Bezlepkový makový závin jako od babičky

16. 06. 2024

Několik plátků makového závinu, k tomu hrníček sladkého kakaa a máte snídani z prázdnin u babičky jako vyšitou. Jen si vzpomeňte na tu sladkou vůni, která se linula po celé domácnosti, když babička tu makovou dobrotu pekla. Kéž byste tak měli stroj času a mohli se tak opět přenést do těch krásných bezstarostných let, že?

No, cestovat do minulosti je prozatím sice nereálné, ale alespoň pomocí smyslů se tam můžete přenést i tak. Až příště budete chtít upéct nějaký moučník, vyzkoušejte tento recept a uvidíte, až se do makového závinu poprvé zakousnete, opět budete to malé dítko jako ve vašim vzpomínkách.

Na těsto budete potřebovat:

  • 500 g hladké univerzální bezlepkové mouky vhodné na kynutá těsta
  • Balíček sušeného droždí
  • 70 g cukru krupice
  • Balíček vanilkového cukru
  • Špetka soli
  • 70 g změklého másla
  • 210 ml mléka – já použila mandlové
  • 2 vejce + 1 vejce na potření závinu

Na náplň budete potřebovat:

  • 2 hrníčky mletého máku
  • 1,5 hrníčku mléka – já použila mandlové
  • 6 lžic cukru

Jak na to:

Jelikož se jedná o makový závin z kynutého těsta, všechno přirozeně začíná přípravou kvásku. Ohřejte si mléko na příjemnou teplotu a vmíchejte do něj balíček sušeného droždí společně se dvěma lžícemi cukru. Tuhle směs pak přikryjte utěrkou a dejte někam na teplé místo přibližně na 20 minut. To, že je kvásek hotový, poznáte podle jeho vzkypěného vzhledu, kdy se v misce vytvoří jakási pěna plná bublinek.

Do takto připraveného kvásku pak prosejte mouku, přidejte oba cukry, špetku soli, vajíčka a změklé máslo. Jakmile budete mít všechny suroviny takto pohromadě, pusťte se do vypracování hladkého těsta. Za sebe doporučuji použít kuchyňského robota, protože si tím nejen ušetříte hromadu práce, ale také bude těsto skutečně perfektně propracované. Hotové těsto pak dejte někam na teplé místo a nechte jej alespoň 40 minut kynout.

V mezičase si pak můžete připravit makovou náplň, aby vám stihla vystydnout. Do kastrolku si nasypte dva hrníčky mletého máku a zalijte je hrníčkem a půl mléka. Poté do směsi vmíchejte 6 lžic cukru a obsah kastrolku přiveďte k varu. Mák v mléce vařte tak dlouho, dokud vám nevznikne jakási hutná hmota, kterou pak použijete jako náplň. Jestliže máte ještě rádi například rozinky, klidně je můžete s mákem povařit také. Hotovou náplň pak odstavte z plotny a nechte chvíli chladnout.

Jakmile pak budete mít vykynuté těsto, rozdělte jej opatrně na dvě poloviny a z každé z nich pak na pomoučněné ploše vyválejte tenký plát. Oba pláty pak natřete vrstvou makové náplně a zamotejte do závinu. Záviny umístěte na plech vyložený pečicím papírem, zakryjte utěrkou a opět nechte kynout na teplém místě dalších 40 minut.

Vykynuté záviny pak na vrchní straně lehce nařízněte, aby vám během pečení nepopraskaly a potřete je rozšlehaným vajíčkem. Takto připravené záviny následně dejte do předem vyhřáté trouby na 160 °C, kde je ponechte přibližně 40 minut, dokud nebudou mít krásně křupavou kůrku zlatohnědé barvy. Upečené záviny ponechte na plechu, dokud nebudou vystydlé. Poté je můžete poprášit moučkovým cukrem a nakrájet.

 


Autor

Kač

Jsem studentka umění. Kromě tvorby v ateliéru jsem kreativní i v kuchyni, kde vytvářím veganské pokrmy z přirozeně bezlepkových surovin. Od malička mě baví psát a o své zkušenosti a zážitky se ráda dělím se světem. Mou další vášní je filozofie, dějiny výtvarné kultury a cestování.