Sladké brambory ze střední Ameriky
Povijnice batátová, u nás známá jako batát, pochází ze střední a jižní Ameriky. Možná vás překvapí, že batát není příbuzný klasickým bramborám, i když obojí pochází z amerického kontinentu. Batát byl dokonce v Evropě známý o desítky let dříve.
Určitě jste si všimli, že batáty jsou velmi oblíbené u zastánců zdravé výživy. A má to hned několik důvodů. Batáty obsahují hodně vitamínů a dalších tělu prospěšných látek, a navíc mají nižší glykemický index. Tedy, i když chutnají sladce, hladinu cukru v krvi zvedají pomaleji než klasické brambory. Od nich se liší především vysokým obsahem betakarotenu, který batátům dodává charakteristickou oranžovou barvu. Betakaroten se v těle přeměňuje na vitamín A, který je prospěšný pro oči i jako antioxidant.
Stejně jako brambory jsou i batáty bohaté na vitamín C, tady je ale vítězem brambora klasická, ta ho obsahuje o něco více. V batátech najdeme také vitamín B6, draslík a rostlinné steroly, které napomáhají snižování cholesterolu.
Výživová hodnota batátů i lepší glykemický profil je pro celiaky skvělou zprávou. Sice obsahují škroby, ale ty nám nevystřelí hladinu cukru v krvi tak rychle. Navíc na rozdíl od brambor neobsahují lektiny, které se někdy citlivějším celiakům doporučují omezit.
Batáty v kuchyni
Nejvíce batáty využívám jako přílohu. Je několik cest, jak je upravit. Můžete je uvařit jako klasické brambory. To je jedna z nejzdravějších cest, ale přiznám se, že tato úprava mi moc nevyhovuje a nechutná. Když už je chci využít jako klasické brambory, raději z nich připravím batátové pyré. A tady jsou dvě možnosti, buď ho uděláte jako bramborovou kaši, jen polovinu brambor nahradíte právě batáty, anebo si pyré připravíte jen z batátů. Já ho dělám tak, že batáty uvařím, sleji a řádně osolím. Pak přidám máslo, ohřáté mléko, někdy i trochu nastrouhaného parmezánu. Místo mléka lze použít smetanu na šlehání. A pokud chcete pyré opravdu zdravé, tak jen rozmixujte batáty s trochou ghí a soli. I tato úprava je velmi chutná.
Batátové hranolky, další možnost přílohové úpravy, která u nás opravdu frčí. A je to úprava extra jednoduchá. Batáty jako hranolky chutnají našim dětem nejvíce. Batáty umyjete a se slupkou nebo bez nakrájíte do tvaru hranolek nebo na kolečka cca 0,5 cm široká. Následně smícháte olivový olej se solí a promícháte s batáty. Vyskládáte na plech s pečícím papírem a pečete do změknutí a do zlatova. Když peču batáty pro sebe a manžela, přidávám si ještě výraznější koření, např. Harisu. Batáty pak mají pikantní nádech. Takto upečené je používám jako přílohu k masu, jako součást grilované zeleniny nebo jako posyp zeleninového salátu, když ho chci mít vydatnější.
Batáty můžete v troubě také upéct tak, že vydlabete dužinu (musíte je předem předvařit) a naplníte tím, co máte rádi. Skvělé je mleté maso alá boloňská a zapéct s parmezánem. Zdravější náplň vytvoříte ze špenátu a žampionů připravených na cibulce s kozím sýrem a vlašskými ořechy.
Další velmi jednoduchá úprava, kterou si ráda dělám k večeři, je batátový sandwich. Batát podélně rozkrojíte na plátek tenký cca 0,7 cm a dáte jemně potřený olivovým olejem a posolený péct, dokud nezměkne. Pečený batát vytáhnete, ozdobíte nakrájeným avokádem, sušeným rajčátkem, pár lístky rukoly a pršutem nebo opečenou slaninou. Po tomto jídle se u nás vždy zapráší.
Z batátů lze také péct. Jeden z vyzkoušených receptů jsem již sdílela (Batátové brownies) Vytvoříte z nich i pizzu, batátový quiche nebo batátové noky. Jejich využití je opravdu široké, ale o tom zase jindy.