Přiznám se, že koblihy jsem milovala. Bylo fuk, jestli šlo o ty klasické plněné marmeládou nebo nugátové, s vanilkovým pudingem či polité karamelem, chutnaly mi všechny druhy. Potom ale přišla bezlepková dieta a na tohle sladké potěšení jsem se mohla už jenom mlsně dívat. Říká se však, že kdo nechce, hledá výmluvy, a kdo chce, hledá způsoby. Já se dlouho rozhoupávala k tomu, abych se konečně pokusila něco spáchat a pak přišel onen osudný den, já sebrala odvahu a pustila se do práce.
Nechtěla jsem ale dělat onu smaženou klasiku a raději jsem se rozhodla vyzkoušet ne tolik tučnou variantu, kdy jsou koblížky připravovány v troubě. Říkáte si, jaký byl výsledek? Musím, že překvapivě pozitivní. Upřímně jsem moc nevěřila tomu, že by se mi v tomto případě mohlo zadařit. Nevznikly sice zlatavo hnědé koblihy v pravém slova smyslu, jaké si běžně zakoupíte v pekařství, ale zato jsem vytvořila nadýchané krasavce, kteří mi během pečení nádherně provoněli byt. Není třeba zmiňovat, že koblihy byly samozřejmě bez lepku a navíc stoprocentně bez živočišných produktů, takže vhodné i pro vegany, vegeteriány a jedince trpící intolerancí laktózy.
Potřebné ingredience
Půl kostky droždí
50 g cukru
200 ml mléka (já použila domácí lískooříškové, ale lze dát i kravské)
300 g bezlepkové směsi
200 g hladké pohankové mouky
1 vanilkový cukr
Lžíce citronové kůry
Špetka soli
100 g rostlinného margarínu
Náplň – marmeláda, povidla (záleží na vás)
Moučkový cukr na posypání
Pracovní postup
Nejprve je nezbytné si připravit kvásek. To uděláme tak, že do misky nalejeme trochu teplého mléka, nadrobíme do něj droždí, posypeme trochou cukru a necháme přibližně 20 minut odstát. V mezi čase si do velké mísy nachystáme ostatní suroviny, ovšem kromě mléka a margarínu, který si dáme na plotýnku rozpustit. Mouky nezapomeňte pečlivě prosít, aby byly kypřejší a těsto nadýchanější.
Až bude kvásek hotový, margarín v tekutém stavu a veškeré sypké suroviny nasucho promíchány, tak je načase to všechno spojit a vypracovat hladké pružné těsto. Vyhrňte si rukávy, umyjte ruce a hurá do toho! Zpracované těsto zakryjte utěrkou a uložte jej na teplé místo cca asi na hodinu a půl kynout.
Po vykynutí je načase si vytvarovat samotné koblížky. Rozdělte si těsto na několik stejně velkých hrudek. V tomto momentě si rozmyslete, jestli chcete mít klasiku s náplní uvnitř nebo spíše něco jako vdolek s náplní nahoře. Při první variantě, kterou jsem zvolila i já, si do koblížku udělejte malou dírku, přes kterou pomocí plničky dostanete dovnitř náplň. U varianty číslo dvě udělejte prsty do koblížku na vrchní straně důlek. Náplň se v tomto případě dodává až po upečení.
Takto připravené koblížky vložte do trouby rozehřáté na 180 °C a pečte přibližně 20 – 25 minut. Po vyjmutí je poprašte moučkovým cukrem, případně zvolte jakoukoliv jinou polevu/posypku, co máte rádi.
Dobrou chuť!