Sacharidy často doprovází přívlastky jednoduché a složené. Co to ale znamená? Ve zkratce, jednoduché sacharidy obsahují méně sacharidových molekul. Naše tělo je rychle stráví a obvykle po nich máme brzy hlad. Oproti tomu složené sacharidy, zvané i komplexní, obsahují více složených sacharidových jednotek. Tělo je proto musí rozštěpit na menší části. Získaná energie se tak uvolňuje postupně. Díky tomu jsme déle sytí. Tvoří je třeba celozrnné výrobky, ale i quinoa nebo cizrna. Jednoduché najdeme v klasickém pečivu, slaných chipsech nebo sladkých sušenkách.
Sacharidy bezlepkové a komplexní
Po představení obou typů sacharidů vyplývá jedna zásadní věc: složené sacharidy jsou pro naše tělo výhodnější a ve vyváženém jídelníčku by neměly chybět. Pro celiaky je ale navíc důležité, aby i tyto komplexní sacharidy neobsahovaly lepek. Tuto podmínku splňují třeba pohankové chleby, které jsou přirozeně bezlepkové nebo suché a křupavé dýňové chlebíčky. Oproti tomu kukuřičné výrobky, taktéž bez lepku, řadíme spíše k jednoduchým sacharidům. Na jejich konzumaci ale není nic špatného! Jen je třeba je doplnit porcí zeleniny a sýrem, abyste byli dostatečně najezení.
Dalším skvělým zdrojem komplexních sacharidů jsou ovesné vločky, které přirozeně neobsahují lepek. U těch si ale celiaci musí dávat pozor, jelikož často bývají kontaminované lepkem. Oves patří mezi nejvýživnější obiloviny, dlouho zasytí a obsahuje i vlákninu prospěšnou pro naše střeva. Hodí se skvěle na snídani ve formě sladké i slané kaše, můžete je přidat i do buchet a lívanců nebo s nimi zahustíte polévku.
Jáhly k hlavnímu jídlu i do polévky
Velké využit mají v poslední době jáhly. Hodí se skvěle na přípravu snídaňové kaše, využijete je ale i jako přílohu k masu. Snadno jimi nahradíte pšeničný bulgur nebo kuskus v salátech a z jáhlové mouky upečete dokonce i bezlepkový chléb. Využití najdou také v zeleninových polévkách. Kromě jáhel je skvělým zdrojem komplexních sacharidů i celozrnná rýže nebo brambory, což jsou běžné suroviny, se kterými vymyslíte desítky receptů. K zahození není ani exotičtější quinoa nebo cizrna, které ozvláštní váš jídelníček. O quinoe a jejích zdravotních benefitech si můžete více přečíst zde.
Zázračné luštěninové těstoviny
Posledním trendem, zejména mezi fanoušky kalorických tabulek, jsou i luštěninové těstoviny. Vyrábí se z cizrny, čočky, hrachu nebo fazolí a jsou tak přirozeně bezlepkové. Ovšem i zde si pohlídejte případné stopy lepku způsobené kontaminací. Doplníte jimi všechna možná jídla, ale získáte z nich spíše bílkoviny. Ne všechny přílohy tak spadají mezi sacharidy. Luštěninové těstoviny kromě bílkovin obsahují i vysoký podíl vlákniny a málo sacharidů. Ocení je tak všichni, kdo chtějí nabrat svalovou hmotu nebo zhubnout přebytečný tuk. Chutí nicméně klasické ani bezlepkové verze nepřipomínají, s tím je třeba počítat. Můžete je tak brát jako doplněk jídelníčku, jelikož vyhýbat se sacharidům není správné. Dodávají totiž energii mozku. Bez nich bychom mohli být unavení a nesoustředění, což by nepříjemně ovlivnilo kvalitu našeho života.
Autorka: Martina Moresová