Suroviny na těsto:
- 100 ml teplého mléka – já použila mandlové
- 250 g univerzální bezlepkové mouky
- 70 g pohankové mouky
- Balíček sušeného droždí
- 35 g cukru krupice
- Špetka soli
- 1 vejce
- 1 polévková lžíce citronové kůry
- Balíček vanilkového cukru
- 50 g rozpuštěného másla
Pracovní postup:
Začneme tím, že do mísy vylejeme teplé mléko a přidáme droždí společně s trochou cukru. Všechno zamícháme a necháme přibližně 10 minut odležet, dokud se povrchu nevytvoří malé bublinky. Následně přidáme zbytek mokrých surovin - vejce a máslo. Do další mísy si prosejeme mouky a nasucho promícháme se zbytkem sypkých surovin. Nakonec obsahy obou mís smícháme dohromady a vytvoříme hladké těsto. To dáme kynout na teplé místo přibližně na 30 minut.
Vykynuté těsto si z mísy přesuneme na pomoučněný stůl a rozválíme na plát o síle cca 3 mm. Ten si následně rozkrájíme na malé čtverečky – čím menší budou, tím menší budou samozřejmě i koláčky – já osobně doporučuji 4 × 4 cm. Doprostřed čtverečku dáme pomocí čajové lžičky přiměřené množství vámi zvolené náplně (několik receptů uvádím níže) a celý koláček pečlivě zabalíme.
Takto hotové koláčky naskládáme na plech vyložený pečícím papírem, do prostřední části prstem vytlačíme mírný důlek a potřeme je celé bílkem. Do důlku nasypeme přiměřené množství drobenky a necháme koláčky ještě cca 10 – 15 minut kynout, než je dáme do trouby. Jestliže by někdo nevěděl, jak udělat drobenku, je to prosté – stačí pouze důkladně promíchat 100 g bezlepkové mouky společně se 100 g másla. Troubu si jinak předehřejte na 180 °C a následně koláčky pečte 15 – 20 minut, dokud nebudou mít hezky zlatavou barvu, případně do nich píchněte párátkem.
Někdo upečené koláčky ještě obaluje v cukru, avšak já se rozhodla tento krok vynechat. Pokud je vám ovšem sympatičtější tato varianta, uvedu zde postup. V kastrůlku si rozpusťte trochu másla a kápněte do něj rumu, případně rumové tresti. Vychladnuté koláčky v této lázni následně namočte a posléze hned obalte v moučkovém cukru.
Ořechová náplň
Suroviny:
- 100 g mletých ořechůLžíce vody
- 3 lžíce mléka
- 50 g cukru krupice
- Kapku vanilkového aroma
- ½ lžičky citronové kůry
- 1 utlučený hřebíček
Všechno smícháme dohromady a je hotovo. Pokud by byla směs příliš řídká, přisypte bezlepkové piškoty rozdrcené na prášek.
Povidlová náplň
Suroviny:
- 120 g povidel
- ½ lžičky skořice
- Lžička rumu, případně kapka rumové tresti
Opět všechno smícháme dohromady a je hotovo. Pokud by byla směs příliš řídká, přisypte bezlepkové piškoty rozdrcené na prášek.
Maková náplň
Suroviny:
- 150 g mletého máku
- 2 lžíce mletých mandlí
- ½ lžičky skořice
- 250 ml mléka
- 3 lžíce vanilkového cukru
Mák povaříme v mléku s cukrem cca 25 minut. Poté jej necháme vychladnout a přidáme zbytek surovin. Pokud by byla směs příliš řídká, přisypte bezlepkové piškoty rozdrcené na prášek.
Náplň z tofu tvarohu
Viz. článek Tvaroh z tofu či sníh bez vaječných bílků? Všechno je možné!
V rámci svatebního speciálu čtěte také:
Bezlepkové svatební občerstvení: Jak jej zorganizovat, aby nedošlo ke kontaminaci bezlepkových pochoutek?
Tipy na svatební občerstvení bez lepku
Bezlepkový svatební dort a další rizika „smíšené“ svatby
Svatební cupcaky bez lepku