Luštěninové těstoviny, jak již přirozeně napovídá jejich pojmenování, se vyrábějí z luštěninové mouky. Ta je přirozeně bezlepková, a tudíž se jedná o těstoviny vhodné i pro osoby, které se musejí z nějakého důvodu vyhýbat lepku. Avšak pozor, je důležité vybírat takové luštěninové těstoviny, které jsou poctivé a v jejich složení nenajdete žádné levné příměsi, které by lepek obsahovat mohly. Platí zde proto stejné pravidlo, jako u čehokoliv jiného, co plánujete jako celiak konzumovat, a sice, vždy nejprve důkladně pročtěte složení, abyste si zbytečně nezpůsobili trávicí problémy.
Chutná alternativa
Když si pak domů z obchodu přinesete luštěninové těstoviny, které jsou stoprocentně bezlepkové, můžete je využít prakticky úplně stejně jako byste použili těstoviny klasické. Luštěninové těstoviny se dají zakoupit v mnoha různých tvarech a není problém sehnat ani luštěninové špagety. Co se pak týče konkrétních luštěnin, z nich se těstoviny vyrábějí, je to různé. Nejčastěji můžete narazit na těstoviny hráškové, z červené čočky, z cizrny, fazolové těstoviny nebo případně různé kombinace těchto luštěnin. Oproti jiným těstovinám mají ty luštěninové specifickou chuť, která se liší podle toho, z jaké mouky byly vyrobené. Rozhodně to však není na škodu, ale dá se toho při vaření naopak využít.
Porce bílkovin
Luštěninové těstoviny pak mají oproti těm obyčejným jednu nespornou výhodu. Právě díky tomu, že jsou vyrobeny z luštěnin, které jsou výborným zdrojem rostlinných bílkovin, tak mají i tyto těstoviny vysoký obsah bílkovin. Toho se dá skvěle využít například, pokud máte bílkovin ve stravě málo, anebo taky pokud cvičíte a hledáte zajímavý způsob, jak do jídelníčku dostat další bílkoviny navíc. V neposlední řadě jsou luštěninové těstoviny skvělou alternativou, pokud se snažíte o redukci hmotnosti. Níže vám přinášíme tip na recept s luštěninovými těstovinami, který je velice chutný, rychlý a hlavně jednoduchý, takže jej zvládne úplně každý. Chuť luštěninových těstovin zde navíc perfektně doplní tuňáka a vejce.
Recept na tuňákové těstoviny
Budete potřebovat:
- Luštěninové těstoviny
- Konzerva s tuňákem v olivovém oleji
- Čerstvá zelenina
- Vejce natvrdo
- Sůl, pepř
- Bazalka
Jak na to:
Nejprve si uvařte luštěninové těstoviny podle návodu uvedeného na obalu. Posléze těstoviny slijte, nechte lehce okapat a nakonec je dejte do větší mísy. K těstovinám poté přidejte plechovku tuňáka v olivovém oleji – přebytečný olej však nejprve odstraňte a důkladně promíchejte. Poté přichází na řadu zelenina nakrájená na malé kousky. Zde je volba prakticky úplně za vás a k těstovinám s tuňákem můžete přidat prakticky cokoliv, co máte rádi. Ideální jsou rajčata, okurky, papriky, kukuřice. Kdo má rád, může přidat klidně i nasekanou lahůdkovou cibulku a černé olivy. Na závěr už pak jen těstoviny dochuťte solí, pepřem a nasekanou bazalkou a opět nezapomeňte vše důkladně promíchat. K těstovinám se perfektně hodí vejce vařené natvrdo, které můžete buď vmíchat dovnitř spolu se zeleninou, anebo jej jen tak rozkrojit nahoru.