Tak dobrá zpráva je – nemusíte zkoušet, zda bez chleba přežijete nebo ne, máte hned několik možností jak si ten svůj nejlepší bezlepkový dát. Já to mám tak, že na prvním místě je domácí kváskový. Jo, chce to čas a je s tím práce, hlavně v začátku, ale stojí to za to. Proto se už brzy můžete těšit na kváskový seriál. Za kváskovým beru doma upečený z bezlepkové chlebové směsi. Čtyři jsem pro vás odzkoušela, tak čtěte až do konce, ať víte, kdo je vítěz.
Bronz získává čerstvý, ale koupený – celkem slušný vyrábí třeba Dr.Pekař. No a na posledním místě jsou vakuované hotové chleby – a to je bez přehánění téměř vždycky peklo. Drobivo-gumová hmota bez chuti a zápachu. Ten kupuju fakt jen při největší krizi a zapékám ho jako toast. Jinak je to prostě nepoživatelný!
K testování jsem vybrala čtyři značky – Nominal, Vemondo, Paleta a Celita. Všechny jsem pekla v pekárně na chleba. Pokud ji nemáte, nezoufejte, na všech krabicích je i návod, jak upéct chlebík v obyčejné troubě.
Nominal – směs na rustikální chleba
Ze všech čtyř je tahle směska nejdražší – i když nijak výrazně. Dá se sehnat v klasické zdravé výživě nebo na eshopu. Do směsi je nutné přidat vodu, olej a sušené droždí, tak ho nezapomeňte koupit. Z jednoho balení upečete bochníček o váze tak třičtvrtě kila. Po vyndání z pekárny moc pěkně voněl, měl hezkou kůrku, i hezky vykynul. Chuťově výborný, téměř není poznat, že je bez lepku. Zabalený v utěrce jsme ho měli pět dní a i pátý den byl fajn.
 1000.jpg)
Vemondo – tmavý chléb
K dostání v Lidlu, cena ze všech tří nejnižší. Opět je nutné přidat olej a vodu. Je příjemný, že tady je sušené droždí součástí balení. Po upečení byla kůrka opět pěkná, ale chlebík byl daleko nižší, než u Nominalu. Po rozkrojení byl ale také pórovitý, takže problém s kynutím zřejmě nebyl. Chuť dost průměrná, bezlepkovost je znát. Připomíná spíš buchtu než chleba, a to jsem ho ochutnávala čerstvý. Ani složením se Vemondo nemůže moc pochlubit, nelíbí se mi třeba celkem zbytečné přidání emulgátoru. Čím déle ho skladujete, tím chuť upadá a začíná se poměrně dost drobit a tvrdnout. Třetí den byl už prakticky nepoužitelný.
Paleta – tmavý chléb
Tak tady byla nejjednodušší příprava – musíte přidat jen vodu. Kynul celkem pěkně, ale stejně jako Vemondo byl ve výsledku nízký - oproti Nominalu tak poloviční. Konzistence je dost lepivá, chuťově lepší průměr. Ve složení se Paleta držela hesla „bez zbytečností“, což je moc sympatické. Trvanlivost pěkná - ještě třetí den byl celkem k jídlu.
 1000.jpg)
Celita – směs na bezlepkový amarantový chleba
Novinka na našem trhu za velmi slušnou cenu. Trochu mě překvapilo, že se přidává čerstvé, nikoliv sušené, droždí. Příprava je jednoduchá – přidává se olej, voda a právě půlka kostky pekařských kvasnic. Chlebík moc pěkně kynul a za dvě a půl hodinky byl hotov se vším všudy, včetně upečení. Voněl krásně a měl plnou, kořeněnou chuť, to se opravdu povedlo. Vydržel nám tři dny a stále byl chutný. Osobně jsem ale ty kvasnice cítila, takže bych doporučila místo půlky kostky dát méně, kynutí to neovlivnilo a chuť byla pak ještě o maličko lepší.
Abych to shrnula. Ceny všech čtyř směsí byly srovnatelné (pohybujeme se v rozmezí 50 – 65 Kč), o první místo se dělí Nominal a Celita, tak je určitě vyzkoušejte.