Jablka jsem měla ráda odjakživa. Musím se však přiznat, že jejich konzumaci jsem preferovala hlavně v syrovém stavu a nějakým tepelným úpravám v podobě různých moučníků jsem se dlouhá léta vyhýbala. Musím říct, že i co se týče konkrétně tohoto receptu, byla jsem nejprve poněkud skeptická, zda se nejedná o hloupost. Zvědavost a hlavně přebytky jablek v košíku nakonec zvítězily a já musím uznat, že veškeré moje obavy byly zbytečné.
Asi úplně nejvíce jsem se bála, aby nastrouhané kousky jablek nebyly v perníku příliš výrazné, ale ono ne. Naopak je při konzumaci vůbec necítíte a perník je díky jablkům super vláčný a přímo se rozpadá na jazyku. Taky nesmím opomenout, že se jedná o moučník, který je na druhý den chuťově ještě lepší než ten první, kdy byl upečen. Tohle se u bezlepkového příliš často nestává, spíše tomu je přesně naopak. Tento můj recept si taktéž můžete vylepšit i o různé nasekané či namleté ořechy, jenž se do perník skvěle hodí. Sečteno a podtrženo, pokud hledáte ideální podzimní dobrotu na zakusování k šálku horkého čaje, zde jste na správné adrese. A teď už hurá na recept!
Potřebné suroviny:
- 200 g bezlepkové mouky
- 100 g cukru krupice
- 1 vanilkový cukr
- 2 vejce
- 150 ml mléka
- 1 balení bezlepkového kypřicího prášku do perníku
- 1 lžíce perníkového koření
- 3 lžíce kakaa
- 2 střední jablka nastrouhaná na hrubo
- 100 ml oleje
Pracovní postup:
Jako první začněte tím, že si ve velké míse dobře promícháte všechny sypké suroviny. Poté k nim přidejte vejce, nahrubo nastrouhaná jablka, mléko a olej. Pomocí metličky vše jemně, ale opravdu důkladně promíchejte. Hotové těsto řidší konzistence dejte do formy na pečení vyložené pečicím papírem. Bezlepkový perník pečte v předehřáté troubě na 180 °C cca 25 – 30 minut. Až bude perník upečený a trochu vychladne, můžete jej potřít čokoládovou polevou – doporučuji.
Na závěr bych vám ještě řekla něco málo k chladnutí perníku a vlastně i bezlepkových buchet obecně – musíte na to jít pomalu. Když perník/buchtu vytáhnete z trouby, nechte ji vždy cca 10 minut ještě ve formě/na plechu a až potom ji opatrně i s pečicím papírem vytáhněte ven – někdy je na to potřeba i více párů rukou. V téhle fázi je ideální pomalé chladnutí na pekařské mřížce. Perník/buchtu vždycky krájejte až bude opravdu chladná, protože jinak se to celé nepěkně zdrcne a moučník nebude dobrý. Taky si dejte pozor na osychání, protože bezlepkové pečivo k tomu má mnohem větší sklony než to s lepkem. Vždycky teda buchty atd. uchovávejte pod nějakým poklopem.