Upečte si bezlepkový banana bread

02. 03. 2025

Banana bread neboli banánový chlebíček je hvězda všech domácností s přezrálými banány. Hnědé, flekaté, měkké a voňavé banány jsou přesně to, co následující recept vyžaduje. Právě ovoce na hraně spotřeby dělá chlebíček vláčný, aromatický a také přirozeně sladký. Velmi snadno se dá upéct v bezlepkové verzi, patří do něj pouze hrstka mouky. My při pečení použili mandlovou, která dodala chlebíčku jemnou oříškovou chuť.

Banánový chlebíček pochází z USA z období hospodářské krize v 30. letech 20. století. V té době byly banány velmi levné a lidé je tak kupovali ve velkém. Bohužel je ale nestíhali jíst, ovoce hnědlo a šetrným americkým hospodyňkám bylo líto banány vyhazovat. Vznikl tak recept na extrémně vláčný chlebíček, který v posledních letech zažívá nový boom.

Na co si dát u banana bread pozor?

Banana bread je velmi jednoduchý moučník, nicméně pár zapeklitostí vás při pečení může potkat. Pozor si proto dejte zejména na cukr. Slazení chlebíčku je velmi ošemetné, záleží jak moc přezrálé a sladké jsou banány, které dáváte do těsta. Obecně platí čím sladší a starší banány, o to méně cukru. Ovšem záleží na vás, jak moc máte rádi sladké.

Chlebíček vyladíte spoustou dobrot! Můžete přidat nasekané ořechy (vlašské, mandle, arašídy) nebo třeba arašídové máslo, čokoládu i rozinky. Stačí vmíchat hrstku pochutin do těsta a pokaždé tak získáte jiný výsledek. Upečený banana bread lze také polít karamelem. Vyhrát si ale můžete i s kořením. Oblíbená je třeba skořice, hřebíček, ale i exotická tonka fazole nebo vanilka.

Postup při pečení banana breadu se může také lišit. Obecně stačí rozmačkat banány a smíchat s vejci, pro větší nadýchanost a vláčnost ale můžete oddělit žloutky od bílků a vyšlehat tuhý sníh. Ten pak na závěr lehce vmícháte do těsta. Vybrat si můžete z různých druhů mouky. My použili mandlovou, ale sáhněte třeba po ovesné, rýžové nebo nakombinujte více druhů.

Recept na banana bread s kousky čokolády

  • 3 + 1 zralé banány (jeden na ozdobu)
  • 3 vejce (bílky a žloutky zvlášť)
  • 100 g másla (rozpuštěného)
  • Balíček vanilkového cukru
  • Cukr moučka podle chuti
  • 200 g mandlové mouky
  • 90 gramů hořké čokolády
  • ½ lžičky skořice
  • ½ balíčku prášku do pečiva
  • špetka soli

Banány si rozmačkáme v míse, přidáme k nim žloutky a rozmícháme metličkou. Přisypeme balíček vanilkového cukru a případně i moučkového. Vše promícháme a přidáme rozpuštěné máslo. Ke směsi přisypeme mouku s kypřícím práškem, skořici, sůl a čokoládu nasekanou na kousky. Na závěr velmi opatrně stěrkou zapracujeme vyšlehaný sníh. Směs přeneseme do formy na chlebíček vyložené

pečicím papírem. Podélně rozkrojíme poslední banán a obě půlky položíme na těsto. Pečeme zhruba 50 minut v troubě rozpálené na 180 ° (horkovzduch na 160°). Banana bread můžete podávat s vanilkovou zmrzlinou.

 

                                                                                                       Martina Moresová