Ačkoliv to tak na první pohled možná nevypadá, bezlepková dieta rozhodně neznamená konec světa. Drtivá většina pokrmů se dá připravit i ve verzi bez lepku a právě lívance nejsou žádnou výjimkou. Jelikož však bezlepkové těsto bývá všeobecně křehčí a více se drolí a trhá, doporučuji být opravdu opatrný, co se výběru pánve, případně lívanečníku týče. Jestliže víte, že si tuto dobrotu chcete dopřávat častěji, neváhejte zainvestovat a pořídit si kvalitní nádobí s opravdu nepřilnavých povrchem, co se jen tak nepoškrábe. Věřte mi, mluví ze mě vlastní zkušenost. Troufám si dokonce říct, že kvalitní pánev se rovná polovině úspěchu.
Tak a nyní už pojďme na samotný recept!
Potřebné suroviny:
- 150 g mouky
- 3 lžíce cukru
- 1 lžíce kypřícího prášku bez lepku
- špetka soli
- 2 vejce
- 3 lžíce oleje + olej na smažení
- 400 ml mléka – já použila mandlové
Pracovní postup:
Začněte tím, že si ve větší míse perfektně promícháte všechny suché suroviny. Dále vezměte vejce a oddělte bílky a žloutky. Z bílků v čisté míse vyšlehejte tuhý sníh a žloutky přidejte k sypkým surovinám. Dále přidejte mléko a olej. Pomocí mixéru vytvořte hladké řidší těsto, do kterého na závěr opatrně vmíchejte ušlehaný sníh. Těsto nechte cca 5 minut odstát, aby zhoustlo. Jestliže by se vám ve výsledku zdálo husté až příliš, neváhejte přidat mléko navíc podle potřeby. Ideální těsto by mělo být hustší než bývá to na palačinky, ale současně by se mělo stále trochu na pánvi roztékat.
Když máte těsto odležené, přichází na řadu smažení. Ideální je, pokud máte doma přímo lívanečník, avšak dá se s klidem použít i obyčejná teflonová pánev – viz. moje povídání na začátku článku. Tu jsem nakonec používala i já. Lívanečky sice neměly perfektně pravidelný kulatý tvar, ale na jejich chuti to vůbec nic nezměnilo. Pánev/lívanečník je důležité nejprve pořádně rozpálit a až potom začít s litím těsta. Až se vrchní vrstva jednotlivých lívanců začne měnit z tekuté podoby do pevné, je to jasný signál k tomu, abyste lívance začali otáčet.
Hotový lívanec poznáte podle krásné zlatavé až hnědé barvy z obou stran a samozřejmě i podle toho, že po rozlomení není uprostřed syrový. Nemusíte se bát, ani pokud jste začátečníci. Stačí několik cvičných kousků a potom už budete vědět úplně jasně, jak na to. Usmažené lívanečky doporučuji nechat pár minut na ubrousku, aby se z nic odsál případný přebytečný olej. Co se týče servírování, máte úplně volnou ruku. Já zvolila klasiku v podobě borůvek, ale není problém přidat ani tvaroh nebo třeba ovocnou marmeládu.