U nás v rodině byla vždy nutnost mít perníčky a linecké. Tyto dva druhy jsou mé nejoblíbenější, takže letošní volba je pro mě jasná. Přiznám se, že jsem z tohoto pečení měla poněkud strach, protože jedná-li se o recept na sušenky/cukroví/cokoliv vykrajovaného, tak opravdu málo kdy se mi výsledek podaří. Ale světe div se, ono to nedopadlo vůbec zle. Vlastně musím říct, že jsem s výsledkem spokojená.
Co se receptů týče, tak jako vždy jsem čerpala z mnoha různých zdrojů. Něco jsem pochytila na internetu, něco podle domácího klasického receptu s lepkem a něco bylo spíše tak pocitově. Pokud vás letos čekají první bezlepkové Vánoce, tak se ničeho nebojte. Uvidíte, že pečení zvládnete levou zadní a vy i vaše rodina moc pochutnáte. Níže mám pro vás recepty na ony již zmiňované perníčky a linecké, tak je můžete vyzkoušet a sami potom zjistíte, jak může být bezlepkové pečení snadné.
Recept na bezlepkové perníčky
Potřebné suroviny:
- 400 g univerzální bezlepkové mouky
- Lžička perníkového koření
- 150 g moučkového třtinového cukru
- Lžička bezlepkového kypřícího prášku
- Citronová kůra
- 3 lžíce medu
- 60 g tuku na pečení
- 2 vejce
Pracovní postup
Nejprve vezměte všechny sypké suroviny, prosejte je a pečlivě smíchejte dohromady. V menší misce si mírně nahřejte med, aby byl krásně tekutý. Přidejte k němu tuk, který taktéž nechejte rozhřát a vejce. Tuto směs rozšlehejte a následně vlijte do již smíchaných sypkých ingrediencí.
Nyní přichází na řadu vaše šikovné ruce. Vypracujte hladké nelepivé těsto, které následně dejte odležet minimálně na 1 hodinu do chladničky. Čím déle necháte těsto takto „odpočívat“, tím lépe se vám s ním bude potom pracovat, takže jej takto můžete nechat klidně přes noc.
Poslední fází je těsto vyválet na tenčí plát a pomocí formiček z něj začít vykrajovat samotné perníčky. Pečeme cca 10 – 15 minut v troubě předehřáté na 170 °C.
Recept na linecká kolečka
Potřebné suroviny:
- 250 g univerzální bezlepkové mouky
- 130 g tuku na pečení
- 50 g moučkového třtinového cukru
- 1 vejce
- Citronová kůra
- Marmeláda na slepení
Pracovní postup:
Pracovní postup je velice jednoduchý. Stejně tak jako u těsta na perníčky mouku prosejeme a nasucho promícháme s moučkovým cukrem. Následně pouze přidáme změklý tuk, vejce a citronovou kůru.
Ze směsi opět vypracujeme hladké nelepivé těsto. Následuje odležení zpracovaného těsta v lednici – zase platí, že čím delší dobu, tím lépe se s ním bude posléze pracovat. Pokud vás však z nějakého důvodu tlačí čas, tak postačí i hodina až hodina a půl.
Odležené těsto vyválejte na pomoučněném stole a hurá do vykrajování všemožných tvarů! Teď je čas na takovou menší připomínku. Chystáte-li se potom upečené cukroví slepovat marmeládou, tak si pohlídejte počet jednotlivých vykrojených tvarů, aby byl vždy sudý, protože jinak vám potom budou některé tvary přebývat.
Troubu si předehřejte na 180 °C a linecké cukroví pečte 10 – 15 minut. Každá trouba však peče jinak, takže plech vždy hlídejte. Až bude cukroví hotové a vystydnuté, přichází na řadu lepení a obalování v moučkovém cukru. Moc zábavná činnost to sice není, ale dodá to cukroví tu jeho osobitou chuť.
Ještě několik tipů…
- Jako univerzální bezlepkovou směs na pečení můžete použít Základní bezlepkovou mouku, kterou zakoupíte v E-shopu Celita
- Aby byly perníčky po upečení lesklé, tak než je vložíte do trouby, potřete je rozšlehaným vejcem
- V receptech není nutné používat moučkový třtinový cukr, klidně použijte obyčejný, co máte doma, případně si pohrajte s jeho množstvím
Přeji dobrou chuť a zároveň příjemné prožití vánočních svátků!