Filmový večer? Bezlepkové slané krekry nesmí chybět

18. 08. 2024

Ve spojitosti s bezlepkovou dietou se dá najít plno receptů na různé mlsání, avšak drtivá většina z nich je sladká, což ne každý preferuje. Pokud jste fanoušky spíše slaných snacků, jste na správném místě. Máme pro vás totiž několik tipů na slané bezlepkové dobroty, které se hodí třeba jako zobání na večer k filmu.

Připravit si vlastní slané pochutiny bez lepku není vůbec složité. Dokonce si troufám říci, že je to ještě mnohem jednodušší, než si upéct nějaké sladké sušenky. Níže mám pro vás recept na základní těsto, z něhož se dají upéct lahodné křupavé krekry. Jedná se však o velice variabilní recept, který si můžete upravovat dle libosti. Do těsta je například možné přidat něco navíc jako třeba mák nebo koření. Dále pak můžete krekry posypat třeba sýrem, který jim navíc dodá porci bílkovin. Fantazii se v tomto případě meze skutečně nekladou.

Základní recept na bezlepkové krekry

Potřebné suroviny:

  • 150 g univerzální bezlepkové mouky
  • 100 g pohankové mouky
  • 1 lžička kypřicího prášku bez lepku
  • 0,5 lžičky cukru krupice
  • 1 lžička soli
  • 100 ml olivového oleje
  • 120 ml teplé vody
  • 1 rozšlehané vejce na potření

Pracovní postup:

Do větší mísy si přes jemné sítko prosejte všechny sypké suroviny. K nim posléze přidejte olivový olej a teplou vodou. Všechny suroviny smíchejte a vytvořte hladké těsto, které by nemělo být lepivé a mělo by být krásně pružné. Kdyby bylo moc mokré, přidejte více mouky a kdyby zase moc sypké, dolijte více vody.

Z těsta vyválejte na pomoučněné ploše plát o síle přibližně 3 mm. Nyní přichází na řadu samotné tvarování krekrů. Těsto můžete buď jednoduše nakrájet pomocí rádýlka, případně z něj vykrojit různé tvary pomocí formiček na cukroví.

Jednotlivé krekry poté vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem a propíchejte vidličkou. Poté je kousek po kousku natřete rozšlehaným vajíčkem a případně posypte nějakou dobrotou navíc. Ideální jsou různá semínka, mák, bylinky nebo třeba mořská sůl. Krekry poté pečte v předem vyhřáté troubě na 180 °C přibližně 20 minut.

Pizza tyčinky z těsta na krekry:

Z těsta na krekry si můžete upéct také jednoduché tyčinky s pizzovou příchutí. Těsto si připravte úplně stejně, jako kdybyste dělali krekry, ale rozválejte jej na o malinko tenčí plát. Polovinu plátu natřete pizzovou směsí – já smíchala rajčatový protlak s bylinkovou směsí na pizzu a poté přes ni přeložte zbylou suchou polovinu. Přeložené těsto nakrájejte na pruhy široké přibližně 1 centimetr. Pruhy poté jen zatočte do spirály, natřete vajíčkem a pečte též na 180 °C okolo 25 minut.

Když není čas péct…

Ne vždy má člověk náladu nebo čas něco péct. V takovém případě doporučujeme sáhnout po našich křupavých tyčinkách Grissini, které můžete zakoupit ve dvou příchutích – s olivových olejem nebo s rajčaty a rozmarýnem. Od tyčinek s lepkem jsou naprosto k nerozeznání a za sebe můžu říct, že jejich chuť je vskutku famózní.

Tip navíc: Bezlepkové krekry a tyčinky perfektně doplní různé dipy. Aby bylo vaše pohoštění co nejpestřejší, doporučujeme udělat dipů hned několik a poté jen krekry namáčet podle libosti. 


Autor

Kač

Jsem studentka umění. Kromě tvorby v ateliéru jsem kreativní i v kuchyni, kde vytvářím veganské pokrmy z přirozeně bezlepkových surovin. Od malička mě baví psát a o své zkušenosti a zážitky se ráda dělím se světem. Mou další vášní je filozofie, dějiny výtvarné kultury a cestování.