Pečená lízátka
Potřebné suroviny:
- 2 hrnky kukuřičné mouky
- ½ hrnku instantní pohankové kaše
- Lžička kypřícího prášku
- Špetka soli
- ½ hrnku třtinového cukru
- 2 lžíce kakaa
- Lžíce perníkového koření
- ½ hrnku oleje
- Cca ½ hrnku mléka – já použila domácí mandlové
- 1 vejce
Na dozdobení:
- Čokoláda na vaření
- 2 lžíce másla
- Mléko dle potřeby – já použila domácí mandlové
- Jedlé cukrářské dekorace
Pracovní postup:
V míse si smíchejte všechny suché suroviny a přidejte olej, vejce a mléko. Postupně umíchejte těsto tužší konzistence. Pokud by bylo příliš řídké, přidejte více instantní kaše. Nakonec vytvarujte menší kuličky, které vykládáte na pečící papír. Pečte přibližně 15 minut na 180 °C.
Hotové kuličky nechte vychladnout, poté je napíchněte na špejli jako lízátko a připravte si polevu. Klidně použijte svoji oblíbenou, avšak já zvolila čokoládovou. Ve vodní lázni jsem rozpustila čokoládu a zjemnila ji máslem a mlékem. Kuličky v polevě namočte a dozdobte cukrářskými dekoracemi.
Kolečka se sušeným ovocem a oříšky
Potřebné suroviny:
- Hrnek pohankové mouky
- ½ hrnku nasekaných oblíbených oříšků
- ½ hrnku oblíbeného nasekaného sušeného ovoce
- Lžíce skořice
- Lžička kypřícího prášku
- 1 a ½ lžíce medu
- 1 vejce
- 2 lžíce másla
- Náplň podle chuti
Pracovní postup:
Nejprve si v míse utřete vejce s máslem a medem, následně pečlivě smíchejte se zbytkem surovin. Z těsta vytvarujte kuličky, z nichž následně vytvarujte cca 1 cm silnou placku s důlkem uprostřed. Pokud by se těsto příliš lepilo, přidejte více pohankové mouky. Pečte na 180 °C přibližně 15 minut.
Po vychladnutí přichází čas na náplň. Já zvolila naši nejoblíbenější čokoládovou polevu. Některá kolečka jsem ozdobila cukrářskými jedlými dekoracemi, jiná mandlemi a další zase nechala jen čistě s polevou. Každopádně si myslím, že by chutnali dobře i citronovou polevou.
Něco málo na závěr…
Já osobně miluji takovou tu ověřenou klasiku, jako jsou právě ty zmiňované perníky nebo linecké, ale rozhodla jsem se, že si letos v oblasti cukroví malinko zaexperimentuji. Většinou to u mě probíhá stejně. Na internetu narazím na zajímavý obrázek nějakého dezertu či sladkosti a posléze zkouším míchat různé mouky a suroviny, až z toho vyjde stejný, nebo alespoň podobný produkt, tak jako byl na originální fotografii.
Původně jsem pro vás měla v plánu připravit celkem tři recepty, avšak nakonec ten poslední se mi do bezlepkové podoby převést nepodařilo. No co už, do příštích Vánoc se to třeba podá. Tím chci ale říct, že ani vy nemusíte smutnit, pokud se vám něco při pečení nepodaří. Zvláště celiaci začátečníci, co ještě nemají dostatek zkušeností, jak s bezlepkovými moukami pracovat, na tento problém naráží docela často. Jestliže se to týká i vás, tak hlavu vzhůru! Ani mě, přesto že se bezlepkovému pečení věnuji už několik let, se něco občas nepovede.
Jaké cukroví na Vánoce pečete Vy? Podělte se v komentářích.