Recept na bezlepkovou tortillu, jak ji dělají v Mexiku

10. 03. 2021

Na úvod tohoto článku bych chtěla říct, že tortilla, jak ji známe z českých obchodů (tedy verze pšeničná) se v Mexiku téměř nejí. Mexičani jí ve vtipu říkají „gringos“, což je i označení pro „bělocha“, hlavně z Ameriky. Tam se totiž v mexických restauracích pšeničná tortilla konzumuje ve velkém. 

Z čeho je tedy ta pravá mexická tortilla vyrobená? Z kukuřičné mouky, ale opět ne z té klasické, u nás známé, ale z mouky zvané MASA HARINA. K výrobě této mouky je použitá kukuřice s názvem „homina“, což je kukuřice speciálně upravená (nixtamalizace), je lépe vstřebatelná a také výživnější. Pro zajímavost, nejautentičtější mexická kukuřičná tortilla je udělaná přímo z vařené kukuřice (s hašeným vápnem). 

Vyzkoušela jsem řadu kupovaných tortill (ještě v době, kdy jsem nemusela držet bezlepkovou dietu), nyní i v bezlepkové variantě a musím říct, že té mexické se jejich chuť opravdu neblíží. A to ani vůně. Rozhodla jsem se tedy, že pravou mexickou tortillu zkusím udělat doma.

Moje první pokusy s klasickou kukuřičnou moukou skončily nezdarem. Těsto nedrželo u sebe a nešlo uplácat. Tak jsem sehnala mouku Masa harina (prodávají ji online obchody s mexickým jídlem) s názvem Hari Masa. Těsto z ní už jen na vůni připomínalo skutečné Mexiko. A to nemluvím o konzistenci. Krásně se s ním pracuje, a to nejlepší - je jen ze dvou surovin: mouky a vody.

Ingredience: 10 menších tortill

250 g kukuřičné mouky Masa harina (u nás jako Hari masa)
125 ml vody (tedy poloviční množství)
Špetka soli

Postup:

  1. Všechny ingredience nejprve smícháme vařečkou a následně hněteme rukou, dokud nevznikne hladké těsto, které se nelepí. Pokud by vám směs připadala i po důkladném a dostatečně dlouhém hnětení (alespoň 3 minuty) stále suchá a drobivá, přilijte maličko vody.
  2. Dejte do pytlíku či fólie (aby těsto nevyschlo – opravdu důležité!!!) a nechte 30 minut odpočinout při pokojové teplotě.
  3. Těsto rozdělte na 10 kousků.
  4. Z nich tvarujte tortilly – válečkem (ideálně mezi 2 pečícími papíry), rukama, mezi dvěma plochými talířky apod. Pozor: těsto si vždy dávejte zpět do pytlíku, když s ním nepracujete, rychle vysychá.
  5. Tortillu hned přemístěte na středně rozpálenou pánev (nemusíte potírat olejem, pokud máte kvalitní povrch) a z obou stran opečte do zlatova (cca 1 minutu). Použít můžete i bezkontaktní gril s rovnou deskou.

Pozor: Tortilly musíte uchovávat do doby konzumace v teple, jinak ztvrdnou.

Tip: Tortilly můžete jíst jako nám známé wrapy, kdy do nich zabalíte trhané maso, fazolky, avokádo, salsu či prostě to, co máte rádi.

Udělat z nich ale můžete i nám známé nachos – tortilly jednoduše rozkrájejte na trojúhelníčky a osmažte v rozpáleném oleji.


Autor

Radka

Jsem velkým milovníkem všeho, co chutná, voní a roste. Jídlo nejen ráda vařím, ale také studuji. Na této úžasné cestě mi pomáhá pražská Akademie léčivé výživy, výpěstky na zahrádce a také hodnocení mého malého syna. Když zrovna nevařím, najdete mě s báglem v různých koutech světa.