Naučte se klíčit a udělejte si skvělou mungo polévku, která vás nakopne

29. 05. 2018

Určitě to znáte sami, první jarní sluníčko Vás po zimě příjemně vzpruží, ale pak přijde útlum v podobě jarní únavy. Tělo totiž potřebuje znovu nabrat sílu a doplnit živiny. Skvěle pomůžou třeba klíčky. Ukážu Vám, jak na ně a ještě přidám skvělý recept na hřejivou mungo polévku.  Mimochodem, tuhle polévku milují i děti.

Nejdřív ale rychlá informace, proč jsou vlastně klíčky tak zdravé. V klíčku je koncentrovaná veškerá síla budoucí rostlinky. Obsahuje hodně vitamínů, enzymů a minerálů, a ty naše tělo potřebuje po zimě nejvíce. Živiny jsou navíc obsažené v dobře vstřebatelné formě.

A teď už postup, jak klíčit mungo fazolky (Takto lze klíčit všechna semínka, která netvoří po namočení gel, ostatní, jako třeba chia, je nutné klíčit na nakličovací misce. O tom ale až příště). Pozor, luštěniny, které jsou loupané nebo půlené, naklíčit nejdou.

POSTUP KLÍČENÍ MUNGO:

  • Vezměte si obyčejnou zavařovací sklenici (dají se koupit i speciální sklenice, my si ale vystačíme se zavařovačkou)
  • Nasypte požadované množství mungo do sklenice a zalijte vodou
  • Nechte namočené přes noc
  • Ráno vodu slijte přes sítko a propláchněte studenou vodou, semínka nechte ve sklenici
  • Večer opět propláchněte vodou a nechte semínka ve sklenici
  • Body 4 a 5 opakujte cca 4-5 dní, dokud neuvidíte klíčky

Když máte vyklíčeno, hurá na polévku. Níže uvádím postup a přeju dobrou chuť.

INGREDIENCE:

Ghí (přepuštěné máslo), případně máslo

1 větší cibule

300 g naklíčeného munga

400 g hrášku (mražený)

100 g řapíkatého celeru

1 litr zeleninového vývaru (můžete nahradit vodou)

Sůl, citronová šťáva

Smetana (můžete použít i rostlinnou – ovesnou, rýžovou, sójovou)

 

POSTUP:

  1. Na ghí nebo másle osmahneme do zlatova cibulku.
  2. Přidáme mungo, hrášek a celer. Trochu hrášku si necháme stranou na ozdobení hotové polévky.
  3. Zalijeme vývarem či vroucí vodou a vaříme asi čtvrt hodiny.
  4. Následně vše rozmixujeme a přilijeme smetanu.
  5. Přidáme zbylý hrášek, který už jen prohřejeme.
  6. Dochutíme citronovou šťávu a solí a dle chuti a preferencí přidáme další bylinky jako pažitku, jarní cibulku nebo mátu.

Já polévku podávám ještě s uvařenými jáhlami, aby byla sytější.


Autor

Radka

Jsem velkým milovníkem všeho, co chutná, voní a roste. Jídlo nejen ráda vařím, ale také studuji. Na této úžasné cestě mi pomáhá pražská Akademie léčivé výživy, výpěstky na zahrádce a také hodnocení mého malého syna. Když zrovna nevařím, najdete mě s báglem v různých koutech světa.