Kakaová buchta s příchutí tyčinky Bongo

24. 02. 2021

Patříte mezi milovníky pečení sladkých dezertů, ale už vám dochází inspirace? Pokud máte rádi kakovou buchtu z litého těsta, je tento recept jako stvořený přímo pro vás. Jde o léty prověřenou klasiku, která je ale vylepšená o sladkou chuť kokosové tyčinky Bongo. Mimo to se jedná o velice jednoduchý dezert, který jistě zvládnou i začátečníci bez zkušeností s bezlepkovým pečením.

Litá kakaová buchta na plech se bezpochyby řadí mezi nejčastěji pečené moučníky v českých domácnostech. Není se čemu divit, protože její příprava nevyžaduje bohaté zkušenosti s pečením ani mnoho času. Tento recept lze navíc různě obměňovat podle potřeby, takže můžete podle libosti vylepšovat a měnit jeho chuť. Někdo například přidává sušené ovoce, čokoládu, anebo třeba namleté oříšky. Já se rozhodla přidat kousíčky kokosové tyčinky Bongo, díky čemuž vznikl chutný dezert s nádechem exotiky. Zaujalo vás to? Pojďte se mrknout, jak na to.

Potřebné suroviny na buchtu:

  • 2 vejce
  • 1/3 hrnku cukru
  • 1 hrnek kukuřičné mouky
  • 1 hrnek instantní rýžové kaše
  • ½ hrnku čirokové mouky
  • 2 lžíce kukuřičného škrobu
  • 3 lžíce kakaa
  • 1 lžička kypřicího prášku bez lepku
  • Špetka soli
  • 1 hrnek mléka – já použila mandlové
  • ½ hrnku oleje – doporučuji použít kokosový
  • 2 tyčinky Bongo

Potřebné suroviny na polevu:

  • Tabulka čokolády na vaření
  • 3 lžíce másla
  • 3 lžíce cukru
  • 2 tyčinky Bongo

Pracovní postup:

Začneme tím, že si rozklepneme vejce a opatrně od sebe oddělíme bílky a žloutky. V jedné míse vyšleháme z bílků tuhý sníh a v další míse zase utřeme žloutky s cukrem. Do další čisté mísy si prosejeme kukuřičnou a čirokovou mouku. Přidáme ještě zbytek suchých surovin – instantní kaše, kukuřičný škrob, kypřicí prášek, kakao, – a společně je důkladně promícháme metličkou.

Následně do mísy se žloutky přesypejme smíchané mouky a přidáme hrnek mléka a olej. Ze směsi pečlivě vymíchejte lehce řídké těsto. Nyní přichází čas na tyčinku Bongo, kterou můžeme buď nastrouhat na hrubém struhadle, anebo ji nasekat pomocí nože. Vzniklé kousíčky vmícháme do těsta. Nakonec zbývá už jen přidat ušlehaný sníh. Do těsta jej vmícháváme postupně, aby bylo co nejvíce nadýchané.

Hotové těsto opatrně pomocí silikonové stěrky přelijeme na plech vyložený pečicím papírem. Nakonec buchtu vložíme do předem rozehřáté trouby na 200 °C. Buchtu pečeme přibližně 40 minut. Zda je hotová, si jednoduše ověříme pomocí špejle, kterou do ní zapíchneme. Upečenou buchtu nechte pomalu vychladnout.

Jako poslední krok ještě zbývá připravit čokoládovou polevu. Postup je velice jednoduchý – čokoládu si rozlámeme na kousky, jež necháme rozpustit ve vodní lázni. Do rozpuštěné čokolády ještě přidáme máslo a cukr. Vzniklou polevu rovnoměrně nalijeme na upečenou a vychladnutou buchtu. Ještě než poleva zatuhne, posypeme ji na dozdobení nasekanou/nastrouhanou tyčinkou Bongo.

Něco málo na závěr

  • Doba pečení je individuální – Každá trouba peče jinak, můžete mít větší či menší plech atd.
  • Není nutno se omezovat pouze na plech – Klidně z receptu vytvořte bábovku, anebo třeba muffiny. Fantazii se meze nekladou.
  • Tyčinka Bongo se dá volně zaměnit s jakoukoliv jinou. Velice chutný je například Sojový suk či Brigit.

Autor

Kač

Jsem studentka umění. Kromě tvorby v ateliéru jsem kreativní i v kuchyni, kde vytvářím veganské pokrmy z přirozeně bezlepkových surovin. Od malička mě baví psát a o své zkušenosti a zážitky se ráda dělím se světem. Mou další vášní je filozofie, dějiny výtvarné kultury a cestování.