Recept na bezlepkové donuty

27. 01. 2020

Donuty neboli americké koblihy zná snad každý. Tohle sladké kulaté pečivo s otvorem uprostřed asi nejvíce proslavil seriál Simpsonovi, kde jsou velice oblíbenou pochutinou hlavního hrdiny Homera. Donuty jsou v obchodech běžně k dostání, avšak má to jeden háček – nejsou bez lepku. Dnes se společně mrkneme, jak si tuto dobrotu připravit ve verzi pro celiaky.

Když jsem pátrala na internetu, jak se takové donuty vlastně vůbec dělají, zjistila jsem, že máte na výběr ze dvou možností. První variantou je způsob přípravy na pánvi s olejem, což jsem ovšem zavrhla, jelikož jsem se bála, že bych měla ve výsledku pečivo příliš mastné, nasáklé olejem ze smažení. Navíc mi tento způsob přípravy příliš připomínal naše tradiční malé české koblížky podávané ke slavnostním příležitostem.
Z těchto důvodů jsem se rozhodla pro variantu pečenou. Po tom, jsem donuty upekla a ochutnala, musím říct, že jsem rozhodně neprohloupila. Těsto je příjemně vláčné a nadýchané, přesně takové, jaké by mělo být. Tak a teď už konec okecávání a hurá na recept.

Potřebné suroviny:

2 hrnky univerzální bezlepkové mouky
½ hrnku kukuřičné mouky
Balíček sušeného droždí
½ menšího hrnku cukru – záleží, jak moc máte rádi sladké
Balíček vanilkového cukru
Špetka soli
2 vejce
½ hrnku oleje + ještě na potření
Teplé mléko podle potřeby – lze jej nahradit také vodou

Pracovní postup:

Začneme tím, že si do velké mísy nasypeme všechny suché suroviny a pomocí metličky je důkladně promícháme. Následně přidáme vejce, olej a trochu mléka – raději nalejte méně a postupně přidávejte. Nyní přichází na scénu kulatá vařečka, pomocí ní začneme těsto zpracovávat.
Je velice důležité, aby byly všechny suroviny perfektně propojené a vytvořily kompaktní hmotu, jež se nebude nikde trhat. Bude-li se vám zdát těsto příliš suché, nebojte se postupně přilévat mléko. Pomocí vařečky jej v míse neustále převracejte. Díky tomu budou výsledné donuty mnohem nadýchanější.
Až budete mít těsto zpracované, následuje kynutí. Mísu vložte někam do tepla, kde ji nechte přibližně 10 – 15 minut.  Po vykynutí začíná konečně samotné tvoření donutů. V této fázi máte dvě možnosti, jak se s tím popasovat. Ta jednodušší spočívá v zakoupení si speciální formy, do níž pouze natlačíte těsto a máte hotovo. Druhou možností, kterou jsem zvolila i já, je stará dobrá ruční práce, kdy si donutky vytvarujete sami.
Před tím, než hotové donuty vložíte do trouby, potřete každý kousek olejem. Jen ještě jedna rada – při vytváření jednotlivých kousků si pospěšte, protože těsto má tendence rychle vysychat a mohly by vám popraskat. Na chuti to sice nic nezmění, avšak není to moc estetické. Pečeme cca 15 minut na 180 °C.

 

Zdobení donutů:

Co se týče finálního vzhledu donutů, záleží čistě jen na vašich preferencích. Já zvolila jednoduchou čokoládovou polevu. Tu jsem vytvořila tak, že jsem ve vodní lázni rozpustila hořkou čokoládu, přidala lžíci másla, přibližně třetinu hrnku domácího mléka z lískových oříšků a přisypala trochu cukru. Mimo to lze však jednotlivé kousky obalit třeba ve skořicovém cukru či zvolit jakoukoliv jinou polevu, co máte u vás doma rádi.
Tak co, vyzkoušíte si recept doma?


Autor

Kač

Jsem studentka umění. Kromě tvorby v ateliéru jsem kreativní i v kuchyni, kde vytvářím veganské pokrmy z přirozeně bezlepkových surovin. Od malička mě baví psát a o své zkušenosti a zážitky se ráda dělím se světem. Mou další vášní je filozofie, dějiny výtvarné kultury a cestování.