Letní kokosové muffiny bez lepku

18. 07. 2024

Muffiny jsou nestárnoucí klasikou, kterou mají rádi snad všichni bez rozdílu věku i pohlaví. Jedná se o jednoduchý dezert, který je možné připravit na nespočet způsobů a vždy to dopadne dobře. Co takhle přidat kokos a dát tak tomuto populárnímu dezertu svěží letní příchuť? Tento recept rozhodně stojí za vyzkoušení!

Léto a kokosy k sobě zkrátka neodmyslitelně patří. Ať už se jedná o různé drinky, dezerty, zmrzliny nebo dokonce kokosovou vůni v letních limitovaných edicích kosmetických produktů, kokos je zkrátka nehynoucí letní stálicí. Není se čemu divit, vždyť kokosy nejen dobře voní a chutnají, ale také jsou pro tělo v mnoha směrech prospěšné. Věděli jste například o tom, že kokosy mají velký obsah manganu, mědi a železa? Stejně tak se jedná i o zdroj bílkovin, tuku a vlákniny.

Snad nejzajímavější ale je, že kokos vlastně není ořech, jak si většina lidí mylně myslí, ale ve skutečnosti se jedná o peckovici. Přesně tak, kokos je tím pádem ovoce, což by při pohledu na tvrdou skořápku řekl jen málokdo. Teď už ale zpátky k receptu na muffiny. Pokud vás baví moučníky, které mají zajímavou chuť, tyto muffiny rozhodně vyzkoušejte.

Potřebné suroviny:

  • 1 hrnek univerzální bezlepkové mouky
  • 0,5 hrnku pohankové mouky
  • 1 hrnek cukru krupice (já použila třtinový)
  • 1 hrnek strouhaného kokosu
  • Kypřicí prášek do pečiva bez lepku
  • Čerstvě nastrouhaná citronová kůra z 1 citronu
  • Špetka soli
  • 0,5 hrnku kokosového oleje
  • 1 hrnek mléka – ideálně kokosové, ale lze použít jakékoliv jiné
  • 2 vajíčka

Pracovní postup:

Nejprve si rozklepněte vajíčka a oddělte bílky od žloutků. Z bílků vyšlehejte tuhý sníh a prozatím jej odložte někam stranou. Do větší mísy pak dejte žloutky, přidejte hrnek cukru a obě suroviny společně vyšlehejte do pěny. Dále přidejte kokosový olej a opět vyšlehejte.

Do další mísy si poté prosejte obě mouky, přidejte nastrouhaný kokos, bezlepkový kypřicí prášek, čerstvě nastrouhanou citronovou kůru a špetku soli. Všechny tyto sypké suroviny pak důkladně pomocí metličky promíchejte. Vzniklou sypkou směs pak po částech zašlehávejte do mísy, kde se nachází směs žloutků, oleje a cukru. Současně přidávejte i mléko.

Výsledkem by poté mělo být lehce řídké těsto. To pomocí lžíce nalijte do formiček na muffiny. Ty následně vložte do předem vyhřáté trouby na 180 °C, kde je následně ponechte přibližně 20 až 25 minut, dokud nebudou mít krásně zlatavou barvu. Zda-li jsou kokosové muffiny skutečně upečené, pak otestujte pomocí zapíchnuté špejle.

 

Tip: Pokud vám přijdou kokosové muffiny až příliš obyčejné a rádi byste je pozvedli na vyšší level, ozdobte jejich vršek nějakým lahodným krémem a drobným bobulovým ovocem. Rázem tak získáte roztomilý dezertík, který se bude perfektně hodit na nějakou letní párty jakožto součást občerstvení.

No a pokud se vám nebude chtít trávit čas v kuchyni, ale přesto budete mít chuť na nějakou tu dobrotu s kokosovou příchutí, sáhněte po naší žhavé novince Coconut Extasy. Tato čokoládová  tyčinka v sobě spojuje svěží tropickou chuť kokosu spolu s arašídovým máslem. Jedná se o ideální volbu po čem sáhnout, když budete chtít nějakou sladkou bezlepkovou svačinku s sebou, když pojedete třeba na výlet.


Autor

Kač

Jsem studentka umění. Kromě tvorby v ateliéru jsem kreativní i v kuchyni, kde vytvářím veganské pokrmy z přirozeně bezlepkových surovin. Od malička mě baví psát a o své zkušenosti a zážitky se ráda dělím se světem. Mou další vášní je filozofie, dějiny výtvarné kultury a cestování.