Sezóna jahod je aktuálně v plném proudu, takže pokud si už nevíte rady, co s přebytky těchto červených plodů dělat, jste na správném místě. Tento bezlepkový jahodový koláč je velmi jednoduchý na přípravu, takže se nemusíte bát, pokud se řadíte v kuchyni mezi úplně začátečníky. Mimo to je na tomto receptu skvělé, že si jej můžete dle libosti přizpůsobovat svým potřebám. Jestliže trpíte intolerancí na mléko, klasické máslo můžete klidně nahradit rostlinnou alternativou. Stejně tak i co se samotného jogurtu týče, nemusíte se vůbec omezovat pouze na klasiku vyrobenou z mléka. Já sama preferuji ty rostlinné varianty, a proto jsem při přípravě sáhla po zakysaném sójovém jogurtu. Výsledný koláč to na chuti nijak negativně neovlivnilo, takže můžu jen doporučit.
Tak a teď už hurá do toho. Zde máte slibovaný recept:
Suroviny na koláč:
- 130 g másla pokojové teploty
- 250 g mouky Schär Mix C – Mix Pâtisserie
- ½ lžičky kypřicího prášku
- Špetka soli
- 150 g cukru krupice
- 3 vejce
- 150 g bílého jogurtu – já použila sójový od Sojade
- Jahody
Suroviny na drobenku:
- 100 g másla
- 100 g bezlepkové mouky – já opět použila Schär Mix C
- 100 g cukru
Pracovní postup:
Ve velké míse utřete vejce s máslem a cukrem. Poté přidejte prosetou mouku s kypřicím práškem a špetkou soli. Směs lehce promíchejte a následně přidejte ještě jogurt. Umíchejte hladké těsto. Pokud by bylo příliš řídké a vyloženě by teklo, přidejte více mouky, a naopak pokud by bylo příliš hutné, přidejte trošku mléka. Hotové těsto vložte na plech vyložený pečicím papírem. Nyní přichází čas na jahody, které očistěte, omyjte a nakrájejte na menší kousky. Ty následně rovnoměrně nasypte na plech s těstem. Co se množství týče, tak záleží jen na vás. Jestli chcete mít koláč hodně ovocný, nešetřete s nimi a naopak.
Dalším krokem je příprava drobenky, což je velice jednoduchá záležitost. Do větší mísy dejte všechny tři suroviny – máslo, mouku a cukr a začněte je do sebe navzájem propracovávat. Hotovou drobenku poznáte podle toho, že se drobí. Pokud by se vám této konzistence nedařilo dosáhnout, nebojte se přisypat více mouky. Hotovou drobenku nakonec nasypte na koláč. Ten už pak zbývá jen vložit do trouby předehřáté na 180 °C a péct přibližně 30 minut. Zda-li je koláč hotový, poznáte podle píchnutí špejlí.
Tento ovocný koláč s jogurtem je super v tom, že se dá připravovat s různými druhy ovoce. Jestliže už vás jahody omrzeli, nebojte se vůbec sáhnout i po jiném ovoci. Perfektně poslouží třeba borůvky, maliny, ale klidně také třešně. Fantazii se meze nekladou.