Vyřadit z jídelníčku maso nemusí být pro mnoho lidí zásadní problém. Vzdát se však vajec, sýrů nebo i medu, může už být těžší. Ovšem se sílícím trendem v podobě veganství se objevuje více náhražek živočišných potravin. Není tak problém sehnat i ve standardním supermarketu veganskou šunku, mleté maso nebo sýry (oficiálně se takto jmenovat nesmí, jelikož se jedná např. o produkty s příchutí šunky. My je ale pro zjednodušení budeme v článku nazývat veganskou šunkou, párkem apod). Právě sýry bývají často vyrobené na bázi kokosového oleje a obecně neobsahují lepek. Vybírat si můžete ze sýrů typu gouda, mozzarella nebo i parmazán. Nicméně počítejte s tím, že chuťově se původním variantám nemusejí podobat.
Zbystřit by ale celiaci měli u „uzenin“. Ne všechny veganské šunky a párky pro ně jsou bezpečné. Často sice obsahují zejména kokosový olej a hrachovou nebo čočkovou bílkovinu, ale u některých najdete i stopy lepku. Vždy proto pořádně čtěte etikety, na kterých musí být patřičné upozornění. Problematické je také vegan mleté maso. Některé značky k výrobě používají přímo pšeničnou bílkovinu a jiné mohou obsahovat stopy lepku. Zde tedy vybírejte velmi obezřetně.
Tofu, seitan, tempeh – kde se skrývá lepek?
Oblíbenými náhražkami masa se v posledních letech staly tofu, tempeh a seitan. Zvláště první dvě jmenované potraviny na bázi sóji. Dobrou zprávou je, že jsou cenově dostupné, především tofu, a přirozeně bezlepkové. I u nich nicméně číhá nástraha v podobě různých marinád, do kterých je výrobci nakládají. Proto volte raději tofu a tempeh natural, případně pozorně čtěte obaly. Co se seitanu týče, ten celiakům není přán. Vyrábí se totiž z pšeničného lepku. Po jeho konzumaci byste tak ve střevech měli velkou neplechu.
Luštěniny místo masa
Pokud nejste fanoušci veganských a sójových náhražek, vyzkoušejte luštěniny! Jelikož obsahují vysoký podíl bílkovin, lze s nimi maso skvěle nahradit. Do rajčatové omáčky přimíchejte místo kousků masa čočku nebo cizrnu, do salátu zase fazole. Skvělým zdrojem bílkovin může být i nízkotučná mozzarella. Přihoďte ji ke špagetám s pestem a získáte plnohodnotný oběd. Abyste načerpali více inspirace, přinášíme vám veganské verze dvou klasických masových jídel.
Cizrna na paprice (vegan, 4 porce)
Střední cibule
Velké masité rajče nebo hrst cherry rajčátek
Lžíce rajčatového protlaku
Plechovka cizrny
130 ml sójové smetany
lžička mleté papriky
olivový olej
rýže
Nejprve si nadrobno nakrájejte cibuli a osmahněte do sklovita. Přidejte protlak a promíchejte. Poté přihoďte cizrnu, na kostičky nakrájené rajče a vše zhruba 10 minut opékejte. Přidejte lžičku mleté papriky a směs zalijte smetanou. Povařte zhruba 5 minut a na závěr osolte a opepřete. Tuto super rychlovku podávejte nejlépe s rýží!
Vegetariánská boloňská omáčka (vegan, 4 porce)
střední červená cibule
lžíce rajčatového protlaku
700 ml rajčatové passaty
200 g červené čočky
2 stroužky česneku
2 mrkve
400 ml zeleninového vývaru (vody)
lžička oregana
olej
V hrnci osmahněte na drobno nakrájenou cibuli, poté nastrouhanou mrkev a na jemno nakrájený česnek. Opékejte 3 minuty, přidejte lžíci protlaku a opět restujte. Poté přilijte passatu a propláchnutou červenou čočku. Vše zalijte vývarem nebo vodou a dochuťte oreganem. Vařte zhruba třicet minut. Omáčku na závěr osolte a oslaďte. Podávejte s těstovinami a čerstvou bazalkou!
Autorka: Martina Moresová