznit různým kořením. Nebojte se na začátku k zázvoru přidat třeba mletý římský kmín nebo prášek z koriandru.

Batátová pomazánka

Připravte si:

1 velký batát

2 stroužky česneku

½ lžičky římského kmínu

2 lžičky limetkové šťávy

Pár lžic žervé (nemusí být)

Olivový olej

Sůl, pepř

Batáty pokrájejte na kostky a společně s česnekem vložte do zapékací mističky. Vše osolte, opepřete a zakápněte olivovým olejem. Pečte do změknutí v troubě vyhřáté na 200 °C. Upečené batáty s česnekem rozmixujte tyčovým mixérem společně s římským kmínem, limetkovou šťávou a trochou oleje. Výsledkem by měla být hladká směs. Na závěr můžete vmíchat pár lžic žervé nebo tvarohu. Pomazánku ozdobte nasekanými oříšky nebo posypte semínky.

Slané batátové vafle

Připravte si:

350 g batátů

3 vejce

1 stonek jarní cibulky

1 menší prolisovaný stroužek česneku

½ lžičky mletého římského kmínu

½ lžičky mletého koriandru

Batáty nastrouhejte nahrubo do mísy. Přidejte nakrájenou cibulku, vejce a koření. Vše důkladně promíchejte. Vaflovač vymažte olejem a rozpalte. Vlijte těsto a pečte zhruba 10 minut až budou vafle zlatavé a na pohled křupavé. Servírujte s avokádem, volským okem nebo jen přidejte žervé a sýr.

 

Autor: Martina Moresová