Kávovinový nápoj Karo
Jako první se podíváme na kávovinový nápoj Karo, který je jakožto náhražký klasické kávy velice rozšířený. Jedná se o instantní čekankový exktrakt, který neobsahuje kofein, a tudíž je vhodný i pro těhotné a kojící ženy. Čekankový kořen je přirozeně bez lepku, takže se jedná o výrobek bezpečný pro osoby s celiakií. Kromě toho s tímto nápojem zažene svoji chuť na kávu, jeho konzumace přináší i několik dalších bonusů. V první řadě je třeba zmínit pozitivní vliv Kara na trávení, což je pro celiaky obrovské plus. Dále pomáhá pročišťovat krev a je nápomocné i při různých onemocněních jater.
Kávovinový nápoj Top Karo
Jak už samotný název napovídá, kávovinový nápoj Top Karo je produktem od stejné společnosti jako výše zmiňované Karo. Tato instantní kávovinová směs se však liší tím, že kromě kořene čekanky obsahuje navíc ještě topinambur. To je hlíznatá rostlina, která bývá někdy označována jako kouzelná potrava indiánů. Je bohatá na železo, mangan, sodík, křemík, zinek a celou řadu vitaminů, takže obyčejné Karo posouvá na jakýsi pomyslný vyšší level. Samozřejmě je přirozeně bez lepku.
Ajurvédké kafe Ašvagandha
Tento kávovinový nápoj zajisté na první pohled zaujme svým poměrně složitým názvem. Hlavní roli v jeho složení hraje opět čekanka. Mimo to však tento instantní výrobek obsahuje ještě léčivou bylinku zvanou Ašvagandha neboli jinak řečeno – vitánie snodárná. Její účinky na lidský organismus jsou dost podobné ženšenu pravému. Její pravidelná konzumace napomáhá lepší náladě, snížení cholesterolu v krvi i zlepšení paměti. Kromě toho napomáhá i podpoře imunity, což se v dnešní době obzvlášť hodí. Tohle tzv. ajurvédské kafe je přirozeně bez lepku i kofeinu a díky své netradiční složce rozhodně stojí za vyzkoušení.
Karobový prášek
V mých tipem rozhodně nesmí chybět ani karobový prášek. Ačkoliv jej převážná většina lidí zná spíše jako alternativu klasického kakaa, dá se použít i jako jakási náhražka kávy. Karobový prášek, nebo chcete-li jinak svatojánský chléb, totiž dokáže člověku dodat energii a patřičně ho nakopnout podobně jako káva. Na trhu je dokonce produkt zvaný Karoffee, který je přímo vyroben jakožto náhražka kávy z karobu. Karob má přirozeně nasládlou chuť a lze jej kromě popíjení využít také při pečení různých moučníků.
Masala chai
Jako poslední možnost, jak nahradit kávu, vám představím masala chai (chai latte). Jedná se o černý čaj – pozor na obsah kofeinu, který je smíchán s mlékem a směsí koření. Základ vždycky tvoří kardamom a zázvor, plus je možné přidat celou řadu dalších druhů koření. Konzumentovi dodá nejen potřebnou energii, ale taktéž svojí jemnou konzistencí polaská i mlsný jazyk. Na internetu můžete zakoupit přímo předpřipravené směsi od různých značek.