Neobsahují lepek, ale avenin
Oves, resp. ovesné vločky, jsou opravdu bezlepkové. Tedy neobsahují lepek jako takový. Obsahují ale jinou bílkovinu, zvanou avenin. Ta se může chovat jako lepek. A některým celiakům opravdu vadí. Dále je nutné vzít v úvahu tzv. zkříženou imunitní reakci, kdy tělo reaguje na podobné složky potraviny stejně. To nemusí platit jen pro oves, ale u některých celiaků je prokázána třeba i na pohanku.
U ovsa narazíme ještě na jeden problém, a tím je kontaminace. Běžně dostupný oves a ovesné vločky jsou běžně kontaminovány pšenicí a žitem, se kterými během pěstování a zpracování přicházejí do styku. Uvádí se, že nejlepší bezlepkový oves je z Anglie, kde ho mají certifikovaný a opravdu bez kontaminace. Bezlepkový oves ale běžně koupíte i u nás. V bio kvalitě ovesné vločky prodává např. DM drogerie.
Studie ukazují, že oves neškodí
Analýzy studií provedených v USA neobjevily žádné výrazné reakce celiaků na konzumaci bezlepkového ovsa. Nálezy na střevech byly i po konzumaci až na výjimky zcela v pořádku. To nevylučuje fakt, že některým celiakům může být po požití ovsa stejně špatně jako po požití lepku, i když se to neprojeví na střevech.
Hodně studií bylo provedeno také ve Skandinávských zemích, kde má oves velkou tradici, opět s pozitivním zjištěním, že oves je možné při bezlepkové dietě konzumovat a lidem nijak neškodí. Ve Skandinávii a Británii je proto použití bezlepkového ovsa při bezlepkové dietě povoleno. V České republice je použití ovsa v bezlepkových výrobcích také povoleno, nesmí však obsahovat více než 20 mg lepku na kilogram.
8-10 % celiaků by oves konzumovat nemělo
Evropská legislativa nechává povolení lepku v bezlepkových potravinách na národních legislativách. Většina moderních bezlepkových diet již tedy jeho použití v množství přibližně půl šálku denně a speciální bezlepkové úpravě povoluje. I přesto se doporučuje, že děti celiatici do 8 let (ještě nemají zcela vyvinutou imunitu) by se mu měly vyhnout. Stejně tak lidé nad 55 let věku. Obecně se udává, že 8-10 % celiaků avenin netoleruje.
Oves se doporučuje vynechat i v prvních fázích léčby celiakie. Tedy alespoň půl roku po začátku nasazení diety, aby měl organismus šanci uzdravit střevo. U silné reakce na lepek se také jeho konzumace nedoporučuje. Pokud se rozhodnete ho do své diety zařadit, určitě choďte alespoň zpočátku na častější kontroly k lékaři a nechte si změřit protilátky a případně i zkontrolovat střevo. Sledujte, jak se po ovsu cítíte, zda máte příznaky apod., budete si pak jistější.
Oves a ovesné vločky jsou zdravé
Ovesné vločky jsou plné vitamínů, minerálů a vlákniny. Jejich zařazením do jídelníčku tedy můžete stravu velmi obohatit. Pozitivní je i jejich nižší glykemický index – např. v kombinaci se semínky a tvarohem krásně zasytí.
Pro celiaky jsou ovesné vločky velmi univerzální a dají se použít na desítky způsobů. Nejčastěji do ovesných kaší, jako zavářky do polévek, na zahuštění placiček a karbanátků, na müsli a müsli tyčinky, do sušenek a koláčů a v neposlední řadě i do chleba.
Jak to máte s konzumací ovsa vy? Vadí vám a bojíte se ho jíst nebo ho běžně zařazujete do stravy?