Domácí raw tyčinky

18. 09. 2021

Raw tyčinky jsou skvělou přirozeně bezlepkovou svačinou. My si je dříve kupovali v obchodech se zdravou výživou. Dnes jsou k dispozici skoro ve všech pokladních zónách obchodních řetězců. Bohužel mají často základ z datlí. A to hlavně dětem moc nechutná. Proto jsme si vymysleli svoje domácí verze, které nám chutnají a jsou rychle hotové. Mají delší trvanlivost a skvěle se hodí jako rychlá zdravá svačinka nabitá energií.

Představím vám dva recepty. První recept je jen ze sušeného ovoce a připomíná tyčinku Emco 100 % ovoce. Protože se do něj nic dalšího nepřidává, má opravdu dlouhou trvanlivost. Vydrží 14 dní a možná i déle (my vždy sníme rychleji). Druhý recept je i z vloček a oleje, takže trochu sytější a zároveň s kratší trvanlivostí. Tady doporučuji uchovávat v lednici. Vydrží asi týden. Náš syn má tento nejraději, připomíná trochu meruňkovou Corny. A protože tyto tyčky polévám čokoládou jen napůl, pravidelně nacházím v lednici ukousnuté druhé půlky bez čokolády.

Raw tyčky ze sušeného ovoce

Ingredience (8 menších tyčinek)

150 g rozinek

50 g sušených jablečných křížal

20 g lyofilizavaných višní (příp. jahod, malin apod.)

Postup:

Všechny ingredience dáme do výkonného mixéru a rozmixujeme. Směs se může zdát sypká, ale pokud ji zmáčknete rukou, uvidíte, že se k sobě lepí. Není třeba přidávat vodu. Přendáme na pečící papír, vyválíme na placku cca 0,5 cm širokou a nakrájíme na tyčinky. Uchováváme v uzavřené nádobě.

Polomáčené raw tyčky z meruněk

Ingredience na cca 8 kusů

100 g sušených meruněk

50 g kokosového oleje

60 g jemných bezlepkových vloček

30 g nasekaných lískových ořechů

30 g nasekaných dýňových semínek

Hořká čokoláda na polití

Postup:

Sušené meruňky zalijte vroucí vodou a nechte asi 10 minut odmočit. Vodu slijte a meruňky dejte do mixéru. Přidejte kokosový olej a rozmixujte, dokud se nespojí. Přidejte vločky a ještě promixujte (ale ne do úplné kaše). Následně už v míse přimíchejte oříšky a semínka. Hmotu dejte na pečící papír, vytvarujte placku a tu rozkrájejte na tyčinky požadovaného tvaru a šířky. Dejte do lednice na 5 hodin ztuhnout. Pak vyndejte z lednice a polijte rozpuštěnou hořkou čokoládou.


Autor

Radka

Jsem velkým milovníkem všeho, co chutná, voní a roste. Jídlo nejen ráda vařím, ale také studuji. Na této úžasné cestě mi pomáhá pražská Akademie léčivé výživy, výpěstky na zahrádce a také hodnocení mého malého syna. Když zrovna nevařím, najdete mě s báglem v různých koutech světa.