Jahelník s jablky

24. 04. 2020

Opět jeden z rychlých a snadných koláčů, které se hodí, když je málo času a nemáte zrovna po ruce čerstvé suroviny jako tvaroh, droždí a podobně. Neobsahuje mouku a množství cukru si také můžete řídit dle chuti a preferencí. Je to výživná a zdravější svačinka pro celou rodinu.

Skvěle chutná samotný, ale pokud rádi mlsáte, dejte si k němu šlehačku nebo třeba trochu oslazeného řeckého jogurtu medem.
Jahelník má tradici a dělal se již ve starých dobách. Tradičně ze švestek nebo povidel a máku. Já jej dělám nejradši z jablek. Je to rychlovka a mákem se ne každému zavděčím. Jahelník je nejlepší čerstvý, proto jej dělám do malé formy. Chutí a konzistencí trochu připomíná nákyp.

Ingredience na malou formu 20 cm:

100 g jáhel
2 vejce (zvlášť žloutky a bílky)
30 g třtinového cukru
20 vlašských ořechů
špetka skořice
rozinky
jablka

Jáhly spaříme, aby nebyly hořké a uvaříme v cca 350 ml vody do kaše. Trvá to asi dvacet minut. Necháme vychladnout. Přimícháme žloutky, cukr, skořici, rozinky a ořechy (část si necháme na posypání).  Z bílků ušleháme sníh a opatrně zamícháme do těsta.

Dáme do formy vyložené pečícím papírem, poklademe na kousky pokrájenými jablky a posypeme nasekanými vlašskými ořechy. Pečeme v předehřáté troubě na 160 stupňů cca 40 minut. Zkoušíme špejlí.

Tip: ze stejného těsta můžete dělat i muffiny. Jsou rychlé, zdravé a vláčné. Posypat je můžete oříšky, pro děti třeba i čokoládou. Zamíchejte do nich klidně i ovoce


Autor

Radka

Jsem velkým milovníkem všeho, co chutná, voní a roste. Jídlo nejen ráda vařím, ale také studuji. Na této úžasné cestě mi pomáhá pražská Akademie léčivé výživy, výpěstky na zahrádce a také hodnocení mého malého syna. Když zrovna nevařím, najdete mě s báglem v různých koutech světa.