Zapečené bezlepkové gnocchi s rajčatovou omáčkou

05. 07. 2018

Gnocchi mají svůj původ v Itálii, kde se jako příloha používaly už od dob starověkého Říma. Jedná se o malé noky, jejichž základ tvoří bramborové těsto. V originálním receptu se nachází pšeničná mouka, avšak my si dnes ukážeme, jak tuto pochoutku připravit i v bezlepkové variantě navíc s chutnou rajčatovou omáčkou. Tento recept neobsahuje žádné živočišné produkty, takže je vhodný i pro vegany a osoby s a alergií na vejce a mléčnou bílkovinu.

Příprava tohoto pokrmu je sice poněkud časově náročnější a to hlavně kvůli zpracování těsta, ale výsledek za tu námahu rozhodně stojí. V první řadě, oproti koupeným polotovarům, je tato domácí verze zdravější, chutnější a ušetří vám i nemalé peníze, protože ceny bezlepkových gnocchi bývají v obchodech dost přemrštěné. Nyní už k samotnému receptu. Začneme tím, že si nejprve si připravíme noky.

Bezlepkové gnocci

Ingredience
- 500 g brambor vařených ve slupce (ideálně varný typ B nebo C)
- Cca 250 g rýžové mouky (lze použít i pohankovou)
- Sůl dle chuti

Pracovní postup
Uvařené vychladnuté brambory si oloupeme a do velké mísy najemno nastrouháme. K bramborům přisypeme mouku, osolíme a začneme vypracovávat těsto. Jestliže bude těsto příliš lepit, přisypte další mouku.
Když je těsto vypracované, nelepí, tak si vysypeme moukou pracovní plochu a rozdělíme si jej na několik stejně velkých částí. Z každé části následně vyválíme tenčí válce, které rozkrájíme na cca 1,5 cm dlouhé kousky. Podle vlastních preferencí můžete z vytvarovat kuličky, šišky, zkrátka cokoliv vás napadne, případně je nechat, tak jak jsou.
Na sporák si připravíme větší hrnec s osolenou vodou. Poté, co voda začne vřít, do ní opatrně vložíme noky. Vaříme přibližně 2 minuty, dokud nevyplavou nahoru. Hotové noky vytáhneme ven, propláchneme vodou a necháme vykapat.


Jako další je na řadě příprava rajčatové omáčky

Ingredience
- Menší cibule
- Plechovka sekaných loupaných rajčat
- Rajčatový protlak nebo pyré
- ½ žluté papriky
- ½ červené papriky
- Uzené tofu
- Olej
- Sůl
- Bazalka
- Česnek
- Špagetové koření
Pracovní postup
V hluboké pánvi rozpálíme olej a něj přihodíme nadrobno nasekanou cibuli a obě papriky a na menší kostky nakrájené tofu. Osolíme a smažíme, dokud paprika lehce nezměkne. Poté ke směsi přidáme plechovku s rajčaty, rajčatový protlak/pyré a podle potřeby přilejeme vodu.
Omáčku necháme cca 10 minut povařit, dokud trochu nezhoustne. Chvilinku před tím, něž vypneme sporák, ji dochutíme nasekanou bazalkou, kořením na špagety, česnekem a dosolíme podle vlastních preferencí.
Posledním krokem je vmíchání noků do omáčky, přemístění pokrmu do zapékací mísy a vložení do trouby. Pečeme 10 – 15 minut na 180°C.


Několik tipů na závěr
- Syrové těsto na gnocchi lze také zamrazit, takže si jej můžete klidně připravit i do zásoby.
- Pro ozvláštnění můžete do těsta přimíchat různé bylinky či koření a výslednou chuť tak posunout ještě o něco výše.
- Před zapečením můžete pokrm ještě zasypat strouhaným sýrem


Autor

Kač

Jsem studentka umění. Kromě tvorby v ateliéru jsem kreativní i v kuchyni, kde vytvářím veganské pokrmy z přirozeně bezlepkových surovin. Od malička mě baví psát a o své zkušenosti a zážitky se ráda dělím se světem. Mou další vášní je filozofie, dějiny výtvarné kultury a cestování.