Rychlý bezlepkový dezert a la pečený Pribináček

08. 01. 2020

Protože si můj syn poslední dobou oblíbil tvarohové dezerty typu Pribináček, zkoušela jsem vytvářet celou řadu jejich domácích obdob. Cílem bylo udělat něco lahodného, co nebude stejně jako kupované výrobky přecpané cukrem a škroby. A přitom mě napadlo, že by něco podobného šlo i upéct. Inspiraci jsem sbírala na zahraničních low carb fórech.

Pečená podoba mě překvapila. Byla lehká, nadýchaná a hlavně rychle hotová. Ačkoliv se snažíme sladit méně, dezert byl relativně málo sladký. Pro děti tedy doporučuju buď přisladit při samotném pečení nebo polít čokoládou, posypat kakaem nebo rozvařeným ovocem s medem.

Ingredience na malou formu (cca 17 cm):

250 g neochucené ricotty
100 g vysokoprocentní čokolády
1 lžíce kakaa, 3 lžíce třtinového cukru (volitelné dle sladkosti použité čokolády)
6 vajíček
Čokoláda, horké ovoce, kakao na dozdobení

Postup:

  • Oddělte bílky od žloutků a ušlehejte tuhý sníh.
  • Ve vodní lázni rozpusťte čokoládu, přidejte ricottu smíchanou se žloutky, kakao a cukr.
  • Opatrně obojí smíchejte a dejte do vymazané formy.
  • Pečte v předehřáté troubě na 170 stupňů 20-30 minut společně s plechem s vodou.
  • Po vychladnutí polijte čokoládou a posypte čerstvým ovocem. Případně si z jahod nebo malin připravte za použití citronu a medu rozvar, kterým dezert polijte.

 


Autor

Radka

Jsem velkým milovníkem všeho, co chutná, voní a roste. Jídlo nejen ráda vařím, ale také studuji. Na této úžasné cestě mi pomáhá pražská Akademie léčivé výživy, výpěstky na zahrádce a také hodnocení mého malého syna. Když zrovna nevařím, najdete mě s báglem v různých koutech světa.