Bezlepkový beránek? Žádný problém

02. 04. 2023

Oslava Velikonoc a lahodný pečený beránek k sobě neodmyslitelně patří. Naštěstí není žádný problém si tuto tradiční dobrotu připravit i v bezlepkové verzi, takže se o ni nemusíte ochudit ani jako celiak. Stačí pouze dodržovat předepsané pokyny a bezlepkový beránek se vám letos zaručeně povede.

Pečení velikonočního beránka je krásná tradice, která se v naší krajině těší stejně velké oblibě jako třeba koledování. Abyste si jej mohli dopřát i s bezlepkovou dietou, připravila jsem si pro vás tento jednoduchý recept. Níže se dozvíte, jak na to.

Na beránka budete potřebovat:

  • 120 gramů másla
  • 4 vejce
  • 200 gramů cukru krupice
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 200 mililitrů vlažného mléka
  • 300 gramů univerzální bezlepkové mouky
  • 1 balíček bezlepkového kypřicího prášku
  • 1 lžíce citronové kůry

Pracovní postup:

Nejprve si vytáhněte z lednice máslo a nechte jej při pokojové teplotě změknout. Dále si rozklepněte vajíčka a oddělte bílky od žloutků. Do větší mísy vložte žloutky, přidejte cukr krupici, vanilkový cukr a změklé máslo. Pomocí kuchyňské stěrky všechny tyto ingredience utřete do hladké směsi. Dejte si pozor, aby  ní nezůstaly kousky nerozetřeného másla.

Jakmile budete mít hotovo, tak si do další mísy prosejte mouku a metličkou ji důkladně promíchejte spolu s kypřicím práškem a citronovou kůrou. Poté vzniklou sypkou směs pomalu stěrkou vmíchávejte do utřené hmoty ze žloutků, cukru a másla. Současně přidávejte i vlažné mléko. Výsledkem by mělo být hladké lehce řídké těsto.

Na závěr už jen z odložených bílků vyšlehejte tuhý sníh a vmíchejte jej opatrně do připraveného těsta. Poté těsto vlijte do vymazané a vysypané formy na beránka, vložte do předem rozehřáté trouby na 170 °C a pečte přibližně 40 minut. Zda-li je beránek skutečně upečený otestujte pomocí špejle.

Aby se beránek povedl

Upéct beránka není tak jednoduché, jak by se mohlo na první pohled zdát. Ostatně i já sama jsem se o tom přesvědčila na vlastní kůži. Základem úspěchu je dobře připravená forma. Já osobně používala při pečení jednodílnou. Tu jsem vymazala rozpuštěným máslem a poté dala na několik minut do lednice, aby tuk zatuhl a já tak dobře viděla, zda je máslem pokrytý skutečně každý záhyb formy. Poté jsem jen opravila chyby, nechala tuk ve formě opět lehce povolit a formu jsem vysypala rýžovou krupičkou. Můžete však použít i kokos nebo jinou hrubší mouku. Díky tomu mi poté po upečení beránek krásně vyklouzl z formy, aniž bych mu musela nějak pomáhat. Kdyby to však přeci jen nešlo, položte beránka ve formě na mřížku a formu zakryjte mokrou utěrkou. Uvidíte, že po chvíli vypadne sám.

Pro milovníky mazance

Stejně jako velikonoční beránek nesmí na Velikonoce chybět ani tradiční mazanec. Recept na tuto dobrotu už v dnešním článku sice nenajdete, ale nezoufejte. Pokud máte s pečením kynutého těsta alespoň trochu zkušenosti, bezlepkový mazanec bude jistě úplná brnkačka. Mnohdy totiž úplně postačí vyměnit v originální receptu hladkou pšeničkou mouku za univerzální bezlepkovou směs. Při tomto zaměňování se však raději vyhněte experimentování s jednodruhovými bezlepkovými moukami, protože to chce čas a vyžaduje to už mnohem větší zkušenosti.


Autor

Kač

Jsem studentka umění. Kromě tvorby v ateliéru jsem kreativní i v kuchyni, kde vytvářím veganské pokrmy z přirozeně bezlepkových surovin. Od malička mě baví psát a o své zkušenosti a zážitky se ráda dělím se světem. Mou další vášní je filozofie, dějiny výtvarné kultury a cestování.