Ono i to chladnější podzimní počasí k tomu svádí. Představte si tu situaci, kdy jste doma, za oknem prší a vy si sedíte pěkně v suchu v teplíčku, popíjíte horký čaj a bytem se vám line vůně skořice a pečených jablek. Lákavá představa, že? Tak se pojďte mrknout na to, jak si takový koláč připravit.
Ingredience na těsto
- 1/2 hrnku čirokové mouky
- 1/2 hrnku jáhlové mouky
- 1/2 hrnku kukuřičného škrobu
- 1/3 hrnku rýžové mouky
- 1/2 lžičky soli
- 1/2 hrnku másla
- 3/4 lžičky xantanové gumy (není nezbytně nutné)
- 5 – 7 lžic studené vody
Ingredience na náplň do koláče
- 5 velkých jablek
- Šťáva z poloviny citronu
- 1/2 hrnku cukru (nejlepší je třtinový)
- 2 lžíce čirokové mouky
- 2 lžíce kukuřičného škrobu
- 1 lžička mleté skořice
- 1 lžíce mléka (lze použít i rostlinné)
Pracovní postup
Nejprve je potřebné si vytvořit těsto. Ve velké míse si pečlivě promícháme všechny sypké suroviny a přidáme máslo a studenou vodu. Přidávat do směsi xantanovou gumu není nutné, avšak díky ní bude výsledný koláč vláčnější a nebude se tolik drobit, jak už bývá u bezlepkového pečiva zvykem. Rukama vypracujte hladké těsto, které by se nemělo lepit. V případě, že by bylo moc suché, dodejte ještě pár lžic vody nebo másla.
Hotové zpracované těsto rozdělte na menší a větší část a vyválejte. Skvělým tipem je těsto válet mezi dvěma archy pečícího papíru – nebudete potom muset bojovat s tím, že by se například trhalo. Větší část vyváleného těsta následně i se spodní vrstvou pečícího papíru opatrně vložte do formy, v níž se chystáte koláč péct. Druhou, tu menší část, rozkrájejte na cca 1 cm široké proužky, ze kterých budete později na koláči vytvářet mřížku.
Vytvořit náplň do koláče je velice snadné. V prvním kroku si omyjte a oloupejte jablka. Následně je nakrájejte na tenčí plátky, vložte do mísy, pokapejte šťávou z poloviny citronu a důkladně promíchejte. Vedle v menší misce si smíchejte cukr, skořici, čirokovou mouku a kukuřičný škrob. Poté obsah menší misky vsypejte do té větší a opět pečlivě promíchejte tak, aby byla všechna jablka dokonale obalená.
V poslední části pracovního postupu vložte jablkovou náplň do připravené formy s těstem. Až tak učiníte, tak přes náplň poskládejte mřížku z předkrájených proužků těsta a její okraje spojte se spodním dílem koláče. V malém hrníčku si v mléce rozmíchejte lžičku cukru a celou vrchní část koláče touto směsí potřete. Takto připravený koláč vložte do předehřáté trouby na 220°C. Pečte 15 minut a potom teplotu stáhněte na 190°C a pečte ještě další cca hodinu, dokud koláč nezezlátne a jablka nezměknou.
Dobrou chuť!