Ačkoliv knedlíky zrovna nepatří mezi ty nejzdravější přílohy, těší se velké oblibě. Když si je navíc dopřejete pouze jednou za čas, nic špatného se nestane. K některým pokrmům se tato příloha mimo jiné perfektně hodí. Co by to bylo za špenát s uzeným masem bez bramborového knedlíku, anebo třeba taková svíčková bez toho kynutého? Pravděpodobně nic moc. Připravila jsem tedy pro vás dva recepty, podle nichž si tuto lahodnou přílohu můžete připravit i v bezlepkové variantě.
Bramborové knedlíky
Potřebné suroviny:
- 1 kg brambor
- 2 vejce
- 2 lžičky soli
- 100 g rýžové krupičky
- 100 g polohrubé rýžové mouky
- Rýžová mouka na podsypání
Pracovní postup:
Ideálně den předem brambory uvařte i se slupkou a nechte vychladnout. Poté brambory oloupejte a na jemno nastrouhejte. Přidejte vejce, sůl, rýžovou krupičku a mouku. Všechny suroviny důkladně propracujte rukama a vytvořte hladké nelepivé těsto, které svojí konzistencí připomíná plastelínu.
Hotové těsto si rozdělte na čtyři stejné díly, podsypejte si pracovní plochu moukou a poté z nich vypracujte knedlíky. Hotové knedlíky ihned vložte do hrnce s vroucí osolenou vodou. Počítejte s tím, že knedlíky klesnou ke dnu, a proto je od hrnce odlepte.
Bramborové knedlíky vařte pod pokličkou 10 – 15 minut (záleží na velikosti). Zda-li jsou knedlíky uvařené poznáte tak, že je vytáhnete z hrnce a rozkrojíte na polovinu pomocí nitě.
Tipy na vaření:
- Brambory na knedlíky nevařte úplně do měkka. Díky tomu se potom výsledné knedlíky nebudou rozvářet.
- Knedlíky jsou chutnější, když brambory uvaříte den předem.
- Rýžová krupička se dá v receptu snadno zaměnit i za pohankovou.
Kynuté knedlíky
Potřebné suroviny:
- 1 kg polohrubé bezlepkové mouky
- 500 ml mléka
- Droždí
- 1 vejce
- Lžička soli
- Lžička cukru
- Olej
Pracovní postup:
Jako první si připravte kvásek. Do mísy nalijte trochu teplého mléka, nasypte lžičku cukru a přidejte droždí. Důkladně promíchejte, zakryjte utěrkou a nechte 20 minut na teplém místě. Jakmile bude kvásek hotový, přidejte mouku, sůl, vejce a mléko. Ze surovin vypracujte hladké nelepivé těsto. Mísu opět přikryjte utěrkou a dejte na 45 minut na teplé místo, kde bude těsto kynout.
Vykynuté těsto opatrně rozdělte na 4 díly a na pomoučněné ploše z něj vytvarujte knedlíky. Ty poté potřete na povrchu olejem, překryjte utěrkou a nechte dalších 15 minut kynout. Nakonec knedlíky vložte do hrnce s osolenou vroucí vodou a vařte 25 – 30 minut. V polovině čase vaření knedlíky otočte. Uvařené knedlíky po vytažení z hrnce ihned propíchejte špejlí.
Tipy na vaření:
- Pokud neplánujete knedlíky konzumovat hned po uvaření, potřete jejich povrch olejem. Díky tomu neokorají.
- Na přípravu můžete použít jak univerzální bezlepkovou mouku, tak i jednodruhovou, například rýžovou.
A co Vy? Máte raději bramborové knedlíky nebo ty kynuté?