Jednoduché bezlepkové piškoty

26. 01. 2021

Piškoty jsou moje mládí. Jako malá jsem je zbožňovala, byly všude dostupné a vcelku levné. Maminka nám je dávala vždycky, když jsme byly se sestrou nemocné. Snad každé dítě si dříve piškoty dávalo na lžičku a pomalu namáčelo do černého čaje s citronem…pomalu, ale dostatečně rychle, aby se rozmočily jen na povrchu a veprostřed jim zůstal tvrdý střed :o). Vzpomínáte? Piškoty jsou prostě klasika. Nejen že chutnají, ale vykouzlíte s nimi i bezpočet dezertů.

Pak přišlo to zklamání. Bezlepkové piškoty se sice prodávají, ale už na pohled se liší od těch našich známých. Chuť je snad ještě horší. Zatím se mi nepodařilo najít bezlepkové piškoty, které by mi chutnaly. Tak jsem se rozhodla, že si je upeču.

Výsledek mě mile překvapil. Jednak jsou vcelku rychle hotové a jednak chutnají opravdu dobře. Navíc si můžete udělat i kakaovou verzi, která u nás doma mizela z talíře ještě rychleji. Trvanlivost jsem bohužel otestovat nestihla, protože mi je kluci snědli ještě v den upečení. Piškoty nejsou tvrdé, jako ty kupované, ale měkké a nadýchané. To je asi jediný rozdíl oproti standardu, na který jsme zvyklí.

Ingredience: cca 40 – 50 kusů (záleží, jak je budete dělat velké)
90 g změklého másla
75 g cukru moučka
6 velkých vajec (cca 140 g žloutků)
140 g mouky Celita

Postup:

  • Máslo vyšlehejte s cukrem. Postupně přidávejte žloutky a na konec mouku.
  • Do kakaových přidejte kakao dle chuti.
  • Naplňte do mikrotenového sáčku nebo cukrářského pytlíku a stříkejte přímo na plech kolečka cca 2 cm. Čepička nahoře na těstě nevadí (při pečení se vyrovná a piškoty se trochu rozplácnou a nabydou na objemu).
  • Pečte na 180 stupňů cca 15 minut.


Tip: Z kakaových piškotů vykouzlíte rychle skvělý a chutný dezert. Stačí smíchat zakysanou smetanu s vanilkou a cukrem. Prokládat do servírovací misky smetanu a piškoty a dozdobit ovocem a čokoládou. U nás zaručený úspěch.


Autor

Radka

Jsem velkým milovníkem všeho, co chutná, voní a roste. Jídlo nejen ráda vařím, ale také studuji. Na této úžasné cestě mi pomáhá pražská Akademie léčivé výživy, výpěstky na zahrádce a také hodnocení mého malého syna. Když zrovna nevařím, najdete mě s báglem v různých koutech světa.