Plněné ovocné knedlíky

10. 09. 2018

Léto už je v plném proudu a horké počasí s sebou mimo jiné přináší i dozrávání některých druhů ovoce a bobulí. Tyto dary přírody by byla velká škoda nechat jen tak ladem a nevyužít je. Kromě zavařování, přípravy džemů apod. se nabízí také uvařit plněné ovocné knedlíky, které podle mého názoru k prázdninám neodmyslitelně patří.

Nemálo z nás si pamatuje prázdniny u babičky na vesnici, kdy nás ratolesti vyhnali dospělí do lesa na borůvky a my poctivě sbírali drobné plody do plechových hrníčků. Odměnou nám pak právě byly ony plněné knedlíky sypané tlustou vrstvou cukru a zalité rozpuštěným máslem. Mňam!

Nuže bezstarostná dětská léta skončila, s pubertou ruku v ruce přišla bezlepková dieta a podobným dobrotám plným pšeničné mouky odzvonilo. Není to však škoda, aby byly takové radosti celiakům odepřeny? Za mě rozhodně ano! Sedla jsem tedy k internetu a hledala inspiraci, jak tento knedlíkový problém vyřešit, zaměňovala a míchala mouky a ejhle, zadařilo se.

Výsledkem je recept na knedlíky, které jsou bez lepku, mléka a vajec, tudíž vhodné pro celiaky, vegany, jedince s intolerancí laktózy a alergií na vejce. Ačkoliv je těsto čistě z rostlinných surovin, chutí a konzistencí je totožné s těstem tvarohovým. Vyzkoušejte a posuďte sami.

Suroviny na 10 knedlíků:

  • 200g nesolených kešu oříšků
  • 200g bílého tofu natural
  • Šťáva z půlky citronu
  • Půl hrnku pohankové mouky
  • Půl hrnku rýžové mouky
  • 5 lžic třtinového cukru
  • 1 lžíce oleje
  • Ovoce dle vlastního výběru
  • Oblíbený posyp či máslo

Příprava:

První věc, kterou musíte udělat, je namočit kešu oříšky minimálně na 2 hodiny do vody, aby změkly. Poté z nich vylejte vodu a přesypte do nádoby, v níž je rozmixujte na hladkou pastu. K tomuto účelu dobře poslouží silnější tyčový mixér.

Do oříškové pasty dále přidejte nakrájené bílé tofu, přidejte šťávu z půlky citronu, třtinový cukr a lžíci oleje. Cukr můžete použít i klasický bílý a jeho množství si můžete též upravit podle toho, jak moc chcete knedlíkové těsto sladké. Co se týče oleje, tak já použila slunečnicový, ale opět je možné použít například kokosový či řepkový. Záleží, co máte zrovna doma a čemu dáte raději přednost. Všechny tyto suroviny opět umixujeme tyčovým mixérem. Vznikne světlý krém, který bude svojí chutí připomínat tvaroh.

V dalším kroku nasypeme do vzniklého krému mouku. Všechny ingredience je nezbytné dokonale propracovat rukama, aby vzniklo tvárné těsto, které nelepí. V případě, že by se stal opak a těsto bylo stále lepivé, neváhejte přisypat více mouky. Hotové těsto si rozdělte na 10 kuliček, které následně jemně rozmáčkněte tak, aby vznikly placičky.

Na sporák si zatím postavte větší hrnec s osolenou vodou. Než voda začne vřít, tak do připravených placiček vložte ovoce a vytvarujte knedlíky. Poslední fází receptu je vložení knedlíků do vroucí vody, kde je ponecháme asi 6-8 minut, dokud nebudou plavat na povrchu. Samotné servírování je opět individuální záležitostí. Můžete na ně použít máslo, kakao, praženou bezlepkovou strouhanku nebo cokoliv jiného, záleží na vás.

Dobrou chuť!


Autor

Kač

Jsem studentka umění. Kromě tvorby v ateliéru jsem kreativní i v kuchyni, kde vytvářím veganské pokrmy z přirozeně bezlepkových surovin. Od malička mě baví psát a o své zkušenosti a zážitky se ráda dělím se světem. Mou další vášní je filozofie, dějiny výtvarné kultury a cestování.