Recept na domácí rohlíky s příchutí slaniny a pizzy

18. 04. 2020

Pamatuji si, jak jsem dříve jídávala měkoučké slaninové rohlíky ze supermarketu. Stejně oblíbené u mě byly taktéž rohlíky s příchutí pizzy, avšak společně s bezlepkovou dietou byl těmto dobrotám konec. Jelikož jsem je doposud nikde neviděla v bezlepkové variantě, nastal nejvyšší čas si je upéct doma.

Přiznám se, že tohoto receptu jsem se poněkud obávala, avšak bylo to úplně zbytečné. S těstem se pracovalo velice snadno a rohlíky ve výsledku chutnaly i ostatním. Níže vám tedy uvádím recept, díky němuž si tuto dobrotu můžete udělat i vy u sebe doma.

Použité suroviny

400g základní bezlepkové mouky
Balíček sušeného droždí
Špetka cukru
½ lžičky soli
½ hrnku oleje
1 a ½ hrnku teplé vody

Pracovní postup

Začneme tím, že si ve větší míse připravíme kvásek. Dovnitř nalijeme cca ½ hrnku teplé vody, přidáme špetku cukru a vysypeme sáček sušeného droždí. Všechno důkladně promícháme a necháme přibližně 10 minut v klidu odstát. To, že je kvásek hotový, poznáme podle bublinek na povrchu a krémovější konzistence.

Nyní nastává čas pomalu přisypávat mouku. Vždy přisypte trošku a promíchejte s kváskem. Až začne být směs příliš suchá, postupně začněte přidávat také vodu a olej. Takto pokračujte, dokud se vám nepodaří vytvořit hladké nelepivé těsto, lehoučce mastné. Ideální je začít těsto nejprve promíchávat malou kulatou vařečkou a postupně začít zapojovat ruce. To záleží pouze na vás, jaký způsob přípravy těsta preferujete. Hotové těsto potřete olejem s vodou, přikryjte utěrkou a dejte kynout na cca 30 – 40 minut někam do tepla.

Vykynuté těsto si rozdělte na 6 – 8 stejně velkých částí a vytvarujte z nich pěkné kuličky. Pamatujte si, že čím větší bude kulička, tím bude větší i rohlík. Poté z kuličky udělejte malou placku, jež posléze roztáhněte do cca 1 cm silného trojúhelníku. Ten následně srolujte – od jeho dvou vrcholů ke zbývajícímu třetímu. Takto vytvarované rohlíky dejte na plech s pečícím papírem a potřete je vodou s olejem.

Nyní přichází na řadu zdobení, které popíšu hned za moment, a ještě asi 15 minut dalšího kynutí. Hotové rohlíky pečte v předem rozehřáté troubě na 220 °C přibližně 25 – 30 minut. Doba pečení se nedá přesně určit, protože každá trouba peče jinak, a navíc každý může mít rohlíky jinak velké a silné. Zda je pečivo opravdu hotové poznáte podle propíchnutí párátkem a zlatavé barvy.

Anglické rohlíky

Na ozdobení budete potřebovat pouze plátky anglické slaniny, grilovací koření, sušený česnek a podle chuti plátkový sýr. Začněte tím, že čerstvě umotaný syrový rohlík, který je už potřený vodou s olejem, posypete kořením a česnekem. Následně pouze položte plátek slaniny a sýra. Upozorňuji, že se slanina v troubě dost smrskne, takže s ní vůbec nešetřete. Ideální jsou silnější plátky.

Rohlík s příchutí pizzy

Zde se fantazii, co se použitých surovin týče, meze nekladou. Já konkrétně rohlík potřela rajčatovým základem a posypala bazalkou a sušeným česnekem. Na vrch jsem přidala kousky šunky, cherry rajčátka nakrájená na kolečka a černé olivy. Vy si samozřejmě můžete na své rohlíky cokoliv, co jen máte rádi na opravdové pizze.

Přeji Vám hodně zdaru v kuchyni!


Autor

Kač

Jsem studentka umění. Kromě tvorby v ateliéru jsem kreativní i v kuchyni, kde vytvářím veganské pokrmy z přirozeně bezlepkových surovin. Od malička mě baví psát a o své zkušenosti a zážitky se ráda dělím se světem. Mou další vášní je filozofie, dějiny výtvarné kultury a cestování.