Přirozeně bez lepku
V první řadě je třeba zmínit, že existuje celá řada polévek, které jsou minimálně v základu přirozeně bez lepku. Jestliže s bezlepkovým vařením teprve začínáte, doporučuji se vždy na daný recept podrobně podívat a označit si všechny suroviny obsahující lepek. Díky tomu jasně a přehledně uvidíte, na čem jste či dokonce objevíte, že je recept úplně bez lepku. Pokud však na lepek narazíte, je důležité vždy vymyslet nějakou alternativu. To je však velice individuální a záleží na tom, o jakou konkrétní surovinu se jedná.
Jedním z nejčastějších způsobů, jak se do polévky dostane lepek, je během zahušťování. V takovém případě se nejedná o žádnou tragédii, protože klasická pšeničná mouka lze vyměnit za mouku bezlepkovou. Z vlastní zkušenosti můžu všemi deseti doporučit rýžovou mouku, případně rýžovou krupičku. Špatná není ani mouka pohanková nebo jakákoliv luštěninová. Vyvarujte se však zahušťování moukou kukuřičnou, protože může polévce dodat nepříjemnou pachuť. U některých typů polévek lze zahustit též rozmixovanou zeleninou.
Nudle bez lepku? Není problém
Samostatnou kapitolou jsou posléze již zmiňované zavářky do polévek. Lze je též jedinou možností sáhnutí po bezlepkové alternativě. Nebojte, není problém sehnat různé bezlepkové polévkové nudle (např. vlasové z rýžové mouky jsou chutné a stojí jen pár korun) nebo různé tvary drobných těstovin, jako jsou třeba písmenka či zvířátka pro děti. Další možností je potom domácí výroba bezlepkových nudlí a těstovin. Na tohle téma jsem již v minulosti psala jeden článek i s receptem, který si můžete přečíst zde.
Dále si někteří lidé s chutí dopřejí různé krutonky, houstičky či kuličky, jež si do horké polévky nasypou před samotnou konzumací. I v tomto případě naštěstí platí, že v obchodech seženete i bezlepkovou variantu. Jestliže preferujete domácí přípravu, stačí jen nakrájet a osmahnout nakrájené bezlepkové pečivo. Dále můžete na lepek narazit i v knedlíčcích. Opět platí stejné pravidlo – vyměnit mouku za bezlepkovou, např. rýžovou.
A co polévka s kroupami?
Na závěr článku je potřeba zmínit ještě tolik oblíbenou polévku s kroupami, která v mnoha českých domácnostech nesmí chybět. Jelikož kroupy obsahují lepek, rozhodně se jim jakožto celiak musíte vyvarovat. Jako skvělá alternativa vám poslouží vařená pohanka. Jedná se o přirozeně bezlepkovou náhražku, díky níž se o tuto chuťovku nemusíte připravit ani v kůži celiaka. Kromě pohanky jsou též velice chutné a zdravé jáhly. Jáhlová polévka lze připravit na různé způsoby – se zeleninou, s houbami či s vejcem. Nezapomeňte však, že jáhly je před použitím vždycky nezbytné spařit vřelou vodou, aby se zbavily nahořklé pachuti.