Mladý ječmen: Je pro celiaky vhodný?

18. 08. 2021

Už je tomu několik let, co se mladý ječmen začal těšit velké popularitě. Není se čemu divit, protože jeho konzumace má mnoho pozitivních účinků na zdraví člověka. Jak je tomu ale s jeho užíváním, pokud má člověk diagnostikovanou celiakii? V dnešní článku se na tuto problematiku podíváme trochu blíže a objasníme si, jak to vlastně s jeho obsahem lepku skutečně je.

Zelené výhonky ječmene

Nejprve bychom se měli zaměřit na to, co to ten mladý ječmen vlastně je. Jak už říká jeho samotný název, nejedná se o nic jiného než o zelené výhonky ječmene. Jde o mladé rostlinky s výškou okolo 25 cm. Ty jsou posléze zpracovány buď semletím, anebo lisováním a nakonec se usuší. Tímto způsobem vzniká známý zelený prášek, avšak z nezpracovaného mladého ječmene není problém připravit ani čerstvou šťávu. Pokud se rozhodnete vypěstovat si ječmen v domácích podmínkách, bez obav můžete jeho zelené výhonky přihodit například do smoothie.

Teď, když už víte, o co přesně se jedná, přirozeně vyvstává otázka, jak je to s lepkem. Mám pro vás velmi dobrou zprávu, protože tato super potravina lepek neobsahuje, a tudíž je teoreticky vhodná ke konzumaci i pro osoby s celiakií. Je tomu tak z důvodu, že lepek obsahuje pouze dospělá rostlina. Konzumace zeleného ječmene může být pro celiaky v některých případech velice prospěšná, avšak než se jej rozhodnete zařadit do jídelníčku, poraďte se raději se svým lékařem. Nyní se pojďme mrknout na to, proč je ječmen tak opěvován.

Velký přínos pro zdraví

Důvod, proč je zelený ječmen považován za super potravinu, se ukrývá v jeho vysokém obsahu cenných látek a živin. Na prvním místě je třeba zmínit kyselinu gama-aminomáselnou (GABA), která působí jako neurotransmiter starající se o náš kvalitní spánek a celkovou duševní pohodu. Dále mají zelené výhonky vysoký obsah vitamínů A, B1, B2, B3, B6, B12, C a E.  Z minerálů je zde zastoupen vápeník, měď, fosfor, chrom, síra, železo, hořčík a mangan.

Zelený ječmen též obsahuje až 300 enzymů využitelných pro lidský organismus, jako jsou například dismutáza či kataláza. V neposlední řadě je třeba zmínit i chlorofyl, který příznivě ovlivňuje kvalitu a množství červených krvinek, působí protizánětlivě a má celkově hojivé účinky. Co se zde zmíněného obsahu látek týče, je třeba upozornit na tom, že jejich množství záleží na tom, zda konzumujete sušený nebo čerstvý ječmen – v čerstvých stoncích je jejich obsah přirozeně vyšší.

Účinky zeleného ječmene

  • Pozitivní vliv na kvalitu spánku
  • Antidiabetické účinky
  • Zlepšení trávení, pomoc od zácpy
  • Antioxidační účinky
  • Působí protizánětlivě
  • Zmírnění projevů atopického exému
  • Vyrovnání překyselení organismu
  • Pomáhá předcházet nedostatku kyslíku v těle – hypoxii
  • Zmírnění únavy, zlepšení poznávacích funkcí mozku
  • Pomáhá v boji s akné
  • Snižuje projevy pakostnice (dny)

Na závěr bych jen ráda upozornila, že zelený ječmen není vhodný pro těhotné a kojicí ženy. Stejně tak se nedoporučuje po transplantaci orgánů, při velmi závažných onemocněních trávicího traktu, plicní emobolii a poruchách srážlivosti krve.


Autor

Kač

Jsem studentka umění. Kromě tvorby v ateliéru jsem kreativní i v kuchyni, kde vytvářím veganské pokrmy z přirozeně bezlepkových surovin. Od malička mě baví psát a o své zkušenosti a zážitky se ráda dělím se světem. Mou další vášní je filozofie, dějiny výtvarné kultury a cestování.