Bezlepkové strouhanky: zabalte do nich kapra i sýr

17. 12. 2024

Štědrý večer se blíží každým dnem a s ním i slavnostní večeře. V Česku i na Slovensku zpravidla nesmí chybět něco smaženého a obalovaného, jako je kapr, řízek nebo třeba sýr či tofu. Vypořádat se s bezlepkovou strouhankou dnes již není problém, nicméně ozkoušená klasika může trochu nudit. Pojďte se s námi nadchnout méně obvyklými bezlepkovými trojobaly, které ozvláštní a provoní vánoční hostinu.

Celiaci se u trojobalu musí vypořádat jak s moukou, tak se strouhankou. Mouku lze jednoduše nahradit gluten free mixem nebo přirozeně bezlepkovou moukou. Mezi nejoblíbenější patří mandlová a rýžová. Nicméně mouku můžete z trojobalu úplně vynechat. Vajíčko i strouhanka se na masu či sýru udrží i bez ní. Maso ale můžete naložit třeba do jogurtu ochuceným česnekem a poté obalit jen ve strouhance. Připravíte si vláčné a křupavé řízky či stripsy.

Místo strouhanky oříšky a semínka

Neobvyklým kabátem jsou i v poslední době trendující ořechy a semínka. Díky nim vytvoříte nutričně vyváženější verzi řízků. Příprava je navíc velmi jednoduchá. Naším oblíbeným receptem je například panenka obalená v máku a barevném sezamu. Maso stačí jen naporcovat, osolit, opepřit a obalit v semínkách. Vše usmažíte za pár minut na pánvi a hostům nabídnete nevšední pochoutku.

Ze semínek jde vyrobit i tradičnější strouhanka. Na pomoc si ale musíte vzít bílek. Na slunečnicové řízky si připravte:

3 vejce

150 g slunečnicových semínek

hrst sezamových semínek

500 g masa na řízky

sůl, pepř

Slunečnicová semínka nadrťte v hmoždíři a smíchejte s bílky. Směs upečte na plechu při teplotě 150°C. Po 15 minutách pečení směs rozdrolte a pečte ještě čtvrt hodiny. Aby se strouhanka usušila rovnoměrně, občas ji prohrábněte. Po vyndání z trouby k ní přidejte hrst sezamu a promíchejte.

Přichystejte si maso. Osolte, opepřete, případně přidejte oblíbené koření nebo bylinky. Obalte řízky ve zbylých žloutcích nebo ve vejci. Řízky pak zabalte do semínkové strouhanky a smažte či pečte v troubě, dokud nejsou hotové.

Zlatá kukuřice

Kukuřice a výrobky z ní jsou mezi celiaky velmi oblíbené. Jedná se totiž o velmi dostupnou alternativu bez lepku. Maso, sýr či zeleninu tak můžete obalit přímo v kukuřičné strouhance nebo v lupíncích. Nadrcené lupínky nejsou tak jemné, ale zato více křupou. Obvykle se do nich obalují kuřecí nebo rybí stripsy. Pokud nemáte kukuřici zrovna v oblibě, stejně dobře poslouží ovesné vločky. U nich si ale pohlídejte, aby neobsahovaly lepek. Tato potravina je sice bezlepková, ale bývá často kontaminovaná.

Kukuřici můžete použít i ve formě polenty. Tato kukuřičná krupice, rozšířená především v Itálii, slouží jako příloha, stačí ji povařit ve vodě a získáte chutnou kaši. Její suchá verze je vhodná na obalování, a tak hravě nahradí právě strouhanku.

Pokud jste ale spíše fandové těstíček. Vyzkoušejte hrašku! Známá zahušťovací, avšak bezlepková směs se hodí i na výrobu těstíček. Stačí ji smíchat s vodou a obalit v ní maso. Není třeba používat ani vejce, hraška je výborné pojivo a využijete ji tak v různých plackách a bramborácích. Jak napovídá název, obsahuje zejména hrách a poté kukuřici, rýži a jáhly. Je tudíž přirozeně bezlepková a v kuchyni celiaka najde své místo.

Prověřená klasika se špetkou inovace

Bezlepkoví vegetariáni, vegani i jedlíci masa při smažení v trojobalu mohou snadno sáhnout po bezlepkové mouce a strouhance. Pokud jste zastánci této klasiky, nebojte se ji trochu ozvláštnit. Pomohou vám v tom zejména bylinky. Přidejte do strouhanky hrst sušené bazalky, provensálského koření nebo petrželky. Jídlo bude nejen krásně vonět, ale dostane i novou chuť. Skvěle ve strouhance funguje i parmazán, který bývá také součástí různých těstíček.

Dalším zpestřením mohou být oříšky. Přihoďte ke strouhance plátky mandlí a můžete se těšit na příjemné křupnutí! Milovníci pikantního jídla ocení sušené chilli a větší svěžesti u obalovaných ryb dosáhnete pomocí citronové kůry. Jednoduše ji smícháte se strouhankou a obalíte v ní třeba kapra.

 

Martina Moresová