Ořechový koláč bez lepku

04. 03. 2021

Jestli je něco, co mám kromě Vánoc spojené se zimním obdobím, jsou to bezpochyby ořechy. Pokud je milujete stejně jako já, ale v cukroví už vás nudí, vyzkoušejte tento recept na chutný ořechový koláč. Nejedná se vůbec o nic složitého, a navíc se jedná o moučník, který je opravdu líbivý na pohled. Vyzkoušejte a uvidíte, že si tento bezlepkový ořechový koláč určitě zamilujete.

Suroviny potřebné na korpus:

350 g bezlepkové mouky
150 g másla
2 vejce + na potření
Lžička citronové kůry
Lžička kypřicího prášku bez lepku
50 g moučkového cukru

Suroviny potřebné na náplň:

350 g ořechů – já použila pekanové
2 vejce
100 g hnědého cukru
4 lžíce medu
Kapku vanilkového aroma
40 g másla
2 lžíce rumu

Nejprve začněte přípravou těsta na korpus. Ve velké míse si smíchejte všechny sypké suroviny jako mouku, citronovou kůru, kypřicí prášek a cukr. Následně přidejte vejce, změklé máslo a vytvořte hladké nelepivé těsto. Bude-li směs stále příliš mokrá a lepivá, přidejte více mouky. V opačném případě zase dodejte ještě kousek másla navíc. Až budete mít hotovo, nechejte těsto alespoň na hodinu v lednici, aby se krásně odleželo.

V mezičase si můžete připravit náplň do koláče. Ořechy si podle libosti nasekejte – já zvolila spíše drobnější kousíčky, a vložte je do mísy. Následně už k drti pouze přidejte zbytek výše zmiňovaných surovin a máte hotovo. Náplň by měla mít spíše řidší konzistenci, avšak neměla by vyloženě téct. Pokud by se tak stalo, klidně přidejte více ořechů, anebo třeba 1 – 2 lžíce kukuřičného škrobu. Jestliže nejste fanoušky medu, klidně jej nahraďte třeba javorovým sirupem.

Až bude těsto patřičně odležené, rozdělte jej na třetiny. Ze dvou třetin vyválejte plát, který vložíte do koláčové formy. Pojistěte se, aby se vám těsto během pečení k formě nepřilepilo, a to buď vymazáním tukem a vysypáním moukou či použitím pečicího papíru. Tloušťka plátu by měla být necelý centimetr. Zbylou jednu třetinu těsta taktéž vyválejte, ale s tím rozdílem, že bude dosahovat maximální tloušťky pouze několika milimetrů. Následně jej ostrým nožem rozkrájejte na tenké proužky.

Těsto v koláčové formě zatlačte pečlivě prsty, aby kopírovalo její tvar. Následně přidejte předpřipravenou náplň – pozor, měla by dosahovat pouze kousek pod okraj těsta! Následně okraje těsta v koláčové formě lehne zamáčkněte směrem dovnitř k náplni. Nyní přichází na řadu tenké proužky těsta, z nichž vytvořte na povrchu koláče hezkou mřížku. Tento krok není nutný, avšak dodá koláči mnohem hezčí vzhled. Buďte opatrní a prsty spojte mřížku pečlivě s koláčovým okrajem.

Jako poslední krok je na řadě předehřátí trouby na 180 °C. Během toho, co budete čekat na požadovanou teplotu, potřete mřížku a koláčové okraje rozšlehaným vejcem, aby se po upečení krásně leskly. Koláč pečte 30 – 40 minut, dokud nebude mít zlatavou barvu. Zda-li máte těsto opravdu propečené můžete vyzkoušet na jeho okraji pomocí parátka. Doporučuji koláč krájet, až bude skutečně vychladnutý, jinak se vám bude drobit.


Autor

Kač

Jsem studentka umění. Kromě tvorby v ateliéru jsem kreativní i v kuchyni, kde vytvářím veganské pokrmy z přirozeně bezlepkových surovin. Od malička mě baví psát a o své zkušenosti a zážitky se ráda dělím se světem. Mou další vášní je filozofie, dějiny výtvarné kultury a cestování.