Bezlepkové housky pro burger i marmeládu

20. 07. 2018

Léto už je tady! A co k němu neodmyslitelně patří? No přece grilování. Asi jsem ještě nepotkala nikoho, kdo by negriloval rád. Já sama jsem někde mezi grilmaniakem, co rožní od jara do podzimu, a občasným grilovačem, co zapálí oheň dvakrát do měsíce, když si vyrazí na chalupu.

Atmosféru dlouhých letních večerů, kdy s přáteli nebo rodinou zíráme do ohně, zatímco se nám sbíhají sliny na pečící se flákotu, jen tak něco nenahradí. I moje děti jsou fanoušky grilu, ačkoliv je donedávna ani v nejmenším nezajímal výsledný produkt, ale přikládání na oheň. Píšu záměrně donedávna, protože před dvěma týdny jsem objevila Ameriku – a to doslova. Burgery! V týhle podobě sní děti (a často i dospělí) snad jakýkoliv maso. Od tradičního hovězího, přes delikátní jehněčí, až po ryby. Dokonce tam pro děti občas pašuju červenou řepu, brokolici a podobnou zdravou zeleninu, kterou za normálního stavu nepozřou. Jen to teda v klasický podobě není úplně  celiak-friendly jídlo. Takže výzva byla jasná: vykouzlit dokonalý bezlepkový burgerový housky. Po experimentech s výměnou housky za grilovanej batát, brambor, lilek, cuketu a dokonce vejce, kdy jsem slyšela hlášky typu „takhle burger nemá vypadat, mami“ a „to divný nahoře jíst rozhodně nebudu“ mi bylo jasný, že houska musí být fakt houska. No, upřímně, jsem týhle substituci stejně moc šancí nedávala. Nakonec jeden z mých výtvorů prošel. Je to houska a je chutná. K dokonalosti jí sice ještě troška chybí, ale o recept se s vámi podělím už teď, ať stihnete grilovací sezonu!


Co budete potřebovat na bezlepkové housky:

300g rýžové mouky
60g pohankové mouky
60g tapiokového škrobu
1 sáček sušeného droždí
1lžíci xanthanu
1 lžíci třtinového cukru
1 lžíci soli
4 lžíce olivového oleje
2 vejce
210ml vody


S přípravou je třeba začít den předem tím, že zaděláte těsto. Tedy vyšlehejte jedno vejce s olivovým olejem, poté přidejte vodu a opět prošlehněte. Přisypte předem promíchané sypké ingredience. Propracujte a vznikne nelepivé, elastické těsto. To přesunete do plastové mísy vytřené troškou oleje, kterým potřete i těsto, a celou mísu zabalte do potravinové folie. Vložte do lednice a nechte kynout přes noc. Druhý den vyndejte těsto z lednice a vyklopte na pomoučněný vál, propracujte a rozdělte na 8 stejných dílů. Teď je potřeba vytvarovat housky – vždy vezměte díl těsta a jakoby překládejte okraje směrem do středu, zakončete jemným pokoulením po válu. Naskládejte housky do připraveného pekáče, který je vyložený pečicím papírem. Nedávejte je úplně vedle sebe, ale nechte mezi nimi pár centimetrů prostoru. Opět celý pekáček zabalte do potravinové folie a nechte na teplém místě alespoň 30 min. vykynout. Nebojte, už jste skoro v cíli! Sejměte folii a housky potřete rozšlehaným vajíčkem, nechte posledních 20min kynout a vložte do rozpálené trouby. Pečte na 200°C do zhnědnutí, bude to trvat přibližně 20 min. Housky nechte vychladnout na mřížce. Pokud je máte rádi posypané, ať už sezamovými semínky, mákem nebo kmínem, ozdobte je při potírání vajíčkem. Po vychladnutí stačí rozkrojit a plnit, čím je libo. Doporučuju je sníst v den upečení.


Autor

Kateřina

Jmenuju se Káťa. Donedávna jsem seděla v laborce a zkoumala geny. Teď stojím v kuchyni a po boku svých dětí zkoumám bezlepkovost. Recepty vymýšlíme nové, předěláváme staré a hlavně se u toho skvěle bavíme.