Přiznám se, že tohoto receptu jsem se poněkud obávala, avšak bylo to úplně zbytečné. S těstem se pracovalo velice snadno a rohlíky ve výsledku chutnaly i ostatním. Níže vám tedy uvádím recept, díky němuž si tuto dobrotu můžete udělat i vy u sebe doma.
Použité suroviny
400g základní bezlepkové mouky
Balíček sušeného droždí
Špetka cukru
½ lžičky soli
½ hrnku oleje
1 a ½ hrnku teplé vody
Pracovní postup
Začneme tím, že si ve větší míse připravíme kvásek. Dovnitř nalijeme cca ½ hrnku teplé vody, přidáme špetku cukru a vysypeme sáček sušeného droždí. Všechno důkladně promícháme a necháme přibližně 10 minut v klidu odstát. To, že je kvásek hotový, poznáme podle bublinek na povrchu a krémovější konzistence.
Nyní nastává čas pomalu přisypávat mouku. Vždy přisypte trošku a promíchejte s kváskem. Až začne být směs příliš suchá, postupně začněte přidávat také vodu a olej. Takto pokračujte, dokud se vám nepodaří vytvořit hladké nelepivé těsto, lehoučce mastné. Ideální je začít těsto nejprve promíchávat malou kulatou vařečkou a postupně začít zapojovat ruce. To záleží pouze na vás, jaký způsob přípravy těsta preferujete. Hotové těsto potřete olejem s vodou, přikryjte utěrkou a dejte kynout na cca 30 – 40 minut někam do tepla.
Vykynuté těsto si rozdělte na 6 – 8 stejně velkých částí a vytvarujte z nich pěkné kuličky. Pamatujte si, že čím větší bude kulička, tím bude větší i rohlík. Poté z kuličky udělejte malou placku, jež posléze roztáhněte do cca 1 cm silného trojúhelníku. Ten následně srolujte – od jeho dvou vrcholů ke zbývajícímu třetímu. Takto vytvarované rohlíky dejte na plech s pečícím papírem a potřete je vodou s olejem.
Nyní přichází na řadu zdobení, které popíšu hned za moment, a ještě asi 15 minut dalšího kynutí. Hotové rohlíky pečte v předem rozehřáté troubě na 220 °C přibližně 25 – 30 minut. Doba pečení se nedá přesně určit, protože každá trouba peče jinak, a navíc každý může mít rohlíky jinak velké a silné. Zda je pečivo opravdu hotové poznáte podle propíchnutí párátkem a zlatavé barvy.
Anglické rohlíky
Na ozdobení budete potřebovat pouze plátky anglické slaniny, grilovací koření, sušený česnek a podle chuti plátkový sýr. Začněte tím, že čerstvě umotaný syrový rohlík, který je už potřený vodou s olejem, posypete kořením a česnekem. Následně pouze položte plátek slaniny a sýra. Upozorňuji, že se slanina v troubě dost smrskne, takže s ní vůbec nešetřete. Ideální jsou silnější plátky.
Rohlík s příchutí pizzy
Zde se fantazii, co se použitých surovin týče, meze nekladou. Já konkrétně rohlík potřela rajčatovým základem a posypala bazalkou a sušeným česnekem. Na vrch jsem přidala kousky šunky, cherry rajčátka nakrájená na kolečka a černé olivy. Vy si samozřejmě můžete na své rohlíky cokoliv, co jen máte rádi na opravdové pizze.
Přeji Vám hodně zdaru v kuchyni!