Je libo vláčné brownies, dezert do skleničky nebo křupavé sušenky s očima? S námi zvládnete připravit každou z těchto dobrot. Všechny tři recepty jsou navíc vzhledově laděné přímo do halloweenu, takže s nimi na párty jistě zabodujete!
Pavučinkové brownies:
Potřebné suroviny:
- 150 g univerzální bezlepkové mouky
- Tabulka čokolády
- Kypřicí prášek bez lepku
- 85 g másla
- 2 vejce
- 1 lžíce černého kakaa
- 1 vanilkový cukr
- 110 g cukru krupice
- 50 ml mléka
- špetka soli
Pracovní postup:
Nejprve si ve vodní lázni rozpusťte máslo a čokoládu. Poté do misky prosejte všechny sypké suroviny a promíchejte. Do další mísy pak rozklepněte vejce, přidejte cukr a vyšlehejte. K vejcím a cukru pak přidejte smíchanou čokoládu s máslem a opět vyšlehejte – jen pozor, aby čokoláda nebyla moc horká a vejce se nesrazila. Do vzniklé čokoládové směsi pak postupně zašlehávejte zbytek sypkých surovin a mléko.
Do hotového těsta pak ještě můžete vmíchat nasekanou tabulku čokolády. Brownies pečte v troubě předehřáté na 175 °C přibližně 25 – 30 minut. Aby byl moučník vláčný, nesmí se přepéct. Vytáhněte jej proto z trouby, ještě když na testovací špejli zůstávají miniaturní drobečky. Poté jej nechte dojít v pečicí nádobě a nakrájejte jej až po vychladnutí. Na závěr už jen na brownies dokreslete pomocí zdobicí bílé barvy v tubě pavučinky.
Strašidelný pudink:
Potřebné suroviny:
- Balíček čokoládového pudinku bez lepku
- Hrst kakaových bezlepkových piškotů
- Brownies bez lepku
- Sušenky a dekorace na ozdobu
Pracovní postup:
Připravte si skleničky a na dno nasypte trochu kakaových piškotů. Poté si uvařte čokoládový pudink podle návodu na obalu a nalijte jej do skleniček. Jakmile pudink vychladne a ztuhne, rozdrobte nahoru trochu brownies nebo klidně jiné bezlepkové kakaové buchty, abyste vytvořili imitaci hlíny. Pak už jen přidejte sušenku jako náhrobek (já použila domácí bezlepkové linecké) a různé bezlepkové dekorace.
Sušenky s očima:
Potřebné suroviny:
- 150 g univerzální bezlepkové mouky
- Kypřicí prášek bez lepku
- 4 lžíce černého kakaa
- 100 g cukru moučka
- Špetka soli
- 90 g změklého másla
- 1 vejce
- Trochu čokolády
- Cukrová očička
Pracovní postup:
Změklé máslo utřete kuchyňskou stěrkou spolu s cukrem. Následně přidejte vejce a znovu utřete do pěny. Do jiné mísy si prosejte všechny sypké suroviny a nasucho promíchejte. Pak už jen pomalu propojte utřené vejce s máslem a cukrem spolu se sypkými surovinami a vypracujte hladké nelepivé těsto. To nechte odležet minimálně 2 hodiny v lednici.
Z odleženého těsto pak ručně vytvořte stejně velké kuličky, rozmístěte je na plech vyložený pečicím papírem a prsty rozmáčkněte do tvaru křivé deformované sušenky. Sušenky pak pečte cca 15 minut na 170 °C. Upečené sušenky nechte vychladnout a nakonec na ně pomocí rozpuštěné čokolády přilepte cukrová očička.