Počasí se konečně otepluje a příroda začíná hýřit barvami. Tuhle jarní pestrost můžete přenést i na svůj stůl a vytvořit tak veselou velikonoční atmosféru. Bezlepková dieta v tomto případě není vůbec žádnou překážkou, protože do sytosti můžete mlsat i s celiakií.
Mrkvové cupcakes
Jako první recept bych vám ráda představila mrkvové cupcakes. Tyto malé roztomilé dortíky perfektně ozvláštní každý sváteční stůl a uděláte s nimi dojem jak na dospělé, tak i na malé celiaky. Díky tomu, že je část mouky nahrazena mrkví, je tento dezert dietnější než běžné muffiny, takže si jej s klidem mohou dopřát i dietářky.
Potřebné suroviny:
3 hrnky jemně nastrouhané mrkve
1 ½ hrnku kukuřičné mouky
2 vejce
½ hrnku oleje
Sáček kypřícího prášku
½ hrnku cukru krupice
2/3 hrnku pomletých ořechů – já dala lískové
Lžička skořice
1 vanilkový cukr
Pracovní postup:
V míse si utřeme vejce s cukrem a olejem. Následně přidáme sypké suroviny, které jsme si předtím pečlivě smíchali dohromady. Těsto dokonale promícháme – v případě potřeby jej můžete zředit mlékem. Pečeme ve formě na muffiny cca 30 minut na 180°C.
Po vychladnutí přichází ta zábavnější část a to zdobení. Zde se fantazii meze nekladou a výsledný vzhled cupcaků záleží jen na vás. Já zvolila krém z tofu natural, který jsem obarvila potravinářským barvivem a přidala marcipánové ozdoby.
Oříšková vajíčka
Potřebné suroviny:
100g másla
Lžička kakaa
150g moučkového cukru – doporučuji třtinový, ale může být i klasický bílý
150g pomletých ořechů – já použila lískové
Vanilkový cukr
Lžíce rumu
Sušené/kandované ovoce podle chuti
Pracovní postup:
Ve velké míse smícháme všechny suroviny dohromady a vypracujeme těsto. Pokud by se směs moc drolila, přidejte trochu másla. Recept lze všelijak obměňovat – různé druhy oříšků, kakao apod.
Z hotové směsi vytvarujeme na špejli malá vajíčka. Hotový výtvor můžete potáhnout marcipánem či ozdobit různými polevami. Tuto sladkost můžete nabízet i koledníkům jako velikonoční lízátka.
Velikonoční sušenky
Sušenky má rád snad každý. Můžete je nabídnout návštěvě ke kávě, koledníkům nebo je mlsat jen tak. Tyto moje velikonoční jsou chuťově dost podobné lineckému cukroví a tak jemné, že se přímo rozplývají na jazyku!
Potřebné suroviny:
200g univerzální bezlepkové směsi na pečení
100g pohankové mouky
Sáček bezlepkového pudingu – já použila kakaový
200g másla
2 vejce
Špetka soli
100g cukru krupice
Pracovní postup:
Nejprve si v míse utřeme máslo, vejce a cukr. Přidáme ostatní suroviny a vypracujeme hladké nelepivé těsto. Mouky a puding doporučuji nejprve promíchat zvlášť a až potom směs přidat k „mokrým“ surovinám. Hotové těsto necháme alespoň hodinu odležet v lednici.
Odležené těsto vyválíme na pomoučněném stole a vykrajujte velikonoční tvary. Pečeme 20 minut na 180°C. Hotové sušenky by měly chladnout pomalu, jinak se budou lámat. Zdobení už je opět úplně individuální. Já použila citronovou polevu, kterou jsem obarvila potravinářským barvivem. Není však problém zdobit i čokoládou či jakoukoliv jinou oblíbenou polevou.
Veselé Velikonoce!