Klasický mrkvový dort zná jistě každý z nás. Přestože se jedná o velice chutný dezert, ne vždy se chce člověku trápit s pečením celého dortu. Pokud ani vy nechcete trávit dlouhé hodiny v kuchyni, tyhle muffiny à la dortíčky jsou skvělým řešením.
Tento recept navíc není jen tak ledajaký. Tradiční nasekané ořechy, které v mrkvovém dortu nesmí chybět, nahradil strouhaný kokos. Díky této drobnosti má moučník najednou lehký nádech exotiky. A přesto, že to možná někoho překvapí, chuť kokosu a mrkve se k sobě náramně hodí.
Další velké plus, které tyto mrkvové dortíčky mají, je jejich jednoduchá příprava. Recept je skutečně jednoduchý, takže i pokud patříte v kuchyni mezi úplně začátečníky, nemusíte se jej vůbec obávat.
Potřebné suroviny na dortíky:
- 180 g univerzální hladké bezlepkové mouky
- 130 g cukru
- 1 balíček vanilkového cukru
- 1 balíček kypřicího prášku bez lepku
- Špetku soli
- 70 g strouhaného kokosu
- 2 vajíčka
- 3 středně velké mrkve
- 100 ml kokosového oleje
- Podle potřeby trochu teplého mléka – já použila mandlové
Pracovní postup:
Začněte tím, že kokosový olej lehce ohřejete. To je důležité proto, aby se jeho konzistence změnila z pevné na tekutou. Olej poté dejte do větší mísy a přidejte k němu vajíčka spolu s cukrem. Pomocí mixéru všechno ušlehejte to řídké pěny. Dále postupně vmíchávejte bezlepkovou mouku smíchanou společně s kypřicím práškem a špetkou soli.
Jakmile budete mít základ těsta hotový, opatrně vmíchejte také strouhaný kokos a najemno nastrouhané mrkve. Kdyby náhodou bylo těsto až příliš tuhé, nebojte se jej naředit teplým mlékem. To však přidávejte pouze po troškách, aby naopak těsto nebylo až příliš řídké.
Hotovým těstem poté naplňte košíčky na muffiny. Ty následně vložte do předem rozehřáté trouby na 170 °C, kde je ponechte přibližně 30 minut. Zda-li jsou muffiny upečené následně vyzkoušejte pomocí párátka nebo špejle. Po upečení nechte muffiny zcela vychladnout na mřížce.
Potřebné suroviny na krém:
- 200 g změklého másla
- 140 g krémového sýru (klidně i bez láktózového)
- 160 g moučkového cukru
- Trošku mléka
Pracovní postup:
Do mísy si nakrájejte na kostičky změklé máslo a přidejte k němu krémový sýr. Obě suroviny spolu důkladně vyšlehejte pomocí mixéru. Jakmile budete mít hotovo, ke vzniklé směsi postupně vmíchejte moučkový cukr. Na závěr pak přidejte přibližně 2-3 lžíce mléka. Díky této drobnosti pak bude krém mnohem nadýchanější. Hotovým krémem naplňte cukrářský sáček a vystydlé muffiny ozdobte. Nakonec můžete ještě dortíčky dozdobit nastrouhanou pomerančovou kůrou nebo třeba malinkou marcipánovou mrkvičkou.
TIP: Pokud nejste fanoušky krémů, vůbec to nevadí. Mrkvové dortíčky chutnají skvěle i jen tak nasucho jako klasické muffiny. Díky mrkvi je totiž těsto po upečení příjemně vláčné.
Autor:
Kač
Jsem studentka umění. Kromě tvorby v ateliéru jsem kreativní i v kuchyni, kde vytvářím veganské pokrmy z přirozeně bezlepkových surovin. Od malička mě baví psát a o své zkušenosti a zážitky se ráda dělím se světem. Mou další vášní je filozofie, dějiny výtvarné kultury a cestování.