Sušenky z ořechového másla
Kouzlo těchto sušenek se skrývá v rychlé přípravě a malém množství surovin. Vystačíte si s vejci, cukrem, čokoládou a ořechovým máslem. Na plech sušenek budete potřebovat:
250 g ořechového másla (arašídové, mandlové apod.)
1 střední vejce
60 g cukru
100 g hořké čokolády
Máslo smíchejte s vejcem a cukrem. Vše dobře vařečkou propracujte, případně si můžete pomoci robotem. Čokoládu si nasekejte na kousky a přidejte k směsi. Vše promíchejte, aby bylo těsto tuhé. Následně z těsta uválejte kuličky o 30 až 40 g. Vyskládejte je na plech vyložený pečícím papírem a každou kuličku zploštěte. S tím vám mohou pomoci třeba děti. Plech plný sušenek vložte do trouby rozehřáté na 180 °C a pečte asi 10 minut. Sušenky nechte vychladnout a odležet na vzduchu. Získají tak pevný tvar a nebudou se drolit.
Tip: Tento recept je výjimečný nejen ve své jednoduchosti, ale také variabilitě. Stačí vyměnit druh másla a čokolády a máte zcela nový druh sušenek. My jsme zatím testovali klasické arašídové máslo a jeho kombinaci s máslem mandlovým. Nebojte se ale použít i pistáciové nebo kešu. Tyto varianty jsou sice mírně dražší, ale zase chuťově výraznější. Experimentovat můžete i s čokoládou. Hořkou vyměňte za bílou nebo mléčnou či exotickou ruby!
Banánové sušenky
V tomto receptu efektivně zužitkujete přezrálé banány. Pokud tedy nechcete stále dokola péct banana bread, vyzkoušejte tyto sušenky. Přichystejte si:
3 velké zralé banány
200 g ovesných vloček jemně mletých
80 g hořké čokolády
Před pečením si především zkontrolujte nezávadnost ovesných vloček. Oves je sice přirozeně bezlepková obilnina, nicméně může být lepkem kontaminovaná. Děje se tomu tak v zařízeních, ve kterých se vločky zpracovávají. Volte tak vždy takové balení, které nese bezlepkové označení.
V míse rozmačkejte vidličkou banány a přisypte k nim ovesné vločky. Vše propracujte v kompaktní těsto. Následně přidejte nasekanou hořkou čokoládu a opět vše zpracujte. Z hmoty vytvarujte zhruba 12 placiček a položte je na pečicím papírem vyložený plech. Sušenky pečte na 180 °C maximálně 15 minut. Výsledné sušenky nejsou příliš křupavé, jsou to spíše jemné koláčky.
Tip: I tyto sušenky můžete různě ozvláštnit. Místo čokolády použijte různé oříšky nebo třeba sušené ovoce jako jsou rozinky, brusinky a podobně. Pokud byste chtěli sušenky ještě více ozvláštnit, nahraďte čokoládu třeba bezlepkovou tyčinkou Penaut Extasy, která má v sobě oříšky i čokoládu. Kombinaci kokosu a čokolády zase do sušenek dostanete pomocí tyčinky Brigit.
Kokosové sušenky
Jako poslední přinášíme recept na sušenky bez čokolády. Jedná se o oblíbené kokosky, kterými potěšíte mnoho lidí. Na dva plechy budete potřebovat:
4 bílky
1 hrnek cukru
2 hrnky strouhaného kokosu
Předehřejte si troubu na 150 °C (opravdu ne více, kokosky se spíše suší, než pečou) a v dokonale odmaštěné míse začněte šlehat sníh. Postupně přidávejte cukr, nejlépe po lžících, aby se do sněhu správně zapracoval. Jakmile bude sníh tuhý, přidejte kokos a opatrně jej do hmoty zapracujte. Poté lžičkami tvarujte malé hromádky a klaďte je na pečicí papír. Pečte či sušte 15 až 20 minut. Následně nechte kokosky na plechu zchladnout.
Tip: Pro výraznější kokosovou chuť můžete přidat do sušenek kokosové aroma. Nastrouhaný ořech lze také před přidáním do sněhu opéct v troubě. Samotné kokosky pak můžete třeba postříkat čokoládou.
Pokud byste si chtěli se sušenkami vyhrát. Můžete sníh vyšlehat v horké vodní lázni nad párou. Jedná se o takzvaný švýcarský způsob. Kokosky pak budou ještě vláčnější. Nicméně tento styl přípravy už ztrácí punc jednoduchosti přípravy.
Autor: Martina Moresová