Bezlepková pizza na sto způsobů

10. 06. 2021

Neznám moc lidí, kteří by neměli rádi pizzu. Řadím se hrdě mezi ně. I když řada restaurací dnes už nabízí bezlepkové těsto na pizzu, nejraději si ji dělám doma sama. A jak uvádím v nadpisu, bez nadsázky si ji může člověk udělat na tolik způsobů, že se pizza nikdy nepřejí. Opravdu je jich sto? Když zkombinujete různé druhy náplní a různé druhy těst, dostanete desítky možností. Náplně nechám na vašich chutích. O možnostech na těsta se ráda podělím.

Kromě klasického těsta z mouky peču také těsto z luštěnin nebo obilovin a polenty. V létě si nejraději odlehčím zeleninovými pizzami anebo si udělám low carb verzi z mandlového nebo sýrového těsta. Doporučuju si pár druhů vyzkoušet a uvidíte, které si zamilujete. Dětem uděláte největší radost klasikou, tedy těstem z mouky, sobě možná i dalšími možnostmi, hlavně, když budete chtít odlehčit jídelníček.

Klasika z tvarohu nebo pomazánkového másla

Tvarohová

Nejjednodušší těsto na pizzu zná asi každý „bezlepkový kuchař“. Jednoduše smícháte:
250 g tvarohu (jednu vaničku)
1 vejcem a špetkou soli.

Pak přidáte stejnou vaničku jakékoliv bezlepkové mouky. Zpracujete těsto a naolejovanýma rukama ho uhladíte na pečící papír na plech. Ozdobíte vším, co máte rádi a pečete na 200 stupňů na nejnižším roštu v troubě asi 20 minut.

Z pomazánkového másla

Stejný postup jako u tvarohového těsta, jen vynecháte vajíčko. Tedy smícháte jeden kelímek neochuceného pomazánkového másla a jeden kelímek bezlepkové mouky se špetkou soli, dáte na plech a pečete.

Luštěninové a obilné pizzy

Čočková

80 g červené čočky
40 ml vody
1 stroužek česneku
½ lžičky instantního droždí

Čočku přes noc namočíme. Slijeme a rozmixujeme do hladka, ochutíme česnekem a droždím. Těsto dáme na pečící papír v tenké vrstvě do předehřáté trouby a pečeme na 180 stupňů do lehce zlaté. Pak přidáme oblohu, a ještě do křupava zapečeme.

Pizza z quinoi

140 g quinoi
½ lžičky soli
½ lžičky kypřícího prášku
1 lžíce olivového oleje

Quinou zalijte vodou a nechte ponořenou ideálně přes noc nebo alespoň 8 hodin ve vodě. Poté ji propláchněte a nechte okapat. Přesypte do mixéru, přidejte zbylé ingredience a 50 ml vody a rozmixujte do hladka. Těsto rozválejte na placku cca 3 mm na výšku (mezi dvěma pečícími papíry) a pečte na pečícím papíře potřeném olivovým olejem na 220 stupňů cca 15 minut. Pak obraťte a ještě 5 minut dopečeme. Ozdobte a zapečte dalších 5-10 minut. Těsto je skvělé i jen rozlámané jako krekry.

Ovesná

250 g jemného tvarohu
100 g jemných ovesných vloček
3 PL jogurtu
1 ČL olivového oleje
¼ lžičky soli

Všechny ingredience v míse rozmícháme, vzniklé těsto natlačíme rukama na plech vyložený pečícím papírem (můžeme ho ještě potřít olivovým olejem, protože těsto dost lepí), uděláme tvar pizzy o tloušťce cca 0,5 cm. Pečeme na 190 stupňů 15 minut, ozdobíme a ještě 15 minut dopečeme.

Zeleninové pizzy

Cuketová pizza

1 velké vejce
3 malé cukety
1,5 hrnku strouhaného čedaru
Sůl

Cuketu nastrouhejte nahrubo, posolte a nechte vypotit. Pak přes plátýnko vymačkejte přebytečnou vodu a smíchejte se sýrem a vejcem. Vytvarujte pizzu, dejte na plech na pečící papír a pečte cca 20 minut na 180 stupňů.

Květáková pizza

1 květák
1 velké vejce
1 mozzarella
Půl lžičky soli
Lžička oregana
Špetka pepře

Květák nasekáme v robotu na drobky, které krátce necháme přejít varem. Slejeme a přes plátýnko vymačkáme přebytečnou vodu. Smícháme s vejcem, mozzarellou a kořením. Rozprostřeme na plech na pečící papír a pečeme na 200 stupňů asi 10 minut, pak obrátíme a dalších 5 minut pečeme. Následně obložíme tím, co máme rádi a ještě necháme zapéct.

Špenátová pizza

400 g čerstvého špenátu
½ hrnku strouhaného eidamu
3 vejce
Špetka soli a pepře.

Předehřejeme troubu na 200 stupňů. Špenát rozmixujeme, pak ještě jednou krátce s vejcem, sýrem a kořením. Hotovou směs nalijeme na pečící papír, vytvarujeme a pečeme zhruba 35 minut. Pak ozdobíme, a ještě zapečeme na 10 minut.

Low carb pizzy

Mandlová

1 velké vejce
25 g mandlové mouky
25 g zlatého lněného semínka
1 lžíce koření na pizzu
Sůl
100 ml vody
10 psyllia

Ze všech surovin rychle zpracujeme těsto, má tendenci houstnout díky psylliu. Vytvoříme co nejtenčí placku a pečeme v troubě cca 25 minut na 190 stupňů do křupava. Pak ještě dozdobíme a dopečeme.

Sýrová

200 g strouhané mozzarelly
100 g strouhané goudy
2 vejce
Špetka soli

Vše smícháme, vytvoříme pizzovou placku, poklademe vším, co nám chutná (slanina, špenát, houby apod….sýr už vynecháme :o)) a na 170 stupňů zapečeme cca 20 minut.

Polentová pizza

75 g polenty
250 ml vody
1 lžíce olivového oleje
1 lžička provensálských bylinek

Do vroucí osolené vody dáme lžíci oleje, koření a polentu. Krátce povaříme, dokud nezhoustne a nevytvoří se jakási kaše. Necháme chvilku vychladnout a rozprostřeme na plech vyložený pečícím papírem. Ozdobíme dle chuti a dáme do předehřáté trouby na 175 stupňů na cca 25 minut.


Autor

Radka

Jsem velkým milovníkem všeho, co chutná, voní a roste. Jídlo nejen ráda vařím, ale také studuji. Na této úžasné cestě mi pomáhá pražská Akademie léčivé výživy, výpěstky na zahrádce a také hodnocení mého malého syna. Když zrovna nevařím, najdete mě s báglem v různých koutech světa.