Ovesná buchta - šťavnatý a rychlý bezlepkový koláč ze základních ingrediencí

04. 05. 2020

Chtěli jsme si trochu zpříjemnit „vynucený“ pobyt doma a upéct si něco dobrého. Jenže zásoby čerstvých surovin se tenčí, a navíc neustále bojujeme s nedostatkem času, který je třeba rozdělit mezi práci, rodinu a děti, domácnost a zahradu. Volba tedy padla na něco opravdu jednoduchého. Stačí pár základních surovin, které máte běžně doma a můžete spotřebovat i mražené ovoce z léta, ideálně třeba rybíz.

Ingredience na formu velikosti 20 cm

200 g vloček
2 banány
špetka kypřícího prášku
špetka skořice
lesní ovoce / rybíz / maliny…
cca 170 ml vody

Vločky rozemeleme na jemno. Smícháme s práškem do pečiva a skořicí. Vidličkou rozmačkané banány vmícháme a přidáme vodu. Vznikne polotuhé těsto. Vše pořádně smícháme a rovnoměrně rozprostřeme na vystlanou formu pečicím papírem. Posypeme ovocem, mírně vtlačíme a pečeme na 180 stupňů cca 40 minut. Můžeme posypat čokoládou.

Zapečené vločky s ořechy a malinami jako dort

Když je čas a chuť a chceme trochu „bohatší“ variantu výše uvedeného koláče, uděláme si tento „dortík“. Chuťově je o něco lepší, nadýchanější a šťavnatější než výše uvedený, ale zase zabere víc času a spotřebujete více surovin. Podávat ho můžete třeba se šlehačkou.

Ingredience na formu cca 25 cm

220 g bezlepkových ovesných vloček
2 lžičky kypřícího prášku
1 lžíce medu/ rýžového nebo javorového sirupu
2 banány
200 ml rýžového mléka (může být i kravské)
2 vejce
50 g ořechů – vlašské, pekanové
Kousky čokolády, sušených malin
20 g strouhaného kokosu
Máslo na vymazání formy

Banány rozmačkáme vidličkou, smícháme se sladidlem a postupně přidáme vločky smíchané s kypřícím práškem, strouhaný kokos, vejce a mléko. Nakonec přimícháme posekané oříšky, sušené maliny a kousky čokolády. Promícháme a přendáme do máslem vymazané formy. Můžeme ještě dozdobit ořechy. Dáme péct do předehřáté trouby na 180 stupňů na zhruba půl hodiny.


Autor

Radka

Jsem velkým milovníkem všeho, co chutná, voní a roste. Jídlo nejen ráda vařím, ale také studuji. Na této úžasné cestě mi pomáhá pražská Akademie léčivé výživy, výpěstky na zahrádce a také hodnocení mého malého syna. Když zrovna nevařím, najdete mě s báglem v různých koutech světa.