Hlíva ústřičná: superzdravá houba vykouzlí spoustu bezlepkových jídel

17. 11. 2024

Posiluje imunitu, snižuje krevní tlak a obsahuje málo kalorií. Všechny zmíněné vlastnosti můžeme připsat hlívě ústřičné. Superhouba, pro kterou nemusíte do lesa, stačí si zajít do obchodu, má mnoho zdravotních benefitů i využití v kuchyni. Hodí se do guláše, polévky, burgerů nebo i jednoduše na gril. Neztratí se ani v asijských nudlích nebo omáčkách. Hlíva je navíc přirozeně bezlepková a pokud si pohlídáte ostatní suroviny, obohatíte svůj jídelníček o další bezpečná jídla!

Hlíva ústřičná patří díky svému širokému využití mezi oblíbené houby. V přírodě roste na stromech (hlavně na bucích), jedná se tak o dřevokaznou houbu, a v lese ji najdete především od října do prosince. Typicky ji poznáte podle velkých trsů, kdy se jednotlivé lupeny hlívy překrývají přes sebe. Hlívu ale není třeba sbírat, lze ji i pěstovat na různých substrátech, třeba kukuřičných. Díky tomu houbu seženete v každém supermarketu.

 

Hlívou proti virózám i vysokému tlaku

 

Co konkrétně stojí za popularitou hlívy ústřičné? Často uslyšíte zejména o beta-glukanech, které například podporují trávení. Hlíva obsahuje druh beta-glukanů, který pomáhá posilovat imunitu. Aktivuje totiž bílé krvinky (bojovníky proti infekcím) a ty spustí imunitní reakci. Proto se z hlívy vyrábí doplňky stravy na posílení obranyschopnosti našeho těla. Pravidelným užíváním byste tak měli snáze odolat podzimním a zimním nachlazením či virózám.

 

Hlíva dále obsahuje důležité minerály jako třeba draslík, který pomáhá udržovat v normě krevní tlak. Je také nízkokalorická, tudíž se hodí pro ty, kdo chtějí zredukovat svou hmotnost. Podle studií hlíva dokáže snížit cholesterol a potenciální může působit preventivně před rakovinou prsu a plic.

Kam s hlívou v kuchyni? Do guláše!

Hlíva ústřičná je velmi populární surovinou. Upravíte ji snadno a rychle a přibyde vám tak další bezlepkový recept. Zkuste ji třeba jen opéct společně s česnekem a cibulí, promíchat s ricottou a následně přihodit k bezlepkovým těstovinám. Oběd či večeře do 30 minut je na stole! Skvělá je hlíva na grilu. Díky její dobré chuti ji stačí pouze osolit, opepřit, zakápnout olejem a hodit péct. Můžete ji jíst k masu nebo vložit místo plátku hovězího do burgeru. Jen si pohlídejte, aby dipy i bulky byly bezlepkové. Hlívu můžete přihodit k rýžovým nudlím se zeleninou a zalít bezlepkovou sójovou omáčkou, přimíchat do rizota nebo upéct s bramborami a kořenovou zeleninou.

 

Ovšem největší klasikou je hlívový guláš! Pokud jej správně dochutíte, vytvoříte lahodný veganský oběd a hrnec vám vydrží i na několik dní. Pojďte si tedy s námi přečíst, jak takový guláš připravit.

 

Na čtyři porce si nachystejte:

 

500 g hlívy ústřičné

4 větší cibule

3 stroužky česneku

2 červené kapie

litr zeleninového vývaru

2 lžíce rajského protlaku

2 bobkové listy

lžičku mleté sladké papriky

lžičku kmínu

lžičku majoránky

olej

 

 

V hrnci rozpalte dvě lžíce oleje a cibuli na něm orestujte dosklovita. Přidejte prolisovaný česnek a nakrájenou hlívu. Opékejte, dokud se houba nezmenší. Přidejte kmín, mletou papriku a protlak. Chvíli restujte a poté zalijte směs vývarem. Přidejte bobkový list a vařte zhruba čtvrt hodiny. Poté přidejte na proužky nakrájenou papriku a vařte do změknutí. Ochuťte majoránkou, solí a pepřem.

 

Recept je velmi jednoduchý a lze jej obměňovat. Můžete třeba do guláše přidat společně s hlívou brambory. Jídlo vás tak více zasytí. Hrát si můžete i s kořením. Místo sladké papriky dát uzenou, k bobkovému listu přihodit nové koření nebo zaexperimentovat a společně s protlakem použít miso pastu! Guláš ať už klasický nebo s exotickým kořením vyzkoušejte a dejte nám vědět, která varianta vám chutná nejvíce!

 

 

Autorka: Martina Moresová