Kokos je nejen užitečnou potravinou, ale i surovinou jako takovou. Kokosová vlákna využijete na výrobu rohožek nebo na substrát pro sázení rostlin. Skořápky skvěle fungují jako misky, případně z nich vyřežete knoflíky. Užitečný je i kokosový vosk, který se přimíchává k sójovému do přírodních svíček z udržitelné výroby. Spousta lidí ale nejraději vidí kokos ve sladkých kmenech nebo sucích. Aby ani celiaci nebyli ochuzení o tuto pochoutku, Celita přichází s novinkou Coconut extasy! Kokos má v tyčince silného parťáka v podobě lahodně krémového arašídového másla. Nechybí ani čokoládová poleva. Pokud jste tedy fanoušky této trojice, rozhodně sbalte tyčinku na náročné výlety nebo zdlouhavé cesty. Doplní vám energii a pozvedne náladu!
Není to ořech, ale ovoce
Kokos není ořech. Toto tvrzení je odvážné, avšak pravdivé. Z botanického hlediska se totiž jedná o peckovici, takže kokos je vlastně ovoce. Představuje tak jednu z největších pecek na světě. Málokdo to však ví, jelikož matoucí je i sám název palmy, na které kokosy rostou. Jmenuje se kokosovník ořechoplodý. Její původ je neznámý, jelikož kokos zvládne dlouho plout na moři. Rozšíří se tak na různá přímořská území, kde začne plodit své ovoce.
Vyzrálý kokos, který známe z obchodů, je pak především zdroj tuků. Tvoří totiž až 60 % kokosové bílé dužiny. Dalších 20 % jsou sacharidy, zbytek proteiny a voda. Právě vodu ale ve vyzrálém hnědém kokosu nenajdete. Díky vysokému obsahu tuku se změní v tekutinu podobnou mléku. Kokos je tak velmi tučný a kalorický, pokud ovšem není mladý.
Mladý kokos
Mladý kokos a zejména voda v něm obsažená je poslední roky trendem sociálních sítí. Mnoho lidí si vychutnává kokosovou vodu brčkem přímo ze skořápky. Proč je kokosové osvěžení takový hit? Odpověď je jednoduchá, mladý kokos obsahuje spousty prospěšných látek. Není navíc tučný jako hnědý. A samotná kokosová voda má tolik minerálů a vitaminů, že s přehledem nahradí iontový nápoj. Pokud budete pátrat po mladém kokosu, poohlížejte se po zelené barvě. Tu si plod zachovává díky dřívější sklizni. Často ale narazíte i na oloupané kokosy, ty mají pak světlou barvu.
Zdraví prospěšná je ale i dužina mladého kokosu. Obsahuje prebiotické vlákniny, které se podílejí na tvorbě zdravého mikrobiomu v našich střevech. Působí tak preventivně před různými střevními chorobami. Kokos je bohatý zdroj hořčíků, fosforu i vápníku, což z něj dělá skvělého pomocníka u nemocí pohybového aparátu. Hodí se tak při osteoporóze nebo problémech s chrupavkami. Kokosovou dužinu můžete navíc využít i jako mouku. Má nízký glykemický index a je přirozeně bezlepková. Připravíte si z ní třeba chutnou bábovku!
Autorka: Martina Moresová