Podpora imunity v „době Covidové“

01. 11. 2020

Žijeme nyní v nelehké době, kdy si většina lidí více než obvykle uvědomuje význam zdraví a hlavně prevence. S nadcházejícím podzimem a všudypřítomnou hrozbou viru Covid 19, je téma ještě aktuálnější. Co tedy můžeme dělat, abychom imunitu podpořili a nakopli?

Klišé, ale stále platné: jezte zdravě a hýbejte se

To nejjednodušší, co pro sebe můžete udělat, je jíst přirozeně bezlepkové potraviny (vyhněte se polotovarům, které mohou podporovat zánět v těle), zeleninu, která má sezónu (řepu, zelí, kadeřávek, mangold, kořenovou zeleninu, dýni, brambory apod.), kvalitní maso a bílkoviny. Vyhněte se naopak přemíře cukrů. Co nejvíce se hýbejte na zdravém vzduchu a nezapomeňte se otužovat.

Podle východní medicíny je nutné vyživovat a „zvlhčovat“

Tradiční čínská medicína tvrdí, že na podzim je v těle sucho, a je potřeba tělo vyživovat. Nejvhodnějšími potravinami jsou kořenová zelenina, dýně, řepa, oves a rýže, batáty a brambory, jablka, hrušky a švestky. Uvedené potraviny jsou vhodné, když máte třeba suchý kašel. Naopak, pokud trpíte vlhkým kašlem a hlenem, vhodnější jsou petržel (odvádí hlen a tekutinu), cibule, ostré a aromatické potraviny (např. pórek), zázvor apod.

Slyšeli jste už o židovském penicilínu?

O prospěšnosti vývarů jsem se zmiňovala již mnohokrát. Naše babičky ale vařily jeden speciální, který vás při viróze postaví na nohy během několika dní (u nás to tedy funguje dokonale :o)). Receptů na něj najdete mnoho, já jej většinou dělám ze slepice (lze i kuře, ale slepice je účinnější). Je potřeba mít kvalitní zdroj masa, pak je možné vařit ho dlouho (12 hodin i více) včetně kostí a kůže. Vařím ho s divokým kořením, cibulí, himalájskou solí a bílým pepřem. Na konci přidám kořenovou zeleninu, ještě chvilku povařím. Naposled přidám zázvorovou šťávu a prolisovaný česnek a už nevařím. Polévka má grády, ale určitě ji vyzkoušejte – ideálně ji popíjejte. Pokud ji chcete jako jídlo, hodí se do ní třeba rýžové nudle.

Když už vás chytne horečka, doplňujte glutathion

Když naše tělo bojuje s horečkou a virózou, vyčerpávají se zásoby glutathionu, jednoho z nejsilnějších antioxidantů. Ten totiž našemu organismu pomáhá odvádět zplodiny z těla. Jeho doplněním organismu výrazně pomůžete se nastartovat. Obsahuje ho tzv. sirná zelenina, jako brokolice, květák, růžičková kapusta, cibule, česnek. Pomáhají i ovesné vločky, vývary a květ černého bezu. Z koření pak pepř, zázvor, majoránka, bazalka, rozmarýn. Dobré je také doplňovat vitamín B12, B6, kyselinu listovou, selen a zinek. Při viróze se také doporučuje vynechat cukr a mléko.

Imunita, bylinky a doplňky stravy

Nejlepší je samozřejmě prevence – pohyb, strava, spánek a psychická pohoda. Někdy je však potřeba sáhnout k bylinkám a doplňkům stravy. Vitamíny C, D, B, zinek a hlíva ústřičná jsou nejlepší pomocníci. Pokud se nebojíte bylinek, zařaďte je také. Konkrétní tipy, návody a povídání o vitamínech a bylinkách jsem shrnula do dalších článků – imunita a vitamíny a imunita a bylinky.


Autor

Radka

Jsem velkým milovníkem všeho, co chutná, voní a roste. Jídlo nejen ráda vařím, ale také studuji. Na této úžasné cestě mi pomáhá pražská Akademie léčivé výživy, výpěstky na zahrádce a také hodnocení mého malého syna. Když zrovna nevařím, najdete mě s báglem v různých koutech světa.