Francouzské pečení: připravte si bezlepkový cibulový quiche s čedarem

01. 04. 2025

Quiche (vyslovuje se kyš) patří mezi nejznámější pochoutky francouzské kuchyně. Křehký slaný koláč si můžete dát s mnoha náplněmi, při čemž favoritem stále je původní quiche lorraine se slaninou, vejci, smetanou a sýrem. Pochutnáte si však i na čistě sýrovém, špenátovém nebo cibulovém koláči. Snadno vytvoříte i veganský a samozřejmě i bezlepkový quiche, na který vám přinášíme recept.

 

U quiche si stačí vyladit těsto a náplň vytvoříte podle vlastní nálady, chuti i fantazie. Slaný koláč k experimentování přímo vybízí, tak se nebojte jej ozvláštnit třeba pomocí tipů pod receptem. Quiche doplňte třeba o zeleninový salát nebo polévku. Skvěle se hodí k obědu, večeři i snídani! Má pevnou konzistenci, takže ho klidně šupněte do krabičky na svačinu do školy nebo na oběd do práce!

 

Na jeden slaný koláč budete potřebovat:

  • 280 g bezlepkové mouky
  • 1 lžička xantanové gumy (pokud je potřeba)
  • studená voda
  • 160 g másla
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 150 g čedaru
  • 2 vejce
  • 450 g červené cibule
  • sůl, pepř
  • bylinky

 

Před začátkem pečení si pročtěte složení bezlepkové mouky. Některé směsi již obsahují xantanovou gumu, tudíž ji pak nemusíte do mouky přidávat. Zvýšené dávkování xantanu může totiž vyvolat projímavé účinky. Více si přečtěte v našem dřívějším článku.

 

Nejprve si připravte těsto, a to klidně den předem. Mouku s xantanem nebo bez smíchejte se 140 g másla (na zbytku tuku osmažíte cibuli),8 lžícemi ledové vody a lžičkou soli. Vše buď ručně, nebo v robotu zpracujte v hladké těsto a nechte přes noc v lednici odležet.

 

Další den nechte těsto povolit, vyválejte a přeneste do vymazané koláčové formy. Vraťte na hodinu do lednice. Poté těsto propíchejte vidličkou, aby se v troubě nenafouklo. Položte na něj pečící papír a nasypte na něj jako zátěž nějakou luštěninu (fazole, cizrnu). Pečte zhruba 35 minut na 200 (horkovzduch na 180) °C.

 

Mezitím si připravte náplň do quiche. Cibuli oloupejte a nakrájejte na půl kolečka. Smažte na zbylém másle, dokud nebude krásně zlatá a karamelová a nezmenší svůj objem na polovinu. Rozklepněte vejce a vyšlehejte je se smetanou, přidejte polovinu nastrouhaného čedaru a zchladlou cibuli. Osolte, opepřete. Směs vlijte na předpečený korpus koláče, posypte zbylým sýrem a pečte dalších 30 minut. Koláč nechte vychladnout a poté servírujte.

 

Tipy:

  • Využijte starý sýr! Oschnul vám v lednici zapomenutý sýr? Nastrouhejte ho do qiuche! V troubě se roztaví a na chuti to nebude vůbec poznat. Zamezíte tak plýtvání.
  • Posypte koláč bylinkami! Jaro láká spoustou bylinek. Nebojte se petržel, bazalku a další lupení přidat do koláče
  • Vylaďte recept marmeládou! Slano-sladká chuť povýší koláč na další level! Předpečený korpus pomažte brusinkovou nebo fíkovou marmeládou. V kombinaci se sýry jsou tyto zavařeniny úžasné!
  • Střídejte sýry! Nemusíte používat jen čedar. Klidně vezměte i méně tučnou goudu nebo vršek poklaďte hermelínem či nivou.
  • Červenou cibuli raději nenahrazujte! Quiche samozřejmě můžete udělat i ze žluté kuchyňské cibule, pokud vám přebývá. Počítejte ale, že se to projeví na chuti. Červená je sladší, výraznější a hodí se tak do slaných koláčů stejně jako do salátů více.

                       

                                                                                                                      Martina Moresová